laik  Dołączył: 11 Paź 2007
obiektyw SMC Pentax-FA a korpus Pentax K100D
Byłem do tej pory użytkownikiem analogowego Pentaxa MZ-30 z obiektywem SMC Pentax-FA (ogniskowa 28-80 mm). Doszedłem do wniosku, że pora przesiąść się na sprzęt cyfrowy. Aby ograniczyć koszty postanowiłem pozostawić z tego aparatu obiektyw, a dokupić cyfrowy korpus. Po wstępnym rozeznaniu rynku wybór padł na korpus Pentax K100D albo K100D Super (przyznam, że nie mogę doszukać się różnicy między nimi).
Aby się upewnić, że dokonałem słusznego wyboru zadałem pytanie w 2 sklepach internetowych dotyczące współpracy tego korpusu z moim obiektywem.
Uzyskałem 2 odpowiedzi:

1. Polecam Panu z czystym sumieniem Pentaxa K 100 D body - cena 1859 PLN :-D

2. Tak, obiektyw będzie współpracował, jednak nie będzie Pan miał szerokiego kąta widzenia oraz jakość zdjęć może być niewystarczająca. Zdecydowanie zalecam obiektyw KIT, nie kosztuje wiele a jest przyzwoity. :cry:

Z brakiem szerokiego kąta widzenia byłbym skłonny się pogodzić, ale co to znaczy, że jakość zdjęć może być niewystarczająca?

Może ktoś mi powie, jak to jest naprawdę...
A może do mojego obiektywu lepszy byłby inny korpus...?

yourNIGHTMARE  Dołączył: 12 Maj 2007
Hmm... no to odpowiedzi byly strasznie wyczerpujace ;-) Jezeli posiadasz trszoke kaski do kup wlasnie K100D plus kit bo jest to dobry obiektyw oferujacy ogniskowa juz od 18mm (to bedzie dosc szeroki kat). Co do tego starego obiektywu to sobie go zostaw bo sie przyda i ognioskowa bedzie troche dluzsza. Co do jakosci to chyba ten Pan, bardzo chcial sprzedac Ci kita dlatego tak powiedzial. Nie znam tego szkla, ale mysle, ze bedzie tez dobrze z niego wychodzilo ;-)

[Dodano: 2007-10-12, 18:57]
Co do roznicy w K100D a K100D Super to dodano opcje czyszczenia matrycy silniczkiem poprzez wstzrasy, ale sporo osob tutaj mowila, ze nie zdaje to egzaminu wiec po co przeplacac lepiej brac kasetke z kitem ;-)

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Witaj laik na forum.
laik napisał/a:
nie mogę doszukać się różnicy między nimi

W K100D Super dołożyli styki do obiektywów z SDM oraz niby czyszczarkę matrycy.
laik napisał/a:
jakość zdjęć może być niewystarczająca

Pojęcie wzglądne, nie powinno być gorzej niż z kitem.
W każdym razie Twój obiektyw bedzie bez problemu współpracował z cyfrówką.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
laik napisał/a:
Pentax K100D albo K100D Super (przyznam, że nie mogę doszukać się różnicy między nimi).
Super ma obsługę szkieł SDM( czyli silnik w obiektywie) oraz strząsarkę kurzu z matrycy, która jest raczej jako gadżet.
laik napisał/a:
Z brakiem szerokiego kąta widzenia byłbym skłonny się pogodzić, ale co to znaczy, że jakość zdjęć może być niewystarczająca?
Znaczy, że jakościowo KIT jest lepszy wg. sklepu. Z mojego doświadczenia chyba będzie lepszy. Ale to zawsze można dokupić potem na Allegro lub tutaj na forum( jak sie trafi), za 250-300 zł. Przecież możesz na razie robić zdjęcia posiadanym obiektywem.
laik napisał/a:
A może do mojego obiektywu lepszy byłby inny korpus...?
Znaczy innej firmy ? Obiektyw pasuje tylko do Pentaxa lub Samsunga. W tej chwili nowe korpusy to tylko Pentax K100D, Pentax K100D Super i wyższy model Pentax K10D. jest jeszcze Samsung GX-10. Ale to cenowo dużo wyżej. Osobiście uważam, że K100D bez Super byłby dla ciebie OK.
Z używanych, to Pentax D,DS,DL, DL2 i klony Samsunga.

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
laik napisał/a:
Polecam Panu z czystym sumieniem Pentaxa K 100 D body - cena 1859 PLN

Ja z czystym sumieniem za tę kwotę mogę Ci polecić K100D z obiektywem DA 18-55 w zestawie. Ja kupiłem ten zestaw nawet 9 zł taniej.

Wlasnie zapomnialem o stykach, ktore tez dodano ;-)
Poczytaj ten temat tam znajdziesz namiary na dobre sklepy z jeszcze lepszymi cenami na Pentaxy http://pentax.org.pl/view...933b9aa401a36b1

Dzięki za wyjaśnienia,
dobrze posłuchać fachowców :-D
co do ewentualnej jakości zdjęć - uspokoiliście mnie...

Jak dotąd najtaniej znalazłem korpus K100D Super za 1649 zł
http://www.pixmania.com/p...c&CodePromo=oui

paradoksalnie nieco drożej K100D za 1749 zł
http://www.foto-net.pl/sk....php?&idt=14855

Jeśli macie namiary na lepsze oferty - będę wdzięczny...

Pozdrawiam
Sławek
holubs@poczta.onet.pl

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
laik napisał/a:
Jak dotąd najtaniej znalazłem korpus K100D Super za 1649 zł
http://www.pixmania.com/p...c&CodePromo=oui
Raczej odradzam kupno w tym sklepie. Można znaleźć w sieci nieciekawe opinie o nim.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
laik, z Pixmanią to raczej uważaj.

Ja kupilem, ale mimo to nie polecam tego sklepu :-P Jak sie pozniej oczytalem tych wszystkich opini to cieszylem sie, ze mialem takie szczescie ;-)
Tak na szybko to zobacz ten spis http://www.ceneo.pl/310495
Tutaj za cene 1800z kawalkiem masz juz z kitem wiec cena dobra. Ktos wczoraj pisal w jednym z tematow, ze w trojmiescie sa w bardzo dobrej cenie, ale jakos teraz nie moge tego zanlezc :-/

[Dodano: 2007-10-12, 19:53]

Na alledrogo calkiem ciekawa propozycja:
http://www.allegro.pl/ite...cja_k100_d.html

rafalf  Dołączył: 09 Cze 2007
laik Nie napisałeś skąd jesteś. Ale jak masz niedaleko do Krakowa / znajomych w Krakowie to teraz w Media Markt na Zakopiańskiej mają K100D z obiektywem 18-55 za 1699 PLN i to jest moim zdaniem b. dobra cena na ten aparat.

Pozdrawiam,
Rafał

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
Jak nie kupisz z obiektywem kitowym to zawsze opony bedziesz mial nie ostre :mrgreen:

ale tak na powaznie to proponuje abys bral z kitem bo jest to niewielki dodatkowy koszt a obiektyw jest naprawde przyzwoitym szklem

jeszcze jedno przy zakupie kompletu realnie cena samego obiektywu jest nizsza niz kupowanego oddzielnie

rafalf napisał/a:
laik Nie napisałeś skąd jesteś. Ale jak masz niedaleko do Krakowa / znajomych w Krakowie to teraz w Media Markt na Zakopiańskiej mają K100D z obiektywem 18-55 za 1699 PLN i to jest moim zdaniem b. dobra cena na ten aparat.

Cena wydaje się być bardzo atrakcyjna, Do Krakowa mam kawałek (jestem z Chełma), ale od czego jest rodzina... :lol: chyba skorzystam.
Dziękuję wszystkim

Pozdrawiam
Sławek

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
laik, ja też polecam MM w Kraku, gdzie kupiłem swoją kasetkę - bardzo spoko obsługa i w ogóle (jeśli nic się nie zmieniło). Dodatkowo jak ta ostatnia pipa zapomniałem dowodu zakupu (bez tego z gwarancji nici), zadzwoniłem - przysłali bez problemu.

Skocz do: