Robert napisał/a:Zostały na placu boju LX100 , A6000 +16-50 i GX80 + 12-32. Może mi ktoś wybrać i do tego krótko uzasadnić? Coś małego do "kieszeni", z 24 mm na szerokim, bez planów na dokupowanie szkła.
Robert napisał/a:Co CI nie pasowało w A6000?
skwara napisał/a:Może lx15?
Tańszy TZ70 daje trochę lepszy obrazek na wyższych czułościach, nowszy TZ80 ma ekran dodatkowy i filmy 4K...juzer napisał/a:Słuszne czy nie padają w opiniach stwierdzenia, że większa gęstość matrycy przy takim samym rozmiarze pogarsza obrazek, że szumy większe. Skoro upakowanie pikseli wpływa negatywnie na jakość obrazków, to może wystarczy TZ70, który jest kilka stówek tańszy, a na tej samej wielkości matrycy ma tylko 12MPix?
Czy to oznacza, że robiąc zdjęcia na zewnątrz w miarę dobrym świetle i przy ISO80 lub 100 TZ80 czy TZ90 dają słabsze obrazki od 70-ki?cube007 napisał/a:Tańszy TZ70 daje trochę lepszy obrazek na wyższych czułościach.
Pozdrawiam
Tomek B.
K-3, K-r, Practica MTL3 i trochę szkła
srutututu
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
A uwzględniłeś jasność szkiełek? W porównaniu do stałek te kurduple wymiękają, ale za to zoomy mają od f/1.8..f/2.0 - czyli jakieś dwie działki jaśniej niż małe odpowiedniki do bezlusterkowcówRobert napisał/a:Tak, chcę conajmniej 4/3.
Racja. Jasność ratuje te matryce w normalnych/gorszych warunkach. W komfortowych - nic nam po niej.Robert napisał/a:Cóż mi po jasności, jak będzie do krajobrazu w dobrym świetle
Największa zawartość matrycy na cm^3 aparatuRobert napisał/a:RX-1? To w związku czym?
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.
Ryszard napisał/a:pawell, czyli w końcu niczego nie kupiłeś?
Po miesiącu radosnego używania Canona stwierdzam, że lustrzanka może sobie być duża. Przestało mi to przeszkadzać - po prostu są to sprzęty na inne okazje. Rozważ to, może wcale nie musisz zmieniać systemu, tylko dokupić coś prawdziwie kieszonkowego.
Paweł
K10+ 18-250