Dent  Dołączył: 30 Lip 2007
Lajkonik z kadyszką a szara masa
Witam ponownie wszystkie siostry i braci w PENTAXIE(bardziaj doświadczonych niż ja, czyli zdecydowaną większość).
Ja znów ze słowami hilfe,help,pomoszczi itp,itd.
Idzie mi o to, że czytam, i czytam instrukcję obsługi kadyszki i mam problem z WB.
A mianowicie.Chcę zrobić zdjęcie zębów u pacjenta w ustach.
Nie mam lampy pierścieniowej, bo takowej nie znalazłem.
Mam światło zastane-jarzeniówka od góry i halogenowa lampa z fotela dentystycznego.
jak do tego najprościej i najszybciej ustawić WB.Chodzi mi o jak najwierniesze oddanie koloru i odcienia.Tu głównie poruszam się w tonacji biel-żółć(jak kolory zębów).
Czy można to ustawić raz i zapisać jako user?
W instrukcji piszą coś o białęj karcie, a poprzednio ktoś pisał mi o szarej(i jaka to szarość?? :roll: )
Z góry sorki za przynudzanie i :-B bo to rozlużnia mięśnie żwacze i się nie zgrzyta w nocy ząbkami.
Naschledano jak mówią Sąsiedzi
Dent

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Proponuję tak:
- znajdź w instrukcji opis ręcznego ustawiania balansu bieli (mam DS-a więc wiecej szczegółów nie podam, w każdym razie szukaj)
- weź kartkę paieru
- włącz te światła których zwykle używasz, a krtkę umieść w okolicach miejsca, gdzie będzie Twója przyszła ofiara.... ekhm ... ;-) pacjent
- na tej kartce ustaw ten "balans bieli" użytkownika
- zostanie zapamiętany jako twój balans bieli
- zrób zdjęcie kontrolne i oceń jak wyszło.

Nie wiem, czy to co napisałem jest zrozumiałe :roll:

Dent  Dołączył: 30 Lip 2007
THX
Spróbuję rano bo teraz już chyba nikogo nie dorwę :lol:
Pozdrawki
Dent

Możesz popróbować ustawianie balansu bieli użytkownika - do treningu możesz w świetle lampy biurkowej
Ważne, zebys opanowal tą metodę:
- wybranie funkcji "WB uzytkownika"
- "zrobienie zdjęcia" bialej kartce
- potwierdzenie operacji (OK)

Potem robisz testowo normalne zdjecie i powinno byc (w miare dobrze).

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
W K10 to jest tak:
1) Fn, strzałka w lewo - mamy wybór WB
2) jedziemy na sam dół [choć powinienem napisać, dajemy 1 w górę ;-) ] by wejść w manualny WB, strzałka w prawo
3) mając zadane światło i położenie aparatu robimy fotkę białej kartki
4) teraz można wybrać punkt, który nas interesuje - bo nie zawsze uda się wypełnić bielą kadr - więc albo wybierasz punkt (no, fragment) albo kółkiem zoomujesz i wybierasz cały kadr
5) generalnie koniec, ale możesz strzałkami doszlifować jak coś Ci nie pasuje
6) po kliknięciu 'OK' możesz wajchą przymykania przysłony sprawdzić w warunkach bojowych nowy WB - jeśli jest git - kończysz grzebanie - jeśli nie, ... skaczesz parę pięter wyżej i od nowa

To tak łopatologicznie :) powodzenia

Przy okazji.. ciekawie musi być zdziwiony pacjent, jak mu przy uzębieniu aparatem celujesz :mrgreen:

kosafwc  Dołączył: 24 Lut 2007
A takie pytanie, jak w k100d ustawie sobie balans bieli manualnie, to potem to ustawienie zostaje,czy po wylaczeniu kasetki jest ono resetowane?

W DS-ie - zostaje jako user-WB, do czasu, aż znowu ustawię inny. Może w K100D mozesz zapisać w postaci zdefiniowanych profili użytkownika?

igorkrupa  Dołączył: 17 Maj 2007
Na Auto WB niema co liczyc bo Pentax podkrecil go pod kolory cieple...
Chyba najwygodniejszym rozwiazaniem bedzie zabawa w kalwinach masz 3 zakladki w ktorych mozesz ustalic odpowiednia temperature, odcien i aparat to zapamieta.
Drugim sposobem jest zabawa z biala lub szara kartka i poprostu zrob zdjecie w recznym ustawianiu WB calego kadru kartki.

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
kosafwc napisał/a:
A takie pytanie, jak w k100d ustawie sobie balans bieli manualnie, to potem to ustawienie zostaje,czy po wylaczeniu kasetki jest ono resetowane?

u mnie zostaje

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
igorkrupa napisał/a:
masz 3 zakladki w ktorych mozesz ustalic odpowiednia temperature, odcien i aparat to zapamieta.
Ale to tylko w K10D i GX-10. W K100D tego nie ma.
zy napisał/a:
kosafwc napisał/a:

u mnie zostaje
U mnie także :-)

igorkrupa  Dołączył: 17 Maj 2007
argawen napisał/a:
Ale to tylko w K10D i GX-10. W K100D tego nie ma.

Zgadza się z tobą lecz autor tego tematu mówi chyba o K10d "Lajkonik z kadyszką a szara masa"

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
igorkrupa napisał/a:
lecz autor tego tematu mówi chyba o K10d "Lajkonik z kadyszką a szara masa"
No tak, ale odnosiłem się do zaznaczonego przeze mnie tekstu :-) .

slavsphinx  Dołączył: 07 Paź 2007
No może tu podpadnę... (bo to forum pentaxa :-D ), ale na temat balansu bieli w kadyszce (przynajmniej w moim egzemplarzu) nie mam dobrego zdania - innymi słowy: ciągły kłopot z wiernym oddaniem kolorów. Automatyczny balans bieli lekko "przeniebieszcza" (ktoś tu napisał coś o przegięciu w kierunku ciepłych tonacji - u mnie jest wręcz przeciwnie). Jak się już uda nastawić WB, to kolory oddawane są świetnie, czasami niemal idealnie, jednak żeby osiągnąć ten efekt muszę się za każdym razem namęczyć i nakombinować półautomatycznie lub manualnie, łącznie z regulowaniem poszczególnych barw i to nawet w tym samym pomieszczeniu przy zmienionym padaniu światła przez okno albo na otwartej przestrzeni w zależności od tego czy słońce zaszło czy wyszło zza chmur - lekki horror! Możliwe, że w innych aparatach jest tak samo i że jest to po prostu jeszcze niedoskonałość cyfrowej techniki w ogóle... Dla mnie osobiście jest to jednak dosyć uciążliwa przypadłość niefunkcjonowania dobrze tego, co niby funkcjonować powinno... Żeby z tego wybrnąć muszę chyba po prostu nauczyć się dobrze obróbki w PS albo/i robić zdjęcia w RAWach - a że dopiero zaczynam, no to wszystko jeszcze przede mną... :-)

Sorry, jeśli trochę odbiegłem od głównego tematu... Obawiam się Dent, że możesz mieć problemy z osiągnięciem bardzo precyzyjnego efektu, o który Ci chodzi...

slavsphinx napisał/a:
możesz mieć problemy z osiągnięciem bardzo precyzyjnego efektu, o który Ci chodzi...
Oczywiście. Zrobienie ręcznie WB pozwala tylko wsztrzelić się blisko tam, gdzie automat w ogóle zawodzi (światło sztuczne, jakieś świetlówki itp.). Reszta obróbki oczywiscie (lub niestety) już w komputerze.

slavsphinx, to jest ciekawe, co piszesz o tym przesunieciu ku niebieskiemu. Pierwsze słyszę (ale może mało jeszcze słyszałem ;-) ).

Skocz do: