CzareK
K-373, 11-300 mm f/1.7-4.0, sunpaki i agfatroniki, LX15, XZ-1
Może kolega oczekuje, że aparat po 20 miesiącach leżenia w szafie będzie od razu gotowy na zrobienie 20 tysięcy zdjęć? Taki wniosek wyciągnąłem z opisanych przez Niego wymagań.Kuba Nowak napisał/a:Kerebron, chyba trochę przesadzasz z tymi paluszkami...
A bo drogi panie, czarne Eneloop Pro wytrzymują najmniej cykli ładowania. Trzeba czytać dane techniczne. BTW, sam nie doczytałem i dowiedziałem się po fakcieKuba Nowak napisał/a:Wyrzucić musiałem tylko te "najlepsze", czarne.
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
Pentak K3II
Był Pentax K-x, oraz pożyczone K1000 i K200D
https://www.flickr.com/photos/138543993@N07/albums
Blog o moich wędrówkach.
Morituri Nolumus Mori
www.rivelv.deviantart.com / https://500px.com/rivelv
greentrek napisał/a:Ale przyznacie chyba, że gdyby nam droga Unia jakimś sposobem zestandaryzowała zasilanie w aparatach jako 1 lub 2 ogniwa 18600 to byłoby naprawdę fajnie
Ryszard napisał/a:Może kolega oczekuje, że aparat po 20 miesiącach leżenia w szafie będzie od razu gotowy na zrobienie 20 tysięcy zdjęć?
Ryszard napisał/a:czarne Eneloop Pro wytrzymują najmniej cykli ładowania. Trzeba czytać dane techniczne. BTW, sam nie doczytałem i dowiedziałem się po fakcie
Nie wszystko co się liczy jest policzalne i nie wszystko co policzalne się liczy.
Kerebron napisał/a:W pełni naładowany zamiennik Hähnela padł zaledwie po paru miesiącach leżenia na półce (zero reakcji - nie ładuje się).
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - malutki dron
Nie wszystko co się liczy jest policzalne i nie wszystko co policzalne się liczy.
Kerebron napisał/a:"Zwykłą", tzn. jaką?
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - malutki dron
Pentak K3II
Był Pentax K-x, oraz pożyczone K1000 i K200D
https://www.flickr.com/photos/138543993@N07/albums
Blog o moich wędrówkach.
Kerebron napisał/a:Po miesiącu leżenia D-LI109 jest praktycznie nieużyteczny i nadaje się tylko do ładowania. Z AA nie widać praktycznie różnicy, w stosunku do świeżo naładowanych. W pełni naładowany zamiennik Hähnela padł zaledwie po paru miesiącach leżenia na półce (zero reakcji - nie ładuje się). "Eneloopowate" akumulatorki mogą leżeć rok, dwa, bez szkody dla nich.
To jest możliwe. Poza K-iksem, do każdego aparatu mam jeden aku firmowy i jeden zapasowy zamiennik. Wszystkie działają OK. Raz tylko się zdarzyło, że kupiłem jakieś badziewie "po taniości" i nadawało się wyłącznie do roli "dojazdówki".Kuba Nowak napisał/a:wygląda, że oba akumulatory masz uszkodzone
Eneloop Pro : 500 cykliKerebron napisał/a:Oczywiście - coś za coś. Powinny jednak wytrzymać ok. 500 cykli ładowania
YM124G, MX, Mz-5n, K-5II, K-3II
Czyżby chodziło o przekroczenie napięcia ładowania?rychu napisał/a:Przekroczenie i 0.1V max. prądu ładowania
Ryszard napisał/a:Nie wiemy jakiego rodzaju zasilania używał kowal269, ale na braki prądu w K-30 nie narzekał. Akumulatorowy off-topic nam tutaj rośnie, ale przynajmniej można będzie powiedzieć ostrzegaliśmy
Pentax k-30, Pentax KP
kowal269 napisał/a:Kiedyś miąłem problem z przesłoną (ciemne zdjęcia ) na akumulatorze (zamienniku), ale teraz problem samoistnie zniknął. Myślę że wynikał on ze zbyt wysokiego spadku napięcia.