Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Gdzieś jeszcze sprzedają 18-55?
Jak w temacie, nie mam kita, więc zastanawiam się nad jego kupnem...tylko gdzie? Gdzie (oprócz prywaciarzy z allegro) można kupić taki obiektyw ( nowy na gwarancji ). A po drugie - czy zamiast tego obiektywu (Pentax 18-55 ) może lepiej zainwestować w ten: Tokina AF 19-35 f/3,5-4,5

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Marcinicus napisał/a:
zastanawiam się nad jego kupnem

Z oficjalne dystrybucji to nie ma sensu bo wyceniony jest na około 600 zł.

Aha..czyli jednak pozostaje mi zakup z drugiej ręki, hmm...no ale gdzieś w sieci oferują jeszcze tej sprzęt? A co z tą Tokiną - warto brać jako zamiennik kita?

Hombre  Dołączył: 21 Kwi 2006
Na pixmania.pl mają DA 18-55 za 920 zł !

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Mam jedno szkło i drugie. Tokinkę można podpiąć do manuali (ma pierścień przysłon i kryje pełną klatkę). Jest też chyba lepsza optycznie od kita, ale nie miałem czasu poważnie porównywać - zresztą nie za bardzo interesują mnie testy. Z minusów - jest dość spora (jednak kit z DLem / K100 ładnie się komponuje) i ma mocowanie filtrów 77mm. Mi to akurat pasuje - do pozostałych szkieł. Ale generalnie to raczej wada...
A!
Gdybym jednak teraz wybierał - brałbym Tokinę, ale głównie ze względu na możliwość wykorzystania również z analogami.

Cytat

!!!...a w USA gdzieś taki sprzęt widziałem ( w przeliczeniu ofkoz ) za 250zł! No, ale nie mam czasu sprowadzać - muszę mieć to w miarę szybko.

Michu, interesuje mnie raczej to, czy ten zakres ogniskowych jest wystarczający. No bo podstawowy kit ma na długim końcu 55mm, a tokina tylko 35. Jak myślisz - czy ta właściwość Tokiny nie obniża jej wartości jako alternatywy dla kita?

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
Hombre napisał/a:

Sigma 17-70 kosztuje 1400 zł. Ten kit jednak jest bardzo fajny. Ładnie wykonany, spory i nie
kręci mordką. Wygląda PRO. F/3.5 to też nie byle co. W innych sklepach cena niedługo będzie
pewnie taka jak na pixmani.

yourNIGHTMARE  Dołączył: 12 Maj 2007
Powiem szczerze, ze przegladam sporo aukcji i nowe kity mozna dostac za 250-300zl na gwarancji. Co to za roznica czy kupisz to w sklepie fizycznym czy internetowym ? Zerknij tez na ebay.de lub uk tam tez za taka cene z europejska gwarancja, ale przesylka to srednio tydzien do 10 dni.

[Dodano: 2007-10-16, 22:03]
Tutaj nowy, ale bez gwarancji http://www.allegro.pl/ite...mm_wroclaw.html
tutaj na gwarancji, ale nieco drozej http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/84505
Jak tak mocno sie nie spieszy to poczekaj napewno cos dostaniesz na alledrogo z gwarancja i nowe.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Cytat
kit ma na długim końcu 55mm, a tokina tylko 35. Jak myślisz - czy ta właściwość Tokiny nie obniża jej wartości jako alternatywy dla kita?

To już zależy od Twoich potrzeb. Niektórym wystarcza, a inni wolą dłużej ;-) Jeszcze inni mają pare obiektywów i mają "pokryty" cały zakres ogniskowych.
Musisz to przemyśleć, czy Ci 35mm styknie.

Cytat
Powiem szczerze, ze przegladam sporo aukcji i nowe kity mozna dostac za 250-300zl na gwarancji. Co to za roznica czy kupisz to w sklepie fizycznym czy internetowym
?

Chcę mieć po prostu sprzęt nieużywany.. ot i tyle. p.s - dzięki za linki.

Cytat
Musisz to przemyśleć, czy Ci 35mm styknie.

Wlaśnie nie wiem, no ale skoro, kiedyś ten obiektyw - Pentax SMC-FAJ 18-35/4-5.6 - był ponoć standardem do Pentaxa *istD, to podejrzewam, że spełniał swoją rolę nawet z tak małym zakresem ogniskowych.

yourNIGHTMARE  Dołączył: 12 Maj 2007
Cytat
?

Chcę mieć po prostu sprzęt nieużywany.. ot i tyle. p.s - dzięki za linki.

Ale ja mowi o nowych nieuzywanych. W jednym ze sklepow masz za 350zl to juz jest rozsadna cena. Na allegro za 300 tez nowe chodzily ;-)

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
A skoro już nie masz kita, to nie lepiej jednak pomyśleć o czymś 17-70, jak juz było wspomniane? Większy zadres ogniskowych i od szerszego kąta(25,5 - 105mm w ekwiwalencie, zamiast 27 - 80) ??? No i ta Sigma, czy Tamron są jaśniejsze od kita. Szczególnie na szerokim końcu, a to się bardziej liczy niż zoom x razy.

Cytat
A skoro już nie masz kita, to nie lepiej jednak pomyśleć o czymś 17-70

Pomyśleć lepiej, ale cena jaka! Przecież te sigmy są z 5 razy droższe (około 1300zł)...raczej odpada. Tokinę nowiutką kupię za 700zł.

RP1969  Dołączył: 22 Lip 2007
Ja w drugiej połowie listopada jadę do Polski i przywiozę 3 szt. 18-55 i 3 szt. 55-200. Fabrycznie nowe, nigdy nie wyjęte z pudełek. Gdyby ktoś był zainteresowany, proszę o kontakt.

bako  Dołączył: 07 Mar 2007
bede mial w poniedziałek nowego nieodpakowanego kita 18-55mm w razie czego pisz

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
Mam na magazynie 2 kity Pentaxa i 1 Schneidera. Oczywiście nowe!

Skocz do: