Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
  6 megapikseli wystarczy :-)
Ciekawy artykuł o bezsensie ciągłego podnoszenia ilości megapikseli w aparatach cyfrowych.

http://www.fotografuj.pl/...aparatow/id/860

Pentaxowiec  Dołączył: 27 Sie 2007
Tu się potwierdza powiedzenie nie ilość tylko jakość się liczy ;-)

muciaq  Dołączył: 01 Wrz 2007
6megapixel.org chyba dam to na opis w gg bo ostatnio za duzo slysze, ze moja komórka jest super bo ma 3 mpx (przy okazji nie wie sie, ze matryca jest wielkosci glowki od zalapli ;P) :-B

Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
Re: 6 megapikseli wystarczy :-)
Markus napisał/a:
Ciekawy artykuł o bezsensie ciągłego podnoszenia ilości megapikseli w aparatach cyfrowych.

http://www.fotografuj.pl/...aparatow/id/860

Przy dobrych automatach, i matrycach 1/1,8", 10M sa osiagalne z zooma np w A 640. Teraz jest G9, ma wieksza matryce i 12M. Wystarczy zobaczyc na testy G9, nawet na optyczne.pl i widac ze sensor/optyka daje rade na 10M. tewraz matrytca ma 1/1.7" wiec pewnie zachowanie bedzie ala 10M na 1/1.8". jasne ze krajobrazu nie zrobisz na ASA 800, ale szczerze mowiac, ja podczas wakacji , widoki itd robilem w 90% na ASA 80, bo takie jest swiatlo. G9 Canon ma IS wiec w zasadzie zamyka sie sprawa na ASA 200 jak dla mnie., 6M to moze max dla hyper zoomow, ale dla dobrych szkiel, 10M daje rade.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Dla lustrzanki APS-C to pewnie wraz z rozwojem technologii optymalne za kilka lat stanie się
12 MP a dla pełnoklatkowej 24 MP...
Ilość danych która będzie konieczna do zapisu bezstratnego tak dużych roździelczości wymusza ciągły rozwój technologiczny zarówno w dziedzinie foto jak i komputerach.
Znalazłem ostatnio starą gazetę komputerową na strychu...
Jeszcze kilka lat temu wszyscy zachwycali się matrycą 3-4 MP i porównywali kompakty do lustrzanek :-) ich ceny były niebotyczne nawet jak na dzisiejsze warunki 5000-6000 zł.
Sam za mojego Olympusa C-4000 zoom mat. 4MP kilka lat temu kupiłem za tylko 2400 zł
a w marcu 2007 Samsunga GX-1S + D-Xenon 18-55 za ok. 1700 zł!!!!

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
Eee.. pewnie za 3 lata bedziemy ostro sie klocic o mozliwosci i zastosowania takiej
lustrzanki :mrgreen:
http://www.fotoclub.pl/in...lustrzanka.html

Duza matryca, wbudowany odkurzacz do przedmuchiwania i chlodzenia matrycy, stabilizacja poczworna :evilsmile: jakosc i precyzja GPS'a dla markowania zdjec i jakosc dzwieku z zapiskow glosowych o miejscu i wykonywaniu zdjecia, zapis klipow video itd.... A o 240 programach tematycznych juz nie wspomne :evilsmile:

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
to hassel ma programy tematyczne? :shock:

muciaq  Dołączył: 01 Wrz 2007
ciekawie jak sie przez taki wizjer patrzy :roll:

Filip22  Dołączył: 15 Wrz 2007
Przez ten wizjer patrzy się tak samo jak przez inne :-) patrzy się okiem :-)

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
No bo to jest tak, że w lustrzankach są Piksele a w kompaktach micropiksele :-)

MORKO  Dołączył: 25 Mar 2007
a w komórkach?? ;-)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Cytat
a w komórkach??

W komórkach są komórczaki.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
hamster napisał/a:
to hassel ma programy tematyczne?
Jeżeli mówimy o przyszłości, to nie wyobrażam sobie cyfranki bez programu "kot".
;-)

Filippo  Dołączył: 29 Wrz 2007
Ja mimo wszystko preferuję psa

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Sam kot to za mało, musi być: czarny kot, biały kot oraz wszelkie bure koty.

Filippo  Dołączył: 29 Wrz 2007
Teraz już wiem. Jeżeli nie będzie programu dinozaur to nie kupuje :evilsmile:

Misztu  Dołączył: 19 Mar 2007
A ja chciałbym program piwo i słone orzeszki. Wybierasz takie coś i możesz pogadać ze swoim aparatem przy zimnym browarku ;)

Chociaż... rozmawianie z urządzeniem podchodzi pod chorobę psychiczną :>

fotopentax  Dołączył: 05 Wrz 2006
Cytat z artykułu 6mpixel.org
Cytat z artykułu 6mpixel.org – wojna z megapikselami w kompaktach :
" Na internetowej stronie tej inicjatywy można zapoznać się z informacjami na temat tych problemów bogato ilustrowanych przykładami: wydajnością aparatu w warunkach słabego oświetlenia, poziomem szumów na zdjęciach, rozdzielczością optyki, dyfrakcją, aberracją chromatyczną i wreszcie różnicą pomiędzy rozmiarami plików z różnych aparatów. "

Jak ma się pogarszać rozdzielczość optyki i aberracja chromatyczna wraz ze wzrostem rozdzielczości matrycy ? Z szumami, wydajnością i wielkością plików się zgadzam . Ale reszta to jakaś ściema.
Sławek

Nowe piorunki na stronie :

http://odziwo.budhelp.com

Skocz do: