tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
sołtys, właśnie dziś to pokazałem żonce, a ona na to: jak w lewo jak cały czas w prawo, a ja mówię że mogę i tak i tak, to co ty gadasz przecież ona się w prawo kręci :mrgreen: Patrzyliśmy równocześnie.
P.S. Po jednym driniaczu chwyciła kręciołka w prawo i nie mogę jej odkręcić :mrgreen:

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Grendel napisał/a:
Jak się już odwróciła w drugą stronę, nie cchiała wrócić;) dopiero po chwili odpoczynku wróciła do poprzedniego kierunku.

Nie wiem jak wy na to patrzycie :-P Dla mnie z kazdego kata, z kazdej odleglosci kreci sie tak, jak chce to widziec, moge to zmieniac w kazdym momencie, wielokrotnie i w ogole :-P

Podtrzymuje - spieprzona jest ta animacja 8-)

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
u mnie nawet palcami rusza :-D a kręci się jak chce z tendencją na prawo :-P w końcu klasa mat-fiz :-)

Litol  Dołączył: 14 Sie 2007
U mnie tez samowolka, ale ze wskazaniem na prawoskretnosc. Zawsze na starcie jest w prawo, ale po chwili kreci sie tak jak chce. Umysl mam raczej scisly. No i jestem trzezwy jak swinia (bo juz nie pije - pojutrze bedzie juz 3 dni).

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
zorzyk, dokładnie odwracasz wzrok i już kręci się w drugą stronę :mrgreen:

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
To jeszcze z takich optycznych zagwozdek - moje ulubione :)

Kwadraty A i B są tej samej jasności:

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Tia :-)

(dla niewierzacych - trzeba sobie zamaskowac otoczenie kwadratu np. kartka papieru z dziurka... ;-) )

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
ja wycinalem w PS ten kawalek i przesuwalem po obrazku, bo nawet mierzac pipeta nie wierzylem ;-)

dz.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
A to moje ulubione:

Pasek w środku jest jednolity.

vesper  Dołączyła: 19 Gru 2006
Stachu bardzo fajne. Lubię się bawić z iluzją. To z trójkątem niech mi ktoś wytłumaczy, liczę, przekręcam i mi wychodzi, że z matematyki zatrzymałam się na dodawaniu.

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
S
P
O
I
L
E
R

vesper, sprawdź nachylenie najdłuższego boku trójkąta dla obu figur.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ijon, tłumacz te trójkąty jaśniej, bo Twoja wskazówka nic mi nie wskazuje :evil:

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
zorzyk, policz kąty nachylenia małych trójkątów: czerwonego i ciemnozielonego. Najdłuższy bok obu trójkątów nie prosty. W górnym trójkącie jest wklęsły, a w dolnym wypukły, ta wypukłość ma powierzchnię brakującego kwadratu.

Ijon, :-B
Niniejszym udowodniłem, że jestem prawoskrętny nie na niby :oops: a w ogóle, to wcale nie jest złudzenie optyczne (stachu :evil: ), a inne zagadki, to właśnie złudzenie...

vesper  Dołączyła: 19 Gru 2006
Ijon OMG :shock:
Ale oszukajstwo.

Litol  Dołączył: 14 Sie 2007
Mam gdzies pps-a z prezentacja takich iluzji, jak pokazal Ijon. Jesli ktos chce, to moge podeslac.
A tu cos z nieco innej beczki. Co widzicie na tym obrazku?

Ja widzę wiadomo, co, to nawet nie napiszę :evilsmile:

Litol napisał/a:
Co widzicie na tym obrazku?

Delfinki :-P

(ale musialem przeczytac ;-) )

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
i to w sile siedmiu ;-)

Marooned napisał/a:
i to w sile siedmiu