bako  Dołączył: 07 Mar 2007
Dobry sprzet
Witam wszystich..
MAm pyt.dotyczące mojego wyboru sprzętu do pracy w studio,oraz sporadycznie na wesela u znajomych ew. jakies komunie.Głównie moja praca ma sie odbywać w studio dlatego potrzebuje sprzęt który sprawdzi mi się wlaśnie w tym zakresie...
Mam do wydania ok 6.5tyś
Oczywiscie k10 do tego sigma 10-20mm,tamron 90mm f2.8(jako główne szkło) posiadam już 50mm f1.4...Głównie interesuje mnie fotografia mody,portrety, zdjęcia typu Glamour..
Czy myślićie że to dobry wybór?Mój wybór poparty tylko w wyniku recenzji z netu, dlatego pytam moze ktos posiada te szkła i wie czy będą się nadawały do takiej pracy?Oczywiscie za taka kasę nie oczekuje jakiś rewelacyjnych wyników jakościowych, ale moja praca ma przynosic jakiś dochód dlatego licze na ponadprzeciętną jakośc zdjęc...
Czytałem też o 85mm pentax ale podobno jest nie do zdobycia.
dzięki za odp.
ps mam pół rocznego ist dl2 na sprzedaż, ew za dobre szkło zamienie

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
bako, Ja tam się nie za bardzo znam, ale tu i ówdzie obiło mi się o uszy że ten Tamron 90/2,8 zaiste zacne szkło do macro, to jednak do portretu za ostre, ale niech się wypowiedzą posiadacze owego szkiełka.

tamron ok 1400 mnie wyjdzie...Chyba ze z k10 zrezygnuje na rzecz Gx-10 to bedzie mozna dołożyć do szkiełka,tylko że co za 2000 dobrego kupie?i czy bedzie lepsze od tego tamrona na miare 600zł :->

PT  Dołączył: 13 Wrz 2006
bako napisał/a:
tamron ok 1400 mnie wyjdzie...Chyba ze z k10 zrezygnuje na rzecz Gx-10 to bedzie mozna dołożyć do szkiełka,tylko że co za 2000 dobrego kupie?i czy bedzie lepsze od tego tamrona na miare 600zł :->

Ten Tamron to świetne szkło, ale to obiektyw makro, czyli od F4 włącznie dla potrzeb portretu może być, hmm.... zbyt detaliczny :-) . Z opinii i moich krótkich doświadczeń (ale wystarczająco długich aby na niego zachorować :-) ) wynika, że jako portretówki można go używać jedynie na F2.8, no... może ciut więcej. Musisz więc sam sprawdzić do jakiej przysłony jego "portretowość" Ci odpowiada, ale gdyby chodziło tylko o portret, to ja wziąłbym Pentaxa SMC DA 70/2.4 Limited (cena ok. 1600-1700 zł) lub dozbierał takie większe "trochę więcej" i wziął "analogowego" SMC FA 77/1.8 Limited (choć np. do detalicznych ujęć kolczyka w uchu lub jakiejś innej błyskotki na dekolcie modelki to chyba lepszego szkła w tej cenie od tego Tamrona to nie znajdziesz :-) ). Do "szerokich" portretów doskonale nada się też jasne "50", ale to już masz.

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
bako napisał/a:
Czytałem też o 85mm pentax ale podobno jest nie do zdobycia.

A jednak:
http://allegro.pl/item256...x_m_2_85mm.html

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
kierdel: 85 o ktorym mowa to FA*85/1.4 i gwarantuje Ci ze takiego na allegro jeszcze dluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuugo nie znajdziesz, a zwlasza za 800zl.

bako do portretu jak najbardziej DA70/2.4 (kupisz bez problemu) lub 77 a z tym juz klopot.
Mozesz jeszcze poszukac czegos w stylu TOKINY PRO 28-70/2.8, ale to tez ciezki temat. Do Twoich zastosowań może rowniez bedzie dobry DA*50-135. Pozatym w studiu i tak pewnie bedziesz robil na F4

Cytat
kierdel: 85 o ktorym mowa to FA*85/1.4 i gwarantuje Ci ze takiego na allegro jeszcze dluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuugo nie znajdziesz, a zwlasza za 800zl.

W takim razie przepraszam za pomylke. Tamta 85-tka ciagle nie zmienila wlasciciela, wiec rzeczywiscie nie jest to poszukiwane szlo o ktorym pisal bako.

igorkrupa  Dołączył: 17 Maj 2007
K10d powinien sie nadac do pracy w studio ostatnio widzialem pana w lublinie ktory pracowal w studio na pentaxie... Jezeli mowisz o FA 50 to problemu nie powinno byc gozej jesli jest to M/K 50 w tedy lampy studyjne moga wariowac... Sam nie wiem poco Ci az 1,4 do pracy w studio noo ale moze sie przydac. Osobiscie polecam zestaw k10d, 10-20, sigma 24-70 2,8 lub 28-70 (24-70 pracuje podobno z pelna klatka wiec jak by pentax wprowadzil nowy korpus za pare lat z fullframe to mial bys odrazu skielko) no i do tego 50tka FA :) iii oczywiscie dobre lampy itp...

PiotrB.  Dołączył: 19 Kwi 2006
W przypadku"50", to mozesz dokupic konwerter 1,7 i bedziesz mial prawie "85". Gdzies byl watek na ten temat.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
kierdel napisał/a:
A jednak:
http://allegro.pl/item256...x_m_2_85mm.html
- ja od tego facet bym nie kupil .......
zbyt wiele negatywnych doswiadczen nasi forumowicze mieli z tym gosciem...ja tez :roll:

[ Dodano: 2007-10-19, 07:57 ]
bako, - niestety nie napisales JAKIE zdjecia masz zamiar robic....
Kotlety = jasne zoomy
studio = raczej stalki (35mm / 50mm / ok 70-80mm/ 135 )
Nie napisales tez nic o osprzecie.....chyba ze chcesz wynajmowac studio..?

Fafniak napisał/a:
ja od tego facet bym nie kupil .......
zbyt wiele negatywnych doswiadczen nasi forumowicze mieli z tym gosciem...ja tez :roll:

Czesem mnie korci bo u niego jest troche taniej. Ale jeszcze nie mam na tyle odwagi zeby cos od niego kupic.

5pirit  Dołączył: 11 Wrz 2007
bako: wysłałem Ci PW z pewną ofertą ;-)

Raczej zdecyduje sie na stałki...Więc tamron 90mm f2.8 jezeli jest tak ostre jak piszecie to powinienem byc zadowolony gdyż zależy mi ta takim obiektywie.Sigma 10-20mm sprzyda się napewno w studio oraz na weselu,ciekawe efekty mozna wydobyc z tak szerokiego obiektywu a poza ty czytałem ze ciezko bedzie znalezc cos lepszego w tej cenie....No i mam juz tą 50mm f1.4(choc mimo samych pochlebnych recenzji nie do konca jestem z niej zadowolony..A co do sprzetu ośw. to tu tez bede potrzebowal waszej pomocy...Myślałem o firmie quantuum...Moje studio bedzie w domu, pokoj ok 25m wiec nie dużo wiec myslalem o jdwoch lampach 600watt i jednej 300wat dwa softboxy(tutaj nie wiem czy 60x60 wystarczy do oswietlenia dwóch osób?)wrota,beauty dish,,blenda owalna,zwykła...To mają być głónie zdjecia mody, portrety typu glamour..Taka jest moja wizja...Ciekawi mnie czy to się wszystko trzyma "qpy"czy moc lamp bedzie wystarczajca?czy czegos mi brakuje?Z góry dzieki za odp

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
bako, wybacz mi to oczywiste pytanie: robiles to juz kiedys? tzn. to, w co teraz inwestujesz?

powiedzmy ze u znajomego, mogłem się pobawić i pooglądac jak on ma to urządzone....Problem z tym że jego budżet przekracza kilkakrotnie mój wiec za konkretna kwote probuje cos zbudowac swojego mysle ze lepiej tu podpytac o sprzet niz kupywac na podstawie testów it....On rzucał 5d na fotel jak na kawe szedł wiec ciezko cos porownywac...Rozumiem ze wgł Ciebie źle dobrałem srzęt .....Bo inaczej cięzko mi zinterpretować Twoje pyt.?Ciekawi mnie tez twoje zdanie..
No a teraz walcze na ist dl2 z jedna lampka 68ws benda, no i pomyslalem ze czas sprobowac zmienic sprzet...

bako napisał/a:
powiedzmy ze u znajomego, mogłem się pobawić i pooglądac jak on ma to urządzone....

Postaw mu dobra flaszke i po jej rozpiciu, popros go, zeby pozowal Ci przez weekend w swoim studio. A Ty aparat w rece i jedziesz.

bako napisał/a:
Rozumiem ze wgł Ciebie źle dobrałem srzęt ....

Nie wiem czy zle... Osobiscie wzialbym Canona do takiej roboty :->

bako napisał/a:
Ciekawi mnie tez twoje zdanie

Jakby nie patrzec inwestujesz wcale niemalo kasy w to przedsiewziecie. Czy bierzesz pod uwage scenariusz, ze ta robota nie bedzie Ci wychodzic?

hmmmm no nie mam wyjscia musze wierzyc ze wyjdzie, podjąłem decyzje i teraz robie wszystko w tym kierunku aby wyszło.....jak narazie robie sesje w plenerze i "klienci są zadowoleni"wiec trzeba wierzyc ze dam sobie radę...Ciekawi mnie bardzo propozycja Canona...Mógłbys mi prztoczyc jakies argumenty....Chce k10 tylko i wyłącznie na podstawie opini o nim...Ale chetnie poznam Twoją, moze jakis konkretny model i szkła...

bako napisał/a:
Mógłbys mi prztoczyc jakies argumenty

- Wybor i dostepnosc obiektywow.
- Możliwosc przeskoczenia na profesjonalny model
- Serwis w Polsce a nie w Niemczech

Wlasciwie te same warunki spelnia Nikon, od momentu ogloszenia D3, ale to jeszcze nie sprawdzony sprzet.

no to Dan mi namieszał w planach...pozytywnie na szczescie...Co o tym myslicie gdybym sie zdecydował na np 30d plus sigma 10-20mm i tamron 90mm.f1.4 no chyba ze zamiast tego tamrona cos innego jakis zoom z canona?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
co sie tej sigmy uczepiles?! W studio to ona sie kompletnie nie prz\yda...

Skocz do: