Jak mam ostrzyć obiektywem bez AF, to najlepiej sprawdza się tryb LV z powiększeniem kadru. Jak robiłem rodzinie portrety z obiektywem 75/2.8 (od Pentaksa 645 przez adapter), to dawałem aparat na statyw, ustwiałem ostrość i wyzwalałem migawkę pilotem.dexdorma310878 napisał/a:Jak radzicie sobie z ostrzeniem...
NAFO expansion is non-negotiable
CytatZnalazłem też w sieci wizjer ale, ramka jest naklejana, raczej z takiej opcji bym nie skorzystał.
CytatWpadł mi do głowy taki wynalazek. Zestaw wizjera LCD Kamera QV-1, to jest tylko przykład, ale czy ktoś korzystał z tego cudeńka.
Ładnie to wygląda, mocowanie
K1-II, poprzednio K-70 (kupiłbym jeszcze raz!), kiedyś w przeszłości Canon
A dużo tych sesji zrobiłeś? Chociaż od lat uważam, że do manualnych szkieł najlepsze są manualne korpusy (duży wizjer i odpowiednia matówka mają kolosalne znaczenie) to z biegiem czasu nauczyłem się w miarę dobrze oceniać ostrość w K20D. Nadal jednak matówka służy mi tylko do sprawdzenia, czy AF trafił, bo to na nim, mimo wszystko, polegam.dexdorma310878 napisał/a:Po ostatniej sesji mam około 30-40% pudeł.
O-ME53 jest świetna - tylko czy pasuje do wizjera FF?Kytutr napisał/a:dodałem sobie soczewkę powiększającą do tego wizjera
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać