Leo  Dołączył: 22 Mar 2007
Wszystko jest OK, tylko, że ten link co podał argawen, to różnica w cenie kolosalna, czyli dużo taniej, może tu trzeba uderzyć...

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
Leo: argawen podal linka do Amazon UK, gdzie 31 kosztuje 629 Funtow, czyli jakies 3700zl. Ja za swojego w US zaplacilem 2300zl (780$+30$) wraz z kosztami wysylki + 100zl oplat celnych. Jezeli uwazasz ze 3700 to atrakcyjna cena to chyba za 3699 sprzedam ci mojego.

gator, nie no spoko, byłem pewien, że to euro, no to mam problem, myslałem, ze w granicach 2,5 tysiaka gdzieś znajdę, widz1ałem na ebayu tylko gdzieś w honkongu
za tą cenę.

[ Dodano: 2007-10-18, 10:25 ]
swoją droga za taką kaske jaką Ty kupiłeś, bez zastanowienia bym łykną...uff

[ Dodano: 2007-10-18, 10:31 ]
http://search.ebay.pl/FA-...PageNameZRC0024

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
Leo, nie ma letko

jesli chcesz z europy to bedzie drogo (czy ze sklepu czy ebay). ewentualnie uzywany z ebaja ale mozesz sie nie doczekac az sie taki pojawi

jesli nowka i tanio to tylko ebay+stany/japonia/hongkong/etc+wspolpracujacy sprzedawca

oczywiscie przy zanizeniu wartosci przesylki (wiec mniejszym badz zerowym clem/vatem) wiaza sie pewne ryzyka np. paczka jest wtedy ubezpieczona na mala wartosc, na ale cos za cos

ostatnio tak kupilem i wszystko poszlo ok

[ Dodano: 2007-10-18, 10:38 ]
http://cgi.ebay.pl/Pentax...1QQcmdZViewItem

to tez jest hongkong, WB to sciema. pozatym nie ma z nimi kontaktu, swego czasu wyslalem im dwa pytania i do dzis cisza, nie polecalbym

zy, też o nich myslałem, zobaczymy mam człowieka w Londynie myślę, że pomoże

Leo, w UE raczej ciezko bedzie znalesc, jest to orzeszek na ktorego wielu poluje w dobrej cenie, a czesto nawet obserwuje jak ludzie przepłacają po 100-200 Euro aby kupic na miejscu i miec 100% pewnosc.

Wg mnie szukaj tylko za wielką wodą

Dobra cena jest tutaj ale US ONLY. Niemniej jest to cena normalna za którą bez problemu znajdziesz tam szkielko.

BTW: ten gosc z linka co sprzedaje 31 ma jeszcze 77, i mialbys wtedy 2 pieczenie za jednym razem, a to naprawde sie juz oplaca. Tylko musisz miec do kogo wyslac w US.

valdis62  Dołączył: 12 Cze 2006
gator napisał/a:
Dobra cena jest tutaj

Akurat ten wskazany przez Ciebie obiektyw był już serwisowany, a w takim przypadku proponowana cena jest jednak lekko zawyżona.

nie wiecz czy zdanie z aukcji
Cytat
Now since serviced by Pentax USA last month
nie oznacza wyslania obiektywu na obowiazkowy przegląd aby miec wazną gwarancje, gdyz sprzedajacy wyraznie podreslil ze jest jeszcze rok gwarancji (z dwoch ktore byly przy kupnie).

valdis62  Dołączył: 12 Cze 2006
no przeca pisze wołami:
"Last month I found the focus ring is not very smooth when rotate to infinity. So I sent it to PENTAX USA service center" :-P

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Kupił półtora roku temu wersję kanadyjską (gdzie domyślnie ma 2 lata gwarancji) a po serwisie w Pentax USA (z powodu usterki) dostał rok gwarancji w Stanach (zazwyczaj gwarancja w Stanach to 1 rok, chyba, że kupisz sobie dłuższą)... Licznik niekompetencji bije nadal, jak widać.
Szkło jest o tyle ciekawe, że należy do starej, "ołowiowej" serii, która jest ponoć lepsza optycznie...

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
jaad75 napisał/a:
Szkło jest o tyle ciekawe, że należy do starej, "ołowiowej" serii, która jest ponoć lepsza optycznie...

Tzn?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
alkos napisał/a:
Tzn?
Pewnie trzeba chodzić w ołowianym pancerzu. Radioaktywne draństwo :-P . Tak myślę.

Ostatnie serie muszą spełniać normy dotyczące ochrony środowiska, w związku z czym Pentax był zmuszony do użycia bezołowiowego szkła, które (podobno) jest gorsze od oryginalnego... Na DP pojawiły się nawet numery seryjne obiektywów, przy produkcji których używano jeszcze starego szkła...

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
jaad75 napisał/a:
Na DP pojawiły się nawet numery seryjne obiektywów, przy produkcji których używano jeszcze starego szkła...

Moglbys podlinkowac?

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
jaad75 napisał/a:
http://forums.dpreview.co...73&changemode=1

:shock: :shock: :shock:

Niektorym to sie nudzi....

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
tak zaczeliscie o Kanadzie i czy ktos sie orientuje czy wlasnie tam sa takie same ceny jak w usa - czy jest duzo drozej??

ps.
bo tak sobie pomyslalem, ze do koszulki by fajnie to szklo pasowało

Taniej, ale rabatów nie ma... Zresztą teraz w Stanach też nie ma. Przynajmniej narazie...
EDIT:
Sprawdziłem, od dzisiaj są znowu, ale z obiektywów wyłącznie Limitedy (ewentualnie 50-200, kupowane razem z puszką)...
http://www.pentaximaging....lrrebate.lr.pdf

Jarko  Dołączył: 23 Lip 2007
Witam, potwierdzam bardzo dobrą jakość lim 31. Kupiłem w USA ( B&H), lipcu 2007, gdyż oni mięli czrną wersję obiektywu, na której mi zależało Koszt wraz z podatkiem to 881,85 $. Rebate w kwocie 100$ można odebrać tylko, gdy kupuje się, jako miescowy amerykański aborygien. Zakup był mozliwy dzięki znajomym mieszkajacym niedaleko tego sklepu. Według ich informacji obsługa jest bardzo miła i sympatyczna.
pozdrawiam i polecam ten obiektyw.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Cytat
Voigtlander SL 125mm f/2.5 APO
A tego nie polecasz ? :-P . Podobno bardzo zacne szkło.

Skocz do: