gilby  Dołączył: 28 Lut 2007
auto takumar - co to za szkła?
czesc,

super-takumary słyszałem że są bardzo dobre.
A auto-takumary? Ktoś zna?
Warto zawracać sobie głowę?

gilby

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
starsze, bez powlok SMC

swietne jak na swoje czasy, ale dzisiaj cudow nie oczekuj...

są bez żadnych powłok czy coś tam mają?
nie będę ukrywał że jest 85mm 1.8 na allegro, dlatego pytam.

gilby

gilby napisał/a:
są bez żadnych powłok czy coś tam mają?

Maja, calkiem dobre.

Cytat
nie będę ukrywał że jest 85mm 1.8 na allegro, dlatego pytam.

Jak tanio - brac, nie pytac. Po co komu powloki w portretowce? :-)

yourNIGHTMARE  Dołączył: 12 Maj 2007
Wlasnie brac nie pytac bo sam szukam takiego szkla :-P Ciezko dostac cos z tego zakresu o tak jasnym swiatelku wiec licytuj jak sie nie spodoba napiszesz do mnie moze odkupie, a jak nie do odsprzedaz napewno nie stracisz na nim ;-)

eeech, spadam, bo mi sie GAS właczył... :-/ :-/ :-/

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Nazewnictwo auto Takumar nie dotyczy powłok, a automatyzacji przesłony. Powłoki mają bardzo dobre, lub jak niektórzy twierdzą świetne. Nie mają oznaczenia SMC, ale nie przesadzałbym z ich wpywem na zdjęcia. Największą zaletą Takumarów jest ich optyka dająca niesamowitą rozdzielczość, kontrast i plastykę obrazu. Wymieniona portretowa 85 jest w czołówce tej grupy. Poza tym to Asahi Pentax, było nie było...

ok, dziękuję za cenne informacje.
mam nadzieje, że uda mi się wylicytować.

gilby

a_czacha napisał/a:
Największą zaletą Takumarów jest ich optyka dająca niesamowitą rozdzielczość, kontrast i plastykę obrazu. Wymieniona portretowa 85 jest w czołówce tej grupy.

Wziales to z jakiejs ulotki? ...bo moze byc roznie, asahi wypuscilo tez kupe nienajlepszych obiektywow...

Widziałem i mam ulotki. Sprzed przeszło 30 lat. Lektura ich jest ciekawa, ale wiedzę nt tych obiektywów staram się czerpać z praktyki. Mówimy o Takumarach, nie każdy Asahi to Takumar, ale każdy Takumar to Asahi. Te z kolei obiektywy powstały wtedy, gdy poważnie traktowano takie sprawy jak kontrola techniczna, projekt układu optycznego itp. Z moich ustaleń wynika, że każdy z nich był sprawdzany. Poza tym wykonałem trochę zdjęć, porównałem z innymi obiektywami i wiem. Staram się nie powielać obiegowych opinii, ani tym bardziej opierać się na tych zawartych w ulotkach reklamowych. Głównie dlatego, że zawodowo tworzę m.in. takie ulotki ;-)

ok :-)

tylko mam pytanie - fotografowales kiedys tym modelem?

Nie mogę znaleźć tego egzemplarza na Allegro, ale były dwa z takimi parametrami: z preselekcją przesłony z lat 1960 - 64 i automatyką przesłony, robiony gdzieś w okolicach 1970 - 75 ( cytuję z pamięci). Ten drugi jest w porządku, daje bardzo ładne rozmycie tła, nadaje się jako teleobiektywik z cyfrowym korpusem. Nie mam go, ale bym chciał. Ten wcześniejszy nie znalazł się niestety w moich rękach, ale chętnie bym porównał. Dodam tylko, że późniejsze konstrukcje z bagnetem to inna bajka, mają inny układ soczewek. Acha, czy ten 85 był super multi coated naprawdę nie pamiętam, coś mi się tak wydaję, że były produkowane i takie i takie - czyli również wcześniej z normalnymi powłokami.

To ten pierwszy - z preselekcja. Wyszukaj jako "takumar" z włączonym szukaniem w opisie aukcji (szukanie zaawansowane)

Już mam, rzeczywiście jest. Tak, jest to starszy egzemplarz, ma nieco inny układ optyczny, niż ten późniejszy (ale za to prawie identyczny z Pentaxami bagnetowymi).
Ma automatyczną przesłonę z przełącznikiem. Tym egzemplarzem nie fotografowałem, ale na pewno wart jest tej ceny.

no to kupiłem:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=252598822

drogo, tanio? nie wiem - zobaczymy w jakim jest stanie.
Jak dostanę i zrobię zdjęcia to napiszę, czy warto było.

gilby

yourNIGHTMARE  Dołączył: 12 Maj 2007
hmm... sporo, ale za takie swiatlo trzeba placic i to czasami slono ;-) Pomyslec , ze ogladalem ta aukcje na spisie z wyszukiwarki, ale jakos mnie nie tknelo wejsc na nia :-P Jak dojdzie do Ciebie to pstryknij kilka fotek i sie pochwal co to za szklo :-)

[Dodano 2007-10-11 17:19]
Jak tak sledze te wszystkie aukcje to widze, ze ciagle te same nicki sie przewalaja :mrgreen: ludzie tak szukaja fajnych szkiel, ze nawet dwa tiry przywiezione dzis z USA czy Japonii pewnie by nie wystarczyly :-P

gilby napisał/a:
Jak dostanę i zrobię zdjęcia to napiszę, czy warto było.

KONIECZNIE.

Gratuluję!
Choć cena niewątpliwie nieco walnęła po kieszeni, miejmy nadzieję, że niebawem ujrzymy tu coś na kształt:
http://www.pbase.com/carpents/eq_85f19
ale Twego autorstwa!

Cytat
Jak dojdzie do Ciebie to pstryknij kilka fotek i sie pochwal co to za szklo

Cytat
KONIECZNIE.

Cytat
Gratuluję!
Choć cena niewątpliwie nieco walnęła po kieszeni, miejmy nadzieję, że niebawem ujrzymy tu coś na kształt:
http://www.pbase.com/carpents/eq_85f19
ale Twego autorstwa!

po takim dopingu, będę musiał się postarać :)

gilby

[ Dodano: 2007-10-21, 22:57 ]
mała próbka możliwości szkła, przysłona 2.8

i jak?

gilby

gilby napisał/a:
i jak?

No to bomba :-) Widze ze trafilo ci sie swietne szklo = bokeh pierwsza klasa, ostrosc tez... pokazesz cos z 1.9? :-D

Skocz do: