smiechoo  Dołączył: 31 Mar 2007
Polarek do szerokiego kąta - czy warto?
Cześć,

Czy warto kupować polarka do szerokiego kąta - chodzi mi o niejednorodność efektu polaryzacji nieba wynikającą z... właśnie szerokiego kąta obiektywu?

Nabyłem drogą kupna sigmę 10-20, wkrótce ją otrzymam. Dobry polarek do niej nie jest tani, więc biję się z myślami - nie chciałbym wydać kasy, żeby mieć np. lewą część nieba błękitną, a prawą granatową.

Help :-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
smiechoo napisał/a:
Czy warto kupować polarka do szerokiego kąta - chodzi mi o niejednorodność efektu polaryzacji nieba wynikającą z... właśnie szerokiego kąta obiektywu?
- sam sobie odpowiedz.....jak ci to przeszkadza to niewarto.....jak ci nie przeszkadza to warto.....
nie wiem w czym problem.....

moim marzeniem jest posiadanie polarka do mojej 15stki....ale to niemozliwe...

olgierd  Dołączył: 06 Cze 2007
No więc właśnie wczoraj odebrałem skany zdjęć wykonanych na analogu przy ogniskowej 17 mm, z polarkiem. Rzeczonego efektu nie widzę, ale może po prostu ślepy jestem.

konopia  Dołączył: 24 Kwi 2007
wszystko zależy od ustawienia się względem słońca,
większego efektu niż na foto poniżej nie zaobserwowałem,
z tym że u mnie szeroko to tylko 17mm (28mm dla 35mm) niestety :-(

wyraźnie widać nierównomierność w wybarwieniu nieba.
mi to nie przeszkadza

Tyle, że nawet jeśli spojrzy się gołym okiem w niebo to widać, że nie ma ono równomiernej barwy na całej swojej szerokości. Więc jeśli ktoś lubi dramatyczny efekt to zwiększy kontrast przyciemniając ciemne partie, ale można i spróbować zmniejszyć te różnice, przyciemniając właśnie jaśniejsze partie obrazu.

Aczkolwiek, to prawda, dużo będzie zależeć od pozycji względem słonka.

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
Przymierzam się do tematu filtrów - na początek chcę kupić polaryzacyjny - po przestudiowaniu forum doszedłem do wniosku że kupię Marumi DHG CPL slim.
Będę go używał głównie z kitem, A 50/1.7, M 28/3.5, M 100/2.8. Więc najsensowniej chyba kupić średnicy 52mm? To jest średnica kita. Pozostałe moje obiektywy, które wymieniłem mają średnicę 49mm? Więc trzeba dokupić redukcję 49/52mm?
Czy jest taka redukcja żebym mógł założyć ten filtr na A 70-210/4? Jaka średnica filtra jest w tym obiektywie? (nie mam go teraz pod ręką)

Druga sprawa - gdzie taki filtr kupić. Na razie na allegro są 2 aukcje:
http://www.allegro.pl/ite...m_52_f_vat.html

http://www.allegro.pl/ite...mm_warszaw.html

Różnica w cenie jest znaczna - czy są to te same filtry? Kubisek jest chyba tutaj polecany, ale ma najwyższą cenę jaka można znaleźć w necie. Chyba że polecacie jakiś inny sprawdzony sklep wysyłkowy lub w Warszawie? średnia cena to 170 zł
A te redukcje gdzie najlepiej kupić? u Kubiska? tylko że on ma aluminiowe, czy jakiś lepszych i droższych szukać?

Ten z Wrocławia to nie jest slim. Ale nawet przy 28 mm na analogu slim nie będzie Ci potrzebny.

zenonblacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Najsensowniej IMHO kupic filtr o wiekszej srednicy i posilkowac sie przelotkami do konkretnych obiektywow. Dzieki temu unikniesz winietowania przy zalozeniu filtra w grubej oprawce (jak np. Hoya Super HMC w przypadku kita).

Poza tym nie bedziesz musial dokupowac wiekszego filtra, kiedy wpadnie ci w rece obiektyw z wieksza soczewka z przodu (jakies tele).

Dlaczego sądzisz że to nie slim? stoi napisane nawet boldem
A jaka jest różnica pomiędzy slimem i normalnym? Rozumiem, że przy szerszych kątach winietuje. A nie lepiej kupić slima przyszłościowo jakbym kiedyś szerszy kąt kupił? czy to ma znaczenie czy slim czy nie przy moich obiektywach obecnych, ze lepszy do nich nie slim?

[ Dodano: 2007-10-11, 13:11 ]
zenonblacha: czytałem, że w przypadku większego filtra nie można założyć osłony przeciwsłonecznej, poza tym mniej tych redukcji się kupuje, używa, co ma też pewnie wpływ na żywotność wszystkiego

zenonblacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Zalezy jaka oslona przeciwsloneczna. Jak szeroka, to najpierw zakladasz ja, potem dokrecasz przelotke i filtr. Na odwrot rzeczywiscie sie nie da :)

Ja mam polaryzacyjny Hoya Super HMC (czyli normalnej grubosci) na 52 mm, do kitowego obiektywu konkretnie. Niestety zauwazalnie winietuje. Dlatego zastanawiam sie, czy nie sprzedac i nie kupi filtra 72 mm - szczegolnie, ze mam obiektyw, do ktorego by sie taki kolos przydal.

w sumie to winietowanie w ps można jednym suwaczkiem zlikwidować jak walisz w RAW

smiechoo  Dołączył: 31 Mar 2007
Cytat
- sam sobie odpowiedz.....jak ci to przeszkadza to niewarto.....jak ci nie przeszkadza to warto.....
nie wiem w czym problem.....

Nie chcę wydawać kasy żeby się przekonać, że mi przeszkadza..... stąd pytam o radę.....
Widziałem zdjęcia zrobione szerokim kątem, gdzie niejednorodność mi mocno przeszkadzała, jednakże nie pamiętam czy to było 24mm czy szerzej.....

Cytat
Najsensowniej IMHO kupic filtr o wiekszej srednicy i posilkowac sie przelotkami do konkretnych obiektywow.

Tutaj mam inne zdanie - miałem okazje podłączyć polarka do kita przez redukcję. Wygoda takiego rozwiązania pozostawia wiele do życzenia - głównie współpraca z osłoną przeciwsłoneczną, nie polecam. Proponuję brać pod uwagę koszt zakupu odpowiedniego polarka przy zakupie obiektywu o innej średnicy ryjka.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
smiechoo napisał/a:
Proponuję brać pod uwagę koszt zakupu odpowiedniego polarka przy zakupie obiektywu o innej średnicy ryjka.
Hm....to bym majątek stracił. Mam szkła z 49,52,55,58,67 i 77mm.

[ Dodano: 2007-10-12, 07:25 ]
Aha. jeszcze zdaje się 82mm

FraZa, Boldem to jest w opisie aukcji, ale kawałek opakowania (?) filtra na to nie wskazuje.
Ja tam nie wiem. Mam szeroki kąt, nie mam slima i jakoś mi nie przeszkadza - nawet jeśli winietuje to w ramach ostrego mydlenia krawędzi i tak to wycinam.

Ja się nie upieram przy slimie, po prostu pewnie kiedys kupię jakiś szerszy kąt
Jeszcze raz - czy do moich obiektywów może być i slim i normalny? bo chcę kupić slima przyszłościowo. Czy będzie jakas różnica w użytkowaniu? tzn że normalny jest grubszy i osłona nie wejdzie lub coś w tym stylu

argawen - Ty chyba masz taki filtr? Rozumiem, że kupić Marumi DHG a nie WPC? ta sama cena, różnia się ilością powłok ale ten DHG jest nowością. W raysfoto za 170 zł to chyba rozsądny wybór

Może ja czegoś nie rozumiem, ale do Sigmy 10-20 mm podchodzą filtry o średnicy 77 mm, nie 52.

hm... wynika z tego że powinienem kupić polara o średnicy 77?
chyba nie ma sensu, takiego szerokiego kąta na razie nie planuję, jak kupię to się będę zastanawiał nad filtrami

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
FraZa napisał/a:
argawen - Ty chyba masz taki filtr? Rozumiem, że kupić Marumi DHG a nie WPC? ta sama cena, różnia się ilością powłok ale ten DHG jest nowością. W raysfoto za 170 zł to chyba rozsądny wybór
Tak, mam. Ale 77mm Slim. Potrzebowałem do 12-24. Akurat kupiłem DHG, zdaje się więcej powłok.

FraZa, no tak, w pierwszym poście piszesz o tej Sigmie, zrozumiałem, że dylemat masz w związku właśnie z tym obiektywem.
Tak, polary na 77 mm są piekielnie drogie.

olgierd: "jedyne" 350 zeta, chyba odpuszczę. To nie ja pisze o sigmie :) ale z chęcią bym zabezpieczył, choć 18mm z kita całkowicie wystarcza
argawen: akurat chyba mniej powłok :)
To co brać tego 52 mm DHG rozumiem i redukcje?

Skocz do: