PENTAX / FUJI X.
Pentax
PENTAX / FUJI X.
dendrol napisał/a:Jaki rozmiar wybrać 100x150? bo są też 100x125
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
Pentax
dendrol napisał/a:Do tego irixowego holdera muszę kupić pierścień 95mm prawda?
Pozdrawiam
teta napisał/a:A ja tak z ciekawości zapytam, co będziesz fotografować tym Iriksem 15 mm z filtrem połówkowym?
plwk napisał/a:Zobacz ostatnie zdjęcia irek83, to dobry przykład. Robione Irixem 15 z filtrem połówkowym.
PENTAX / FUJI X.
dendrol napisał/a:Krajobraz: góry, pola itp
Tych filtrów to dobrze mieć kilka. Jeśli budżet napięty, to lepiej wybierać w tych mocniejszych. Kup filtr i eksperymentuj. Jeśli nie masz jeszcze doświadczenia z filtrami połówkowymi i pierwsze rezultaty nie będą odpowiadać oczekiwaniom, to się nie zniechęcaj. Filtry połówkowe są chyba najtrudniejszymi filtrami i ich poprawne użycie wymaga zastosowania pewnych specyficznych działań.Penteusz napisał/a:Kupuj holder, filtr i się nie zastanawiaj.
Penteusz napisał/a:Zmierzyłem zewnętrznym światłomierzem ziemię: 1/30 sek. Zmierzyłem niebo: 1/125 sek. Całe dwie działki! Taki w tym momencie powinien być filtr połówkowy: dwie całe działki przesłony różnicy, żeby zrobić jedno dobrze naświetlone zdjęcie
CzareK
greentrek napisał/a:Chcesz powiedzieć że 2EV rozpiętości tonalnej na zdjęciu to już złe naświetlenie?
greentrek napisał/a:Chcesz powiedzieć że 2EV rozpiętości tonalnej na zdjęciu to już złe naświetlenie?
Pozdrawiam
PENTAX / FUJI X.
Pentax
FF, Crop / Klisza, Cyfra / 12mm - 400mm