Mixa  Dołączył: 17 Maj 2007
rosyjskie obiektywy
kolega jedzie do Rosji i mam możliwość zamówić u niego jakiś obiektyw rosyjski, z tego co zrozumiałem pod k100D mocowanie К jest:
1. МС Мир 47К 2,5/20;
2. Зенитар К 16;
3. Вариозенитар К 25-45;
jeżeli na temat "rybiego oka" coś wiem, typu "tanio i warto", o pozostałych nie bardzo...

diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
a moze jekies szczegoly??

szczegóły dot. czego konkretnie?

diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
Mixa napisał/a:
2. Зенитар К 16;

ile :?: kiedy :?: gdzie :?:
i przenies chyba watek do dzialu gielda bo wpadnie kolorowy i pozamiata :-P

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Mixa napisał/a:
kolega jedzie do Rosji i mam możliwość zamówić u niego jakiś obiektyw rosyjski

Mixa, ja to bym bral tez APO telezenitar 135mm/3.5 (to jest M42). Chyba caly czas je produkuja. Nie wiem niestety jaka bedzie tam cena ale i tak wyjdzie pewnie taniej niz w polsce na alledrogo.

PS szkoda ze ja nie mam kolegi podrozujacego czasem za wschodnia granice :(

ogólnie chciałem dla siebie ;-) co by to kupić niedrogo... Ja też często jeżdże, tylko że w głąb Rosji, a tam są problemy ze sprzętem, najlepiej w Moskwie i w SPB (Piterze). Ale również myśle że jeżeli ktoś zapłaci z góry to mogę to załatwić, to na priv... Bo już parę razy się naciąłem z tego typu zamówieniami...
Wracając do tematu, ciągle mam pytanie które ros obiektywy najlepiej z mocowaniem K warto nabyć...

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Mixa napisał/a:
Wracając do tematu, ciągle mam pytanie które ros obiektywy najlepiej z mocowaniem K warto nabyć...

Oberon-K 200/2.8 jest bardzo niezly....

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
A mi się marzy Helios-40-2 85/1.5...

ciekawe ile taki może kosztować?

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Z tych trzech najbardziej przydatny jest mir 47K.Rybie oko to jeśli ktoś w cyfrze lubi zniekształcenia.24-45 trochę mały zakres jak na cyfrę.Jeśli do analoga to dobry egzemplarz sprawdzi się.Zenitara 135 widziałem w sklepie w Bielsku leżał dwa lata nie wiem czy jeszcze jest.Mały sklep w rynku.To dobra 135 trochę zimna ale optycznie świetna.Tak trzymać.Byłbym zapomniał przy cyfrze mir 47K czyli 20tka bedzie ostra od 2,5 na całej powierzchni.Pozdrawiam

H.M. napisał/a:
A mi się marzy Helios-40-2 85/1.5...

ciekawe ile taki może kosztować?

We "wschodniej" cenie chetnie bym wzial jednego... Bo 130e ebayowi nie chce mi sie placic.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
A ten mi 47K to ile u nich mniej wiecej stoi?

[ Dodano: 2007-10-16, 15:36 ]
ok, mam:
http://www.zenit-camera.com/mir_47_k_lens.htm

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
Cytat

No bez jaj... to drożej niż na allegro!

dan napisał/a:
A ten mi 47K

Moze AK47 :-P

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
H.M. napisał/a:
Cytat:
No bez jaj... to drożej niż na allegro!

Fakt! Moze trzeba by na jakims pentax.ru podpytac jaka jest cena dla miejscowego :mrgreen: Ceny eksportowe przebijaja alledrogo.

APO telezenitary z tego co pamietam chodzily na aukcjach ok 500PLN. Ze stronek wynika ze jest duzo drozej.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
kierdel napisał/a:
APO telezenitary z tego co pamietam chodzily na aukcjach ok 500PLN. Ze stronek wynika ze jest duzo drozej.
To może do nich eksportować ? :-P

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Wracając do meritum: ja bym nie brał Wariozenitara. A mir 47 to i owszem. Co do Heliosa 85 mm to chyba jest do kupienia na forum m42, ale ja nic nie mówiłem. Rybie oko bym nie brał, bo mam i jest ok! :lol:

a_czacha napisał/a:
Co do Heliosa 85 mm to chyba jest do kupienia na forum m42, ale ja nic nie mówiłem.

Ale napisal, ze tanio nie odda ;-)

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
He, he, he, to się nazywa obiektywowa czujność! :-D

mig-37  Dołączył: 25 Maj 2007
Re: rosyjskie obiektywy
Mixa napisał/a:

3. Вариозенитар К 25-45;

Witam, byłem posiadaczem tego zooma - sprawia dobre wrażenie jeśli chodzi o mechanikę, jest średniakiem takim raczej "trójkowym" jeśli chodzi o rozdzielczość, ma całkiem niezłe powłoki i brak możliwości zamocowania sensownych filtrów, bo nie ma gwintu z przodu a (podobno) jest sprzedawany z 3 nasadkowymi filtrami. Piszę podobno, bo mój egzemplarz nie był w nie wyposażony. IMHO można go sobie odpuścić, choć oczywiście różnice w jakości egzemplarzy mogą być spore

odpowiednik allegro:
www.molotok.ru

Skocz do: