sp7foy napisał/a:hciałem zapytać na jakie funkcje w K10D liczycie których powiedzmy nie ma K100D.
Bo zastanawiam się czy byłem tak głupi, że kupiłem Kasetkę teraz, czy poprostu nie mam ciągot do fotofilstwa (do audiofilstwa też nie mam). Oczywiście nie chodzi mi o fakt istnienia funkcji tylko o jej użyteczność.
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1
l_uka napisał/a:Swoja droga, mogliby zrobic upgrade firmwaru i zrobic hyperprogram w istach...
Jarek Dabrowski napisał/a:Do Hp się dwa kółka proszą, jak w D, Z1p i K10D...
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1
klimecki napisał/a:i moze mnie ktos oswieci, co z tym bagnetem?
"The K10D has a KAF2 bayonet lens mount which can take lenses with a KAF2, KAF or KA mount lenses, it also provides an option to use the lens aperture ring."
klimecki napisał/a:moj stary manualny ac4spot ma Av ze wszystkim co ma bagnet K
l_uka napisał/a:Czy sprzedam DeeLa? Pewnie ze nie. Po pierwsze dlatego, ze jeszcze się nim nie nacieszylem, a po drugie trzecie i czwarte dlatego, ze nie potrafie znalesc takiej wady deela, ktora uniemozliwia mi uprawianie amatorskiego pstrykactwa.
olaf napisał/a:
Podobno tez PowerZoomy otrzymaja zasilanie dzieki powrotowi tych stykow.
nie piszę co mam bo mi wstyd...
czekam na k10D :) :P
sp7foy napisał/a:Uspokoiłeś mnie trochę, bo zaczynałem się zastanawiać czy tylko ja jestem jakiś dziwny.
Zabawki w kolorze żółto-czarnym i trochę zielonego
Ja jestem bardzo dobrym fotografem, tylko mój aparat jeszcze o tym nie wie.
klimecki napisał/a:a mnie się wlasnie cos w tej k10-tce nie podoba, wlozyli jakis dziwny /czytaj drogi, jesli ktos bedzie chcial kupic zapasowy/ akumulator. Dotad byly AA za 'dziesiat' pln komplet i jadac w jakis pipidowek moglem z tydzien na tym focic bezpiecznie majac 2-3kpl, i mialem jedna ladoware do ds-a, lampy, gps-a, palma. Zenada. Plus moze byc taki, ze nie bedzie juz szopek z 'battery depleted' po zrobieniu ilus tam pod rzad zdjec z wbudowana lampa. Minus - mysle ze cena nad wisla, jak wszystko z logiem pentaxa, a tak szybko podrobki się nie pojawia [jak u canona do ktorych aku pojawilo się szybko, ba tanie i niezle].
Cytati moze mnie ktos oswieci, co z tym bagnetem?
"The K10D has a KAF2 bayonet lens mount which can take lenses with a KAF2, KAF or KA mount lenses, it also provides an option to use the lens aperture ring."
z jednej strony fajnie, bo skoro uzywanie pierscienia przyslon to gdzies tam w sercu rodzila się nadzieja, ze w ktorejs z nowych puszek dzieki mechanicznemu przeniesieniu infa o przyslonie, do lask wroca szkla bez stykow, z drugiej jednak wyraznie pisza ze bagnet od KA w gore - tak to do bani, moj stary manualny ac4spot ma Av ze wszystkim co ma bagnet K a taki DS przedstawiciel innej epoki 'musi przymknac zeby zmierzyc'
Cytatmoze się czepiam, ale za to na dpreview nikoniarze orzekli, ze ma za malo fps
Cytatps. czy jakis podreczny guziczek szybkiej zmiany iso się pojawil? /bo widze pstrczek do raw ktory pewnie by mi się kurzyl...;]
Cytata i jeszcze cos fajnego widze - zmiana sposobu pomiaru swiatla bez wlazenia w menu -plus
Pozdrowienia
Sylwek
ME Super black, M 28/2.8, M 50/1.4, M 50/4 macro, M 75-150/4
A
Minolta Hi-matic F
sylwiusz napisał/a:Marudzisz. Zamienniki dedykowanych baterii Li-Ion sa w cenie 4 AA NiMH dobrej firmy.
sylwiusz napisał/a:tak to jest jesli do wspolczesnego sprzetu chcesz podlaczyc akcesoria sprzed 30 lat
sylwiusz napisał/a:Czy wszyscy do licha musza miec 5 lub 8 kl/s
sylwiusz napisał/a:Nie, jest jak w Ds/Dl/K100D, przez przycisk Fn - czyli raptem jedno przycisniecie guzika wiecej niz jakbys mial oddzialny przycisk ISO.Boli?
sylwiusz napisał/a:To juz bylo w starym, dobrym *istD.
klimecki napisał/a:sylwiusz napisał/a:Marudzisz. Zamienniki dedykowanych baterii Li-Ion sa w cenie 4 AA NiMH dobrej firmy.
do canona ktory w odroznieniu od naszego kochanego sprzetu...się dobrze sprzedaje i chinskim garazom oplaca się wybebeszyc oryginal i tluc jego klony (ps. GP,Energizer moge kupic za 10pln szt. AA, mimo wszystko sadze ze ten aku bedzie 'lekko' drozszy]
ps. poczekaj az Ci się 'kadycha' rozladuje w jakims ElPaso z zajefajnymi widokami, gdzie jednak na widok tego dedykowanego aku ludzie beda uciekac, a 2m obok bedzie zwykly kiosk z pudlem pelnym nowych bateryjek AA...
Pozdrawiam
-szu-
Pozdrawiamklimecki napisał/a:moj stary manualny ac4spot ma Av ze wszystkim co ma bagnet K
To jedyne logiczne wytłumaczenie. Nikon zrobił to już w F80 odcinając całkowicie współpracę z manualami (poza górna półką) i wymuszając w ten sposób kupowanie nowych obiektywów.klimecki napisał/a:wydaje mi się ze sprzetowa realizacja nie byla by trudna, mysle ze celowo ja pomijaja liczac, ze zmeczeni m-kami userzy kupia nowe da
klimecki napisał/a:do canona ktory w odroznieniu od naszego kochanego sprzetu...się dobrze sprzedaje i chinskim garazom oplaca się wybebeszyc oryginal i tluc jego klony (ps. GP,Energizer moge kupic za 10pln szt. AA, mimo wszystko sadze ze ten aku bedzie 'lekko' drozszy]
Cytatps. poczekaj az Ci się 'kadycha' rozladuje w jakims ElPaso z zajefajnymi widokami, gdzie jednak na widok tego dedykowanego aku ludzie beda uciekac, a 2m obok bedzie zwykly kiosk z pudlem pelnym nowych bateryjek AA...
sylwiusz napisał/a:tak to jest jesli do wspolczesnego sprzetu chcesz podlaczyc akcesoria sprzed 30 lat
Cytatwogole by nie bolalo, gdyby pojawil się jeden dluzszy przycisk z + i - na koncach i malenkim oznaczeniem iso polaczony jeszcze z wyswietlaniem jego aktualnej wartosci w wizjerze. To w DS-ie jest upierdliwe, sproboj zmienic iso bez odrywania oka od wizjera:]
Cytatps. trzeba im wytykac czego nie ma, bo gotowi spoczac na laurach i wypuscic nowa puszke w 2010, poza tym niech wiedza ze maja wymagajacych uzytkownikow a nie jak canoniarze ktorym mozna wcisnac aparat bez wizjera /bo to nie jest wizjer, to jest czelusc/ z duzym logo i sa szczesliwi:P
Pozdrowienia
Sylwek
ME Super black, M 28/2.8, M 50/1.4, M 50/4 macro, M 75-150/4
A
Minolta Hi-matic F
Pozdrawiam
----------------
k10D, *istD, mz5n, Contaflex, Minolta CLE; FA 100/2,8macro, FA 50/1,7, FA 35/2, DA 16-45/4, M-Rokkor 28/2,8, 40/5, 90/4, Zeiss Pantar 30/4 & 45/2.8, Stative, Blitze,
sylwiusz napisał/a:Do Pentaxow Optio jest pelno zamiennikow na Allegro, wiec bez przesady.
sylwiusz napisał/a:Nieprzewidywalne NiMH okaza się rozladowane nie wiadomo czemu, podczas gdy z Li-Ion bedziesz mial pelna kontrole.
sylwiusz napisał/a:tak dziala tryb Sv w K10D. Nic nie przyciskasz, tylko jednym kolkiem zmieniasz ISO i caly czas widzisz jego wartosc w wizjerze i na mono LCD...
sylwiusz napisał/a:ale caloksztalt po prostu jest najblizej idealu, szczegolnie za ta cene...