Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Witam!
Witam!

Jestem tu nowy i myślę, że będę się udzielał częściej bo za jakieś 1,5 miesiąca kupuję Kasetkę. Dotychczas bezproblemowo fociłem sobie Canonem S1Is, do czasu gdy wpadł do mnie kupel z Canonem 300d (używany z allegro) i po krótkim teście i porównaniu zdjęć okazało się, że czas kupić lustrzankę, najpierw brałem pod uwagę głównie Canona 350d (przyzwyczaiłem się i lubię to menu), ale po głębszym zbadaniu tematu wybrałem Kasetkę Pentaxa.

Mam tylko parę pytań na które nie uzyskałem odpowiedzi w żadnej recenzji, teście czy forum. Czytałem w miarę uważnie więc post nie jest powtórką.

Po pierwsze: jaka jest dynamika Kasetki w porównaniu do innych aparatów w tym przedziale cenowym? Jest to dla mnie bardzo ważna cecha, gdyż ona moim skromnym zdaniem bardzo silnie odróżnia lustrzanki od kompaktów.

Na aparat z obiektywem chcę wydać do 2 tysięcy, mam już jakiś jasny stało ogniskowy z Zenita który mam nadzieje będzie pasował.

Porównując złe strony aparatów poniżej 2 tysięcy wyszło mi, że:

Canon 350d:
- ma gorszą dynamikę niż inne aparaty w tej cenie
- słaby (jak nie najgorszy) obiektyw kitowy
- 2 mega więcej na takiej samej matrycy = większe szumy.
- ciemny wizjer (rzeczywiście testowany przeze mnie 300d robił duużo jaśniejsze zdjęcia niż to wyglądało w wizjerze, przypuszczam że to może nie o to chodzić, jeśli się mylę poprawcie mnie)
- Plastikowa niesolidna obudowa.

Nikon 40d:
- Słaby obiektyw (prawdopodobnie gorszy niż w canonie)
- brak śrubokręta do AF (czyli AF tylko w obiektywach z silniczkiem)
- Brak podglądu głębi ostrości
- Nadrabianie słabej jakości zdjęć programowymi bajerami typu kompensacja cieni.

Olympusy e-500 e-400:
- crop 2.0!?!?
- wysokie szumy

Pentax k100d:
- słaby bufor (rzadko robię seryjne zdjęcia jakoś mnie to nie zniechęca)
- wolny AF (jeśli nie jest dużo wolniejszy od AF w canonie s1is to też nie jest dla mnie tak poważny problem)
- bateryjki paluszki, dla jednych wada dla innych zaleta.
- ponoć gorsze odwzorowanie kolorów niż w Canonach (jedyna prawdziwa wada jak dla mnie)
- tuatj drugie pytanie: czy w koncu Pentax ma najlepsze kitowe szkło w tej cenie czy Olympus? bo piszą raz tak, raz tak??

Jak na razie wyszło mi, że kasetka ma najmniej wad.

Wiem, że mogę się tu w wielu sprawach mylić, i nie uważam się za żadnego znawce fotograficznego, dlatego piszę na tym forum żeby się upewnić że wybrałem dobrze, zauważyłem też, że mimo iż jest to forum Pentaxowe, nie bronicie na siłę swojej marki i potraficie zachować obiektywność dlatego też zdecydowałem sie na taki post. Proszę o ew. uwagi.

I na koniec pytanie, czy dobrze rozumiem, że Olympusy maja obiektywy kitowe 14-45 przez swojego cropa 2.0?

Pozdrawiam.

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Ja moge od siebie dodac ze wchodzac w Pentaxa ryzykujesz slaba dostepnosc akcesoriow. Wszedzie nikony, canony etc. Nie wiem czy dla ciebie to jest wazne, ale w takim Canonie np. to jest o wiele wiecej mozliwosci podpinania obiektywow z innych systemow (kundli przez niektorych zwanych), maja jakis bardziej uniwersalny bagnet i jest wiecej przejsciowek, u nas M42 tylko. Szkiel niezaleznych producentow tez maja wiekszy wybor.

A tak w ogole to myslales o odpowiedniku K100D w szajsungu?

Filippo  Dołączył: 29 Wrz 2007
W ciągu ostatnich dwóch miesięcy byłem trzy razy w ZOO i nie spotkałem żadnego Pentaxa. Nikonów, canonów było na pęczki, a nawet kilka olympusów. Nie mam z tego powodu żadnych kompleksów.
Co do wyboru aparatu. Przez prawie trzy miesiące posiadałem canona 400d. Po regulacji w serwisie zaczął robić ostre zdięcia. Na sam obiektyw puki jest nowy nie ma co narzekać, przynajmniej do celów amatorskich. Dla mnie największą bolączką była reprodukcja kolorów oraz nasycenie. Praktycznie żadne zdięcie nie nadawało się do publikacji bez większej obróbki. Są zdięcia, przy których nie mam ochoty siedzieć, a chcę je zachować. Poza tym wielkość aparatu jest raczej przeznaczona dla drobnych dłoni.

igorkrupa  Dołączył: 17 Maj 2007
Filippo napisał/a:
Co do wyboru aparatu. Przez prawie trzy miesiące posiadałem canona 400d. Po regulacji w serwisie zaczął robić ostre zdięcia.

Canony maja to do siebie ze zdjecia wykonane przez te puszki wychodza "mydelkowate" maja te swoje cmosy ale co z tego ?:d

yourNIGHTMARE  Dołączył: 12 Maj 2007
Co do baterii to widzialem w necie akumulatorki (wygladaja jak dwie baterie paluszki do kupy zlaczone i ladnie zalane). Wkladasz takie dwa i nie masz juz paluszkow tylko aku. Po drugie co to za roznica aku jako jedna calosc a jako 4 paluszki ;-)
Co do zdjec seryjnych to kupujesz super mega szybka karte pamieci i tez tragedi nie bedzie.

igorkrupa  Dołączył: 17 Maj 2007
link aukcji

Taka zabaweczka ;p ale jak to ladowac?

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
igorkrupa napisał/a:

Trzeba mieć specjalną ładowarkę.
To już chyba lepiej kupić eneloopy (albo inne porządne NiMH AA) i do tego BC-700 (sam tak zrobiłem :-) )

briho  Dołączył: 28 Sie 2007
igorkrupa napisał/a:
link aukcji

Z tego co wiem to tego typu akumulatory są do użytku jednorazowego. Jeśli się mylę, to mnie poprawcie.

yourNIGHTMARE  Dołączył: 12 Maj 2007
No chyba jednak sie mylisz ;-) Sama cena wskazuje, ze musi to byc wielokrotnego ladowania. Tylko, ze cena za 2000mAh jest troszke przesadzona. Za dwa Eneloopy trzeba zaplacic 18-19 zl a tutaj ponad 30 wiec mysle, ze gra nie warta swieczki ;-)

Być może się mylę. Gdzieś czytałem o jakichś jednorazowych akumulatorach do Pentaxa (i nie "paluszkach").

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
briho napisał/a:
Być może się mylę. Gdzieś czytałem o jakichś jednorazowych akumulatorach do Pentaxa (i nie "paluszkach").

Jednorazowe to są baterie, a nie akumulatory. Np. CR-V3

[ Dodano: Wto 16 Paź, 2007 22:30 ]
I kosztują właśnie kilkadziesiąt PLN od sztuki, a potrzebne są dwie.

No tak, zgadza się.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Eldred, ja się na innych aparatach nie znam, więc nie będę o nich prawił. W końcu wiadomo, że najlepszy jest D40 i każdy Ci to na tym forum powie.
Ale co do K100d to jedną z większych wad jest to, że menu jest trochę popaprane. I dostęp do istotne różnych istotnych funkcji łatwy nie jest. Czyli z ergonomią krucho. Drugi problem to to, że zamiast system kupować, to się na jego różne elementy "poluje". A czasem za bardzo nie ma co upolować - vide jasny i dobry zoom standardowy. Ma to też swój urok i ja jakoś na swoją szklarnię zbytnio nie narzekam (ale z AFa często świadomie rezygnuję). Niemniej jednak jeśli masz zamiar "iść do sklepu i kupić" to w Pentaxie tak nie działa :-P

kierdel napisał/a:
w takim Canonie np. to jest o wiele wiecej mozliwosci podpinania obiektywow z innych systemow (kundli przez niektorych zwanych), maja jakis bardziej uniwersalny bagnet i jest wiecej przejsciowek, u nas M42 tylko. Szkiel niezaleznych producentow tez maja wiekszy wybor.

Nieprawda, nieprawda, nieprawda! Pomijając nawet to, że do Pentaxa można nawet słoik po ogórkach podpiąć i będzie działać potwierdzenie ostrości, pomiar światła czy SR. To do Pentaxa jest akurat mnóstwo różniastej optyki. Zresztą sam Pentax wyprodukował coś ponad 9mln obiektywów.
CO do uniwersalności bagnetu to bym też polemizował. Mocno! Do Pentaxa bez problemu wsadzisz szkła na bagnet RK czy na bagnet Nikona (zwłaszcza non-AI). I to bez żadnej przejściówki.
A do Canona to co?

kierdel napisał/a:
A tak w ogole to myslales o odpowiedniku K100D w szajsungu?

To znaczy co? Miał sobie taki wyprodukowac sam, złożyć w Samsungu zamówienie, żeby mu taki secjalnie zrobili czy jak??? :shock:

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Na rynku są zarówno baterie CR-V3 jak i akumulatory. Pentax nie zaleca używania tych drugich bo niektóre akumulatory CR-V3 mają wyższe napięcie (koniecznie trzeba to sprawdzić przed zakupem). Wydajność CR-V3 jest większa niż paluszków, wydajność akumulatorów CR-V3 jest większa niż wydajność akumulatorów AA (podobno). Do CR-V3 musisz kupić specjalną ładowarkę i tyle.

W kwestii ceny nie ma wielkiej różnicy. Jeżeli chcesz kupować akumulatorki AA to właściwie do wyboru albo sanyo enloop albo GP RECYKO. Tak w jednym jak i drugim wypadku zalecany jest zakup ładowarki BC-700.
W związku z czym zakup AA czy CR-V3 na poziomie cenowym wygląda podobnie.

Co do k100d jest cały wątek o jej wadach i zaletach oparty o doświadczenia forumowiczów poszukaj. Ode mnie tylko tyle, że mnie w k100d przeszkadzał "ukryty" (zakopany w menu) przycisk do zmiany trybu pomiaru światła, oraz taki sobie auto balans bieli przy sztucznym oświetleniu, na polu jest ok. To tyle o wadach. Z zalet to, że jak na lustro k100d jest mała lekka i wygodna. Z jakości zdjęć jestem absolutnie zadowolony mimo iż większość zdjęć k100d robiłem w JPG-ach. Kompatybilność moim pierwszym po kicie szkłem był Pentacon 50/1.8 od aparatu Practica żony (wymaga przejściówki m42 > K), z którym aparat mierzył światło, potwierdzał ostrość i działała stabilizacja matrycy.

*Kierdel

hmm.. właśnie na "kundlach" chciałbym eksperymentować dopóki nie znajdę odpowiedniego dla mnie układu szkieł (chociaż patrząc po waszych zestawach myślę, że będzie to coś w rodzaju: kit 18-55, jakaś sigma albo tamron 70-300 i pare "kundlowych" stałek bym od ruskich kupił do testowania żeby wybrać tą najodpowiedniejszą)

Jeśli chodzi o Samsungi, to czytałem testy GX-1l i GX-1s, ogólnie to chciałbym aparat firmy która od zawsze się specjalizuje w aparatach (ew. lornetkach i inną optyką) a nie produkuje całą gamę rtv od nagrywarek po walkmany (W takim podejściu Pentax i Nikon wypadają chyba najlepiej). (zresztą może to głupie ale jak już kupuję lustrzankę to wolę mieć napis Pentax, Nikon, Albo Canon na pasku a nie Samsung czy inne Toshiby.)

A tak na poważnie to z tego co wyczytałem są one odpowiednikami pentaxów z serii *ist, czyli serii niższej od serii k***d, do tego nie mają stabilizacji obrazu, co przy tak małej różnicy w cenie w stosunku do kasetki chyba je w tym momencie dyskwalifikuje.

Z kolei wyższy model czyli GX-10 jest juz za drogi.

Aha o Samsungu gx-1s wyczytałem na forum że podobno trudno dostępny a tutaj jest i to dość tani http://www.fotoklik.pl/shop.php?pid=7516

*Filippo

Czyli canon nie jest jednak taki idealny jesli chodzi o kolory?

*yourNIGHTMARE

Mam 4 paluchy akumulatorki sony 2700mAh ni-mh, trzymają mojego canonika z włączonym lcd (W WIZJERZE oczywiście ;p) i stabilizacją obrazu bardzo długo także powinny mi na jakiś czas do kasetki wystarczyć.

Widziałem ładowarke do takich dwupaluchowych akumulatorków, problem polega na tym że prawdopodobnie nie ma ładowarek które ładują takie dwa na raz, po za tym jak to jest że taki jeden podwójny ma 2000mAh a mój jeden paluszek aku. sony ma 2700mAh?

*matb

Z tym d40 to rozumem, że żart. Żeby było jasne nie mam zamiaru na razie wydawać więcej kasy niż na body z kitem i ew. jakiś taki zoom na początek, a jak będzie trzeba coś lepszego "upolować" to szczerze powiem że nawet tak lubię.

*awakqwq (a może Żabol?)

(^_^) no ja właśnie od dziewczyny (przyszłej żony) biorę podobną stałkę od zenita, i mam nadzieję że zadziała mi to co tobie.

pavlos  Dołączył: 05 Wrz 2007
Cytat
ponoć gorsze odwzorowanie kolorów niż w Canonach (jedyna prawdziwa wada jak dla mnie)

Eldred, mógłbyś podać źródło do tej informacji ? Mi się dotychczas wydawało, że co jak co, ale odwzorowanie kolorów to K100D ma całkiem niezłe...

mumonzan  Dołączył: 23 Kwi 2007
Eldred napisał/a:
wolny AF

Według moich doświadczeń, tylko w złych warunkach i z niektórymi obiektywami.
Z kitem jest IMHO całkiem dobrze, ze starą Sigmą 70-300 bardzo kiepsko jak zaczyna brakować światła. Ale nie tylko. Jak ze 2 tygodnie temu robiłem zdjęcia na Run Warsaw z Sigmą, to AF kompletnie głupiał jak miał w celowniku kilka osób blisko siebie. Musiałem robić na manualu.

Eldred napisał/a:
ponoć gorsze odwzorowanie kolorów

Ja tam jestem bardzo zadowolony z kolorów. (wsteczne doświadczenie: 4 kompakty i analogi, więc nie mam porównania z innymi DSLR)

Eldred napisał/a:
czy w koncu Pentax ma najlepsze kitowe szkło w tej cenie czy Olympus?

Może Olek ma równie dobre, ale to w P na pewno nie jest złe:))

No a poza tym, witaj na forum :lol:
Eldred napisał/a:
bo za jakieś 1,5 miesiąca kupuję Kasetkę.

Co, ty ją sprowadzasz z Pernambuco???

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
matb napisał/a:
kierdel napisał/a:
w takim Canonie np. to jest o wiele wiecej mozliwosci podpinania obiektywow z innych systemow (kundli przez niektorych zwanych), maja jakis bardziej uniwersalny bagnet i jest wiecej przejsciowek, u nas M42 tylko.

Nieprawda, nieprawda, nieprawda!

Tiaaaa????

Eldred, wybor szkiel w canonie masz o wiele wiekszy niz w pentaku. Mozesz podpinac takie perelki co to sie nam K-owcom nie snilo :mrgreen:

Moze Pentacon six?
Albo taki z sziftem
Mozesz podpiac obiektyw Olka
A moze Rollei??
Nikona?
Leeeiceee ?
Praktica B?
A moze chcialbyz zalozyc Hasselblada?
Chyba ze Minolte
Ok, ostatecznie Contax tez moze byc
Ok, doobra, Pentax niech bedzie

[ Dodano: 2007-10-17, 08:27 ]
Cytat
hmm.. właśnie na "kundlach" chciałbym eksperymentować dopóki nie znajdę odpowiedniego dla mnie układu szkieł (chociaż patrząc po waszych zestawach myślę, że będzie to coś w rodzaju: kit 18-55, jakaś sigma albo tamron 70-300 i pare "kundlowych" stałek bym od ruskich kupił do testowania żeby wybrać tą najodpowiedniejszą)

No toc ja tez tak kombinuje. Jeszcze nie mam prawie zadnego arsenalu ale na razie stalkami sie pobawie i spacerzooma musze kupic, jakis Tamron dlugi 18-200 czy cos podobnego. W kazdym razie pomysl o Canonie, lista mozliwosci jak widzisz jest dluga :mrgreen:

*pavlos

Takie stwierdzenie wydedukowałem po opiniach z wielu źródeł, że Canon ma najlepsze odwzorowanie kolorów.

*mumonzan

Dzięki za powitanie! (^_^)

- jeśli chodzi o AF to oby nie był wolniejszy niż w s1is i będzie ok.
- 1.5 miecha bo jestem w pierwszej pracy i muszę dostać 2 wypłaty żeby kupić kasetkę.

*kierdel

- planuje potestować różne ogniskowe na tanich szkłach m42 a potem kupić 3-4 dobre szkła, i będzie ok.

- Canon odpada (niestety) bo chociaż lubię tą markę (jak widać poniżej) i ma lepsze menu od Pentaxa, to niestety w testach narzekano na 350d że ma słabą dynamikę i ciemny wizjer, na pentaxa nikt nie narzekał pod tym względem a po za tym kusi mnie to SR.

BTW co myślicie o tym??? k10d z kitem i bajerami z przesyłką z fonkongu wychodzi ok 2451zł
http://cgi.ebay.pl/Pentax...1QQcmdZViewItem

No i wogule na Ebayu i kasetka wychodzi dużo taniej niż w sklepie więc może kupiłbym z double lens kitem a do tego dostaje się często kartę pamięci, torbę i inne bajery.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Eldred napisał/a:
BTW co myślicie o tym??? k10d z przesyłką z fonkongu z ebaya wychodzi ok 2451zł

Jak doliczysz opłaty celne to wyjdzie Ci cena, za którą kupisz bez problemu w Polsce z dwuletnią gwarancją.

Skocz do: