Leo  Dołączył: 22 Mar 2007
smc FA 31mm limited gdzie kupić?
Witam Szanownych kolegów, po przejsciach z 16-50, postanowiłem zakupić smc 31mm, rozwiązanie dla mnie do przyjęcia, podobno jeden z lepszych jak nie naj.. tak bynajmniej słyszałem, chociaż życie mnie nauczyło rozstropniej podchodzić do PENTAXA. Pytanie następujące, czy ktoś z klolegów może mnie poinformować, gdzie takie szkiełko dostać, podobno u nas w kraju to niemożliwe więc gdzie? przecież jak się poszuka to się znajdzie, pomożecie? jak to gierek mówił...hehe

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Leo napisał/a:
postanowiłem zakupić smc 31mm, rozwiązanie dla mnie do przyjęcia, podobno jeden z lepszych jak nie naj.. tak bynajmniej słyszałem, chociaż życie mnie nauczyło rozstropniej podchodzić do PENTAXA
Chyba o starą serię Limited nie masz się czego martwić, trzymaja jakość. Alkos, zdaje się, miał problem z 31 mm Limited, ale to chyba było związane z FF/BF.
Zdano napisał/a:
Mają na stanie, sprawdzałem ;-)
No myślę :-P .

Zdano, świetnie, tylko pasowało by trochę bliżej... hmm

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
argawen napisał/a:
Alkos, zdaje się, miał problem z 31 mm Limited, ale to chyba było związane z FF/BF.

Zgadza sie...

Leo napisał/a:
Zdano, świetnie, tylko pasowało by trochę bliżej... hmm
Może w Amazonie w Anglii.
Amazon UK
alkos napisał/a:
Zgadza sie...
Jeszcze taki stary nie jestem i pamiętam :-) .

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
argawen napisał/a:
Może w Amazonie w Anglii.

Ta Anglia to znacznie bliżej, tylko cena znacznie wyższa :roll:

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Ja też miałem problem z pierwszym egzemplarzem 43/1.9...

Zdano napisał/a:
Ta Anglia to znacznie bliżej, tylko cena znacznie wyższa :roll:
Chciał bliżej, to ma :-P .
jaad75 napisał/a:
Ja też miałem problem z pierwszym egzemplarzem 43/1.9...
Ale to chyba jedyny problem, który może wystąpić.

Nie no gdzieś tam na j** widziałem-http://cgi.ebay.pl/Pentax-smc-P-FA-31mm-F1-8_W0QQitemZ260171736923QQihZ016QQcategoryZ30070QQrdZ1QQssPageNameZWD4VQQcmdZViewItem tylko nigdy tak nie kupowałem

[ Dodano: 2007-10-17, 20:12 ]
no ale tak wogóle jaka jest Wasza opinia na temat tego szkiełka, czy ktoś ma to cudo?

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Leo napisał/a:
o ale tak wogóle jaka jest Wasza opinia na temat tego szkiełka

Zerknąłem do lustra i na koszulce mam napisane tak:
"The best auto-focus SLR lens ever made is the Pentax 31mm F/1.8" :-D

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
Leo napisał/a:
Nie no gdzieś tam na j** widziałem-http://cgi.ebay.pl/Pentax-smc-P-FA-31mm-F1-8_W0QQitemZ260171736923QQihZ016QQcategoryZ30070QQrdZ1QQssPageNameZWD4VQQcmdZViewItem tylko nigdy tak nie kupowałem

to tez jest jakis tajwan/hongkong (to ze irlandia to sciema)
ale sa chetni wspolpracowac jesi chodzi o zanizanie wartosci, ale ni eprobowalem i nie wiem jak to jest w praktyce

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Jakbym mial miec jedno szklo do GX-10 to bym wzial tego ltd 31mm :roll:

Leo napisał/a:
no ale tak wogóle jaka jest Wasza opinia na temat tego szkiełka, czy ktoś ma to cudo?

Mialem. Potwierdzam ze cudo. Tyle ze niemale cudo...

argawen, będę chyba tu próbował zgodnie z Twoimi wskazówkami, lecz dalej nie mam konkretnych opini dot. szkiełka...jedynie ten artykół
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=711

[ Dodano: 2007-10-17, 20:31 ]
alkos, a cos wiecej nie wstydz się...

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
Leo, jakosc tego szkla to naprawde ostatnia rzecz o jaka powinienes sie martwic, naprawde

Leo napisał/a:
alkos, a cos wiecej nie wstydz się...

Co wiecej? W ścisłej trójce najlepszych, jakie kiedykolwiek uzywalem.

zy, DZIĘKI...

[ Dodano: 2007-10-17, 20:48 ]
Jeszcze raz wszystkim dzięki, jednak gdyby gdzieś było o tym szkiełku cos słychować w dobej cenie to poproszę o jakiś sygnał, najlepiej tu: cfs1@tlen.pl

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
Leo, ja swoje 31 kupilem w USA za 780$ wraz z filtrem hoya pro. Wysylka 30$. I teraz: albo masz rodzine, albo znajomych ktorzy Ci przyslą paczke do Polski z małą wartoscią celną, albo jezeli przyjdzie normalnie (czyli z podana wartoscia) zaplacisz okolo 600 zl cla.
Widzisz jakie sa koszty, i teraz przekalkuluj czy lepiej sciagac z usa czy szukac w UE gdzie nie bedzie oplat a cenowo (780$+30$+600zl) wyjdzie chyba to samo.

Co do jakosci to naprawde super szklo, i na 1000% (wiem co mowie) nie bedziesz zawiedziony wydajac tyle kasy. Przed kupnem czytalem dosyc duzo o tym szkle, glownie na forach zagranicznych i nie spotkalem sie aby ktos mial felerny egzemplarz (co swoimi slowami potwierdza argawen).

gator napisał/a:
nie spotkalem sie aby ktos mial felerny egzemplarz (co swoimi slowami potwierdza argawen).
Ale ja tego szkła nie mam, tylko przekazuje opinie :mrgreen: .

Skocz do: