argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
jaad75 napisał/a:
alkos napisał/a:
No i ta cholerna losowa przypadlosc z FF/BF. Niby da sie skorygowac, ale jesli sie okaze ze masz problem z jednym szklem, a z drugim nie, to jests w kropce...

Wtedy to raczej napewno wina szkła...
Hm...dziwne. Bo moja Sigma ma BF, a milo robiąc zdjęcia z tego obiektywu jakoś nie zauważył tego. Przynajmniej się nie skarzył. Ale jego Pentax to DS.

[ Dodano: 2007-10-18, 20:16 ]
alkos napisał/a:
To zadne tlumaczenie. Jakos szkla Canona za 5000pln sa dostepne i w Polsce, i w Irlandii, nie?
Pewnie, ze tak. Nie neguję tego. Tylko przeważnie forumowicze psioczą na dostępność szkieł, których raczej nie kupią. Są oczywiście wyjątki.
Bo inne można, z trudnościami, kupić.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
alkos napisał/a:
jaad75 napisał/a:
Wtedy to raczej napewno wina szkła...

JAAASSSNE.

Odkąd skalibrowałem AF dla światła dziennego dla dłuższych dystansów na 31 i 35, wszystkie szkła ostrzą w punkt. Problemem jest stały lekki FF w bardzo żółtym świetle, ale przy odpowiednio jasnych żarówkach też nie występuje. I tak wyślę ten korpus do serwisu, póki mam gwarancję, ale szczególnych problemów w tej chwili nie mam...

[ Dodano: 2007-10-18, 14:21 ]
argawen napisał/a:
Hm...dziwne. Bo moja Sigma ma BF, a milo robiąc zdjęcia z tego obiektywu jakoś nie zauważył tego. Przynajmniej się nie skarzył. Ale jego Pentax to DS...

Fatman z Cyberfoto miał Sigmę pracującą w punkt z D70, a z D80 juz były kłopoty... Tak to z Sigmami bywa najwidoczniej...

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
jaad75 napisał/a:
Odkąd skalibrowałem AF dla światła dziennego dla dłuższych dystansów na 31 i 35, wszystkie szkła ostrzą w punkt.

U mnie tak nie bylo. Na K100D Sigma sprawowala sie calkowicie Ok, tak samo jak 50-tka, a na moim roznica w korekcji dla obu tych szkiel wynosila ~120 jednostek w Debug Menu.

alkos napisał/a:
a na moim roznica w korekcji dla obu tych szkiel wynosila ~120 jednostek w Debug Menu.
O rany :shock: . To miałeś porządnie puszkę skopaną.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
alkos napisał/a:
U mnie tak nie bylo. Na K100D Sigma sprawowala sie calkowicie Ok, tak samo jak 50-tka, a na moim roznica w korekcji dla obu tych szkiel wynosila ~120 jednostek w Debug Menu.
No to faktycznie problem - i co zrobiłeś?

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
jaad75 napisał/a:
No to faktycznie problem - i co zrobiłeś?

Sprzedal Pentaksa, kupil Contaksa :mrgreen:

jaad75 napisał/a:
i co zrobiłeś?
oddał aparat do sklepu :mrgreen:

dan napisał/a:
Sprzedal Pentaksa, kupil Contaksa

Ot, to :-D

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
dan napisał/a:
Sprzedal Pentaksa, kupil Contaksa :mrgreen:
i jest zadowolony na maksa

argawen napisał/a:
oddał aparat do sklepu

Nie, oddałem Sigme do sklepu, reszte - czyli K10D + FA50 + FA28 + kit sprzedalem właścicielowi domeny pentax.org.pl :-)

alkos napisał/a:
czyli K10D + FA50 + FA28 + kit sprzedalem właścicielowi domeny pentax.org.pl :-)
Jemu pasuje ? :-P

argawen napisał/a:
Jemu pasuje ? :-P
Może ma wadę wzroku :roll:

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
argawen napisał/a:
Może nie dziwnie, ale ....sam nie wiem. Więc powtórzę. Na razie jestem zadowolony z tego obiektywu. Za dużo zdjęć nim nie robiłem, ale te które mam na kompie są OK.

przyłączę się do wypowiedzi Kolegi, nie wybierałem z pośród wielu obiektywów, ten który dostałem jest OK (50-135), AF trafia, takich blików jak w teście nigdy nie widziałem nawet z założonym filtrem UV

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
no to wlasciciele tych szkiel - do boju - napiszcie na optyczne ze macie te szkla i wasza opinia , doswiadczenia sa zupelnie inne....

Fafniak napisał/a:
no to wlasciciele tych szkiel - do boju - napiszcie
Tylko muszę czekać na klucz rejestracyjny. Bez tego ani rusz. Jutro biorę to szkło do pracy. Jak będę miał czas i mnie nie pogonią, to porobię testy. Tylko pogoda ma być taka sobie :-/

Cytat
Jemu pasuje ?

Nie, z tymi szklami wszystko ma w punkt. To 31 i sigma odjezdzaly od normy.

jacekh  Dołączył: 08 Maj 2007
sie tak zastanawiam śledząc tą dyskusję: czy obiektywy kupuje się żeby nimi fotografować czy rozważać ich dane techniczne, MTF, ostrość, gęstośc i Bóg wie co jeszcze?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
argawen napisał/a:
Tylko pogoda ma być taka sobie
- wez mnie nie zalamuj.....mam zapowiedzi robic :roll:

[ Dodano: 2007-10-18, 21:16 ]
jacekh napisał/a:
Bóg wie co jeszcze
- nie znasz sie - to ostatnie jest najwazniejsze :-P

Fafniak napisał/a:
mam zapowiedzi robic
żenisz się?

[ Dodano: 2007-10-18, 21:23 ]
jacekh, wiesz, jak sie wydaje parę koła na obiektyw, to należałoby oczekiwać, że będzie ostry, ładnie oddawał kolory i takie tam jeszcze inne

jacekh  Dołączył: 08 Maj 2007
Fafniak
wiedza tajemna niedostepna maluczkim? ;-)

A to że sie nie znam jak niektórzy tutaj to fakt... Przyznaje sie...

Skocz do: