Puszka:K-50, szkła: Sigma 10-20 f3.5, Pentax 18-55 WR, Sigma 50-500 OS, oraz: cactus v6II i RF60x
Zdjęcia FB, insta i blog matkus.com_____blog o łażeniu (też ze zdjęciami)
Puszka:K-50, szkła: Sigma 10-20 f3.5, Pentax 18-55 WR, Sigma 50-500 OS, oraz: cactus v6II i RF60x
matkus napisał/a:Odkurzacza bałem się użyć, bo jednak ma sporą siłę ssącą i boję się, że za mocno coś zassie. Po za tym nie mam takiej końcówki, która by się zmieściła w środku.
K-5iis + Bigma, K-30, K-X, K-R, P18-55, P50-200, P80-320, S70-300, T70-300, Trioplan 100/2.8 i sporo innych gratów.
matkus napisał/a:W piątek po południu wyczyściłem porządnie matrycę
MZ-50, K-50, DSC-W35.
fotki
matkus napisał/a:. Owszem, kilka pierwszych zdjęć jest OK, ale wszystkie te brudy cały czas są w środku i jak tylko poruszam aparatem, to znów kilka ląduje na matrycy.
MZ-50, K-50, DSC-W35.
fotki
MZ-50, K-50, DSC-W35.
fotki
I o nim jest temat :)dybon napisał/a:Po lewej stronie nad linią drzew masz skupienie paprochów.
Robię, to jest już z RAWa zrobione. Zresztą, to nie jest najlepszy obrazek z sesji, ale na nim chyba najbardziej widać te paprochy.CytatRób w RAW, całkiem ciekawe kadrowania , ale trzeba popracować nad kadrem.
CytatNapisz proszę jak to robisz PROFESJONALNIE?
Bo Twoje zanieczyszczenia są trywialne do usunięcia.
Jak grucha nie daje rady, to kup sobie lenspena i się nie bój.
Po kiego grzyba aparat chcesz rozkręcać??
Twoje zanieczyszczenia to typowe, do usunięcia domowym sposobem.
CytatKatarek twoim przyjacielem
dybon napisał/a:brudy masz na matrycy, tylko że one ujawniają się przy dłuższych czasach
K10D, OLY E-PL3
Jacas
Piotrkowskie Towarzystwo Fotograficzne Fcztery
www.fcztery.pl
K3 II i analog-iczne kolekcje puszek i szkiełek=męski infantylizm..
Jacek-aj napisał/a:Widziałem u jednego z fotografujących świetne i niezawodne urządzenie. Jest to pędzelek z dość długim i ciężkim włosiem. Pędzelek wprawia się w ruch obrotowy, co powoduje (ruch wirowy włosków) naelektryzowanie się pędzelka. "Wirujemy" w komorze lustra, dzięki czemu włoski zbierają wszystkie pyłki.
Zatrzymujemy ruch pędzelka i strzepujemy go (już nie działa naelektryzowanie).
Problem tylko z tym, że nie mogę go teraz namierzyć.. .
MF , FF , APS-C
foto napisał/a:O to chodzi ?
https://www.ricoh-imaging...6&body=overview
Sprzęt nie jest ważny. Ważne są zdjęcia.
Ze swoich nigdy nie jestem zadowolony.
MF , FF , APS-C
Sprzęt nie jest ważny. Ważne są zdjęcia.
Ze swoich nigdy nie jestem zadowolony.