lukasz b  Dołączył: 22 Maj 2007
zamykanie przysłony
wiec sprobuje jasno napisać o co mi chodzi:
gdy przymykamy przysłonę i w kadrze mamy źródła światła: lampy uliczne, żarówki, słońce... to z owych źródeł światła powstają nam "gwiazdki".

czy jest jakaś zależność między liczbą listków przesłony a ilością ramion gwiazdki?

ps. nie wiem czy poprawnie gramatycznie zostało to napisane ;-) ale proszę o pomoc :-D

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
lukasz b, tak.Chociaz powstałe bliki maja kształt raczej wielokatów,o ilości boków równej kształtowi przysłony.Od 8listków przysłony w góre bliki nabieraja bardziej kolistego kształtu.

[ Dodano: 2007-10-19, 11:06 ]
Acha,oprócz powłok dosyc skutecznie eliminuje je otwarcie przysłony o 1-2 działki.Po prostu po otwarciu nie dochodzi do interferencji światła,na małym otworze przysłony(11-22)

MarWoj chyba sie nie zrozumielismy do konca.... nie chodzi mi o bliki, chodzi mi o cos takiego np. zakladamy ze mamy 8 listkow przyslony czy po przymknieciu f/22 powstanie nam ze zrodla swiatla 8 ramienna gwiazdka, wiem ze to nie bedzie mega extra bombowa gwiazdka...

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
lukasz b napisał/a:
chyba sie nie zrozumielismy do konca.... nie chodzi mi o bliki

Możliwe,na wszelki wypadek wieczorem sprawdzę(mam obiektywy z 5-6- i 8-listkowa przysłoną)bo może faktycznie nie chwytam do konca,co piszesz ;-) .

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
lukasz b napisał/a:
zakladamy ze mamy 8 listkow przyslony czy po przymknieciu f/22 powstanie nam ze zrodla swiatla 8 ramienna gwiazdka

Tak.

piotr_w dzieki o takie cos mi chodzilo :)

[ Dodano: 2007-10-30, 10:12 ]
pozwole sobie odsiwezyc temat... mianowicie chcialem porownac dwa obiektywy...
Pentax 18-55/3,5-5,6 (kit) i analogowy Sigma 50-200/4-5,6 (na mocowanie Minolty) , Pentax ma 6 listków przysłony a Sigma o jeden wiecej. Postanowilem porownac obiektywy f/16 czas ~6sekund... ogniskowa okolo 50mm (dla pełnej klatki)
oto efekty:
PENTAX

SIGMA

wiec czy jakas jest zalezność ? czy to moze jest roznica w obiektywach... to mi nie daje po nocy spac :-P dlaczego 7 listna przeslona daje taki efekt.. ? moze nie parzyste cyfry sa lepsze :P

pomocy :)

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
Jak dla mnie, to druga fotka niała źle ustawioną ostrość.

ale chyba zle ustawiona ostrosc nie powoduje zwiekszenia ramion gwiazdki....

ponawiam pytanie czy jakas jest zaleznosc miedzy listkami przyslony a ramionami gwiazdek?

Andreas  Dołączył: 19 Lis 2006
Kazdy listek przyslony daje "ramiona" gwiazdki po obu stronach zrodla swiatla.
Jesli wiec listkow jest parzysta ilosc to ramiona gwiazdek z listkow przeciwleglych sie pokrywaja a jesli listki sa nieparzyste to nie sa ustawione symetrycznie wiec "ramion jest dwa razy wiecej.

Andreas udało sie Tobie mi to jasno wytlumaczyc :-) masz... :-B :-B :-B do odbioru oczywiscie :-) poki co nie mam wiecej pytan
:-P :-P :-P :-P

Andreas  Dołączył: 19 Lis 2006
lukasz b napisał/a:
Andreas udało sie Tobie mi to jasno wytlumaczyc :-)

No... dzieki... niby wszystko jasne ...ale ja to wymyslilem na podstawie obserwacji zamieszczonych tu zdjec - wiec jest to raczej wniosek logiczny na podstawie tych dwoch zamieszczonych wyzej przeslanek... a nie wiedza w scislym tego slowa znaczeniu... fajnie by bylo gdyby ktos obeznany z tematem to potwierdzil....
Ale jak tak sie dokladnie przyjrzec to wychodzi na to, ze slusznie rozumuje. Fajnie jest rowniez przyjrzec sie roznicom w przeciwleglych "ramionach" gwiazdy w funkcji odleglosci od srodka kadru. Moze jest tu gdzies na forum ktos bardziej zaawansowany optycznie kto wyjasnilby te szczegoly? Niby da sie to na logike ale latwo tu zabrnac w slepy zaulek....

Andreas ale masz racje z tym co piszesz.... przyznaje sie bez bicia ;-)

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Andreas, wymyśliłeś na podstawie obserwacji i super dobrze wymyśliłeś; ja patrzałem na te fotki i nie skumałem, a przzecież wiem dlaczego tak się dzieje.
Na optyce to miałem: światło można traktować....nieważne, tu światło jest falą, fala to taka falowana linia i jak trafi taka linia (fala) na krawędź (listek przysłony), to się załamuje, ale tak śmiesznie, że na obie strony symetrycznie. Widać to przy małych otworach. Zrobiłem rysunek tego , ale nie wiedzieć czemu nie mam painta (!), a z worda jakoś nie wiem jak wkleić rysunek :-(
W każdym razie jest to dokładnie tak jak napisałeś i możesz to traktować jako wiedzę.
Nawiasem mówiąc ta gwiazdka ma nierówne ramionka, na przemian mocniejsze i słabsze - to potwierdza rodzaj zjawiska: od jednego listka przysłony dwa promienie, jeden w kierunku na zewnątrz przysłony widoczny jest cały (mocniejszy), a drugi do środka jest zamaskowany przez lampę w swojej "grubszej" części, dalsza jego część jest pomiędzy dwoma "mocnymi" od listków z naprzeciwka.
Pozdrawiam

Skocz do: