wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
zdjęcia widziałem. Są bardzo dobre pod względem 'jakości optycznej'
A przy 300mm AF jeszcze działa?

sokolik  Dołączył: 21 Kwi 2006
A ja chciałbym zapytać, czy ktoś z Was kupował tego Tamrona w pstryk.pl? Jeśli tak, to ile trwało oczekiwanie na towar? :)

briho  Dołączył: 28 Sie 2007
wkt napisał/a:

Jak jest dobre światło to dlaczego miałby nie działać? W gorszym świetle trochę się gubi i potrafi przejechać po całym zakresie. Zresztą nie oczekujmy jakichś cudów po teleobiektywie za takie pieniądze. Do amatorskiego pstrykania w zupełności wystarczy.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
wkt napisał/a:

Z moimi analogami przy 300mm,to AF tamrona pracuje równie szybko i skutecznie,jak w ...pentaxie ME F(oczywiście z pentaksowym 2,8/35-70AF).Martwe rzeczy daje sie sfotografowac,ale juz wiewiórkę czy ptaka to najlepiej na manualu.Na koncercie czy ogólnie w gorszym oświetleniu,to AF tych tamronów "wysiada".(Ale o tym chyba wiedza wszyscy ;-) )

No zgadza się. O ustrzeleniu jakiejś dzikiej zwierzyny tym obiektywem można pomarzyć :) No ale do takich celów to jest sprzęt 10 razy droższy.

PF

No ale to wyżej to chyba nie jest dzika zwierzyna :-D

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
briho napisał/a:
No ale to wyżej to chyba nie jest dzika zwierzyna

Mowisz o aberacji? Przecie to dziki ZWIRZ!...

alkos, nie wiem. Może to dlatego, że pora późna i w ogóle nie kojarzę o co chodzi z tym zdjeciem ;-)

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Pewnie chodzi o te fiolety. Mnie się podobają :-)

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Aberacja koszmarna :shock:

Ale może kolega wkt napisałby co to za obiektyw i co chciał pokazać tą fotką? Zdziwię się jeśli to zdjęcie z tego Tamrona, bo aż takich aberracji to jeszcze nie widziałem.

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
A to nie jest blooming tak przy okazji ?

Purple fringing, fioletowe otoczki w kontrastowych miejscach to najczęściej wymieniana wada tego tamrona. Takich zdjęć można znaleść sporo. Jednak występuje sporadycznie i może być widoczne tylko na cropie.

Dla odmiany zdjęcie Sigmy APO. Wydaje się całkiem ostre jak na 300mm.
Odległość 8-10 metrów, 1/180 s, f/8, 300 mm, iso 800, lekki crop.

żródło: http://forums.dpreview.co...essage=24455126

i niech ktoś powie, że takie 300mm jest nic nie warte :-)

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
wkt, fajne zdjęcie. Przyznaj się sam wbiłeś tą rzutkę, a potem zmusiłeś biedną ptaszynę do pozowania :mrgreen:
Wiodziałem ostre zdjęcia z 300mm zarówno z Sigmy jak i z Tamrona (kolejny dowód na to, że liczby i wykresiki to nie wszystko)

wkt, mam tego Tamrona i takich aberracji jeszcze nie widziałem. Oczywiście są, czasami nawet spore, no ale po zmniejszeniu ich praktycznie nie widzę. A tutaj jakiś dziwne anomalie ;-)

magnum45  Dołączył: 17 Lip 2007
>A tutaj jakiś dziwne anomalie
wkt - co masz na myśli.
Tą żyletkowatość tego zdjęcia?
Biedna ptaszyna ;-)

[ Dodano: 2007-10-15, 22:22 ]
>A tutaj jakiś dziwne anomalie.
Przepraszam ale to pytanko do briho

Pisząc "anomalie" miałem na myśli nie to zdjęcie wyżej, tylko poprzednie. A chodzi mi o aberracje, które są tam bardzo widoczne.

magnum45  Dołączył: 17 Lip 2007
cytat:
> Pisząc "anomalie" miałem na myśli nie to zdjęcie wyżej, tylko poprzednie. A chodzi mi o aberracje, które są tam bardzo widoczne
No tak faktycznie powyżej wszelkiej normy.
Chyba jednak lepiej dopłacić do Sigmy APO.
Myśląłem że biedna ptaszyna a to chodziło o dzikie zwirzę :-D
Pozdro

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
wkt napisał/a:
Purple fringing, fioletowe otoczki w kontrastowych miejscach to najczęściej wymieniana wada tego tamrona. Takich zdjęć można znaleść sporo. Jednak występuje sporadycznie i może być widoczne tylko na cropie...

Tyle, że PF to problem kombinacji obiektywu i matrycy (dokładniej mikrosoczewek tejże), a nie samego obiektywu...

Skocz do: