*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
Ryszard napisał/a:I nie podążyłem.
Penteusz napisał/a:to wyświechtane już "rób swoje"
Generic napisał/a:dopasowane do widowni.
To w drugą stronę powinno iść. Robić to co się chce pokazać a znajdzie się grupa docelowa, która to doceni. Albo i nie.
To właściwie podsumowuje dyskusję, ale... rzeczywistość jest taka, że z przyczyn formalno-administracyjno-prawnych zdjęcia nie zawsze mają szansę same się obronić tą duszą wewnątrz papieru zaklętą.Enzo napisał/a:Rób swoje.
kolego, to oznacza rozwój! Tego akurat wstydzić się nie trzeba. Oczywiście jeśli w ogóle jest z czego wybierać :)mh2012 napisał/a:czasami to co wybrałem rok temu, nie znalazłoby "uznania" u mnie dzisiaj
| Pentax Z-1p | MX | FA*24/2.0 | FA 77/1.8 Ltd |
| Pentax 645n | FishEye 30/3.5 | FA645 45-85/4.5 | FA645 80-160/4.5 | FA645 200/4 | Voigtländer 6x9 |
| Pentax 67 | 6x7SMC 55/3.5 | 67SMC 105/2.4 |
| Contax G1 | Contax G2 | Biogon T* 28/2.8 | Planar T* 45/2.0 |
| Provia 100F | Provia 400F | HP5+ | TriX | Delta 100 | Waidodayo!
tref napisał/a:Rozróżnić należy zdjęcia prezentowane światu jako obrazki/relacje z wydarzeń, pamiątki, zabawy czy po prostu szybkie dokumenty od ZDJĘĆ.
Każde zdjęcie to zdjęcie w ujęciu technicznym, jednak nie każde zdjęcie to ZDJĘCIE w ujęciu artystycznym.
Ja w tym wątku ograniczam się do ZDJĘĆ, czyli obrazów pokazywanych po coś, obrazów, którymi ludzie się chwalą - przemyślanych, dopracowanych, przemawiających. Czyli nie testy, lecz fotoprezentacje.
Jest mnóstwo galerii w sieci, gdzie znajduje się jeszcze większe mnóstwo obrazków, a tak nieliczne z nich można nazwać ZDJĘCIAMI.
Jeśli ktoś zaczyna szukać tam ZDJĘĆ, to musi poświęcić mnóstwo czasu na przekopanie się przez niewiele warte prostokąty z jakimiś kształtami nic nie wnoszącymi do życia obserwatora.
K10D, K-5IIs oraz DA 18-55 i inne
tref napisał/a:Ja w tym wątku ograniczam się do ZDJĘĆ, czyli obrazów pokazywanych po coś, obrazów, którymi ludzie się chwalą - przemyślanych, dopracowanych, przemawiających.
tref napisał/a:rzeczywistość jest taka, że z przyczyn formalno-administracyjno-prawnych zdjęcia nie zawsze mają szansę same się obronić tą duszą wewnątrz papieru zaklętą
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam...
M.K napisał/a:Jedno co zauważyłem, ze co oferta fotograficzna na ślub, to fotograf wykonujący ujęcia sam! określa sie mianem artysty
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
Ha, ha, haCytatKolejna goła laska rozebrana po to, by była rozebrana - bo to ładny widok.
Oszczędzaj wzrok.CytatZastanawiam się, jak przebić się przez tę masę różności zwanej papką, która nas zalewa wokoło?
Co to znaczy braku duszy Już prędzej mogę się zgodzić z śp. Marianem Schmidtem który powiedział :CytatSłabość tych zdjęć polega na braku duszy.
Chociaż nie do końca mogę zgodzić się z Marianem Schmidtem. Bo uważam że nie tylko fotografia natury bez ludzi, ale również fotografia portretowa, fotografia uliczna itp. może odbijać jak lustro, całą paletę stanów wewnętrznych fotografa. Można tu przywołać takie nazwiska jak : Diane Arbus, Josef Sudek, Robert Mapplethorpe (kwiaty, autoportret), malarzy : Caravaggio, Rembrandt, Diego Velázquez, Francisco Goya, Delacroix, Cézanne, Van Gogh, Monet, Paul Klee, oraz rzeźbiarzy takich jak Michał Anioł czy Rodin.CytatW drugiej połowie lat 90-tych kupiłem sobie aparat 4x5 cala. Jednak po kilku próbach zdałem sobie sprawę, że ta fotografia jest bardzo trudna. Nie można w tym przypadku, w przeciwieństwie do fotografii humanistycznej, polegać na emocjach ludzi, których się fotografuje. Zdjęcia natury lub fragmenty rzeczywistości bez ludzi mogą odbijać jak lustro całą paletę stanów wewnętrznych fotografa: napięcia, pustkę duchową, efekciarstwo, różne emocje oraz spokój wewnętrzny. Ten ostatni jest najtrudniejszy do osiągnięcia.
.CytatCzyli zdjęcia mówią więcej o fotografie, niż o tym, co na tych zdjęciach widać?
Tak jest. Do utalentowanego fotografa, który potrafi siebie wyrazić poprzez swoje dzieła można powiedzieć - pokaż mi swoje zdjęcia, a powiem Ci kim jesteś
"W sztuce może być coś dobrze zrobione albo źle, nic więcej." Stanisław Lem