Arkady
[Usunięty]
  TTL lampy błyskowej
Witam! :->
Czytam i czytam posty na forum. Może się wyda to Wam lakoniczne co piszę ale jeszcze nie miałem styczności z lampami TTL.
Pytanie moje jest takie. Jaki wpływ ma obiektyw na pomiar światła błysku TTL w lampie błyskowej. Chodzi mi o to, czy jeśli uzywam obiektywów w pełni manualnych to skąd lampa błyskowa może wiedzieć jaka jest zastosowna przysłona. Chyba że ona wogóle nie bierze pod uwagę tego co podaje aparat.
Jestem przed dylematem jaka lapke sobie srpawić do Dsa. Ze względu na ceny to mógłbym sobie pozwolić na Soligora lub jakiegoś Tumaxa.
pozdrawiam
Arkady :->

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
Przy klasycznym pomiarze błysku TTL informacja jaka jest ustawiona przysłona nie jest do niczego potrzebna. To działa troszkę inaczej niż TTL światła zastanego (zazwyczaj*).
Przy świetle zastanym aparat mierzy ekspozycję przy obiektywie maksymalnie otwartym i potem kalkuluje odpowiedni czas w oparciu o faktycznie ustawioną przysłonę lub też, jak to jest w starszych Pentaksach, tylko w oparciu o informację o ile działek przysłona jest przymknięta. Czyli dla przykładu mając szkło f/1,4 z pomiaru wychodzi 1/500s a my mamy ustawione f/4 więc do aparatu płynie informacja o przymknięciu o 3 działki co powoduje korekcję czasu do 1/60s.
TTL błysku w podstawowej wersji dokonuje pomiaru światła już w trakcie ekspozycji czyli najpierw aparat przymyka obiektyw, potem podnosi lustro i otwiera migawkę a potem błyska. Światło z lampy leci w kierunku obiektu, odbija się od niego, wraca do aparatu przez przymknięty obiektyw (tutaj następuje uwzględnienie przysłony bo im bardziej przymknięta tym więcej światła zostanie zablokowane) i ew. filtry, dociera do filmu gdzie część się odbija i trafia do specjalnego czujnika umieczonego w komorze lustra. Gdy na czujnik padnie odpowiednia ilość światła to światło z lampy błyskowej jest wyłączane. Wszelkie regulacje naświetlenia odbywają się tu za pomocą czasu błysku. Lampa zawsze świeci pełną mocą a zmienia się czas tego świecenia. Oczywiście wszystko to dzieje się bardzo szybko, tak że tzw. gołym okiem nie widzimy różnicy no i cały proces zamyka się spokojnie w czasie pełnego otwarcia migawki.

* - zazwyczaj bo w LX-ie w trybie auto pomiar światła zastanego odbywa się akurat prawie identycznie.

Mam nadzieję, że jest to zrozumiałe - jak nie to pytac i opieprzać to postaram się jaśniej.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Maciek napisał/a:
* - zazwyczaj bo w LX-ie w trybie auto pomiar światła zastanego odbywa się akurat prawie identycznie.

Najciekawsze jest to, ze ten pozornie prymitywny system daje nadspodziewanie dobre efekty. Na przyklad:
http://mlyniec.gda.pl/~je...es/_13_0013.jpg
zadnego kombinowanie. LX, Lampa AF280T, palnik w gore, kawalek bialej kartki na gumce recepturce i prosze ;-)

dzerry

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
Maciek napisał/a:

Mam nadzieję, że jest to zrozumiałe - jak nie to pytac i opieprzać to postaram się jaśniej.

Bardzo rozjaśniłeś sytuację :) przeczytam to raz, dwa razy i już zupełnie będę wiedzieć, o co chodzi :)

Wojtas  Dołączył: 20 Kwi 2006
Maciek napisał/a:
Gdy na czujnik padnie odpowiednia ilość światła to światło z lampy błyskowej jest wyłączane. Wszelkie regulacje naświetlenia odbywają się tu za pomocą czasu błysku. Lampa zawsze świeci pełną mocą a zmienia się czas tego świecenia

No właśnie.
Jakiś czas temu przeczytałem, że ktoś z Was ma problemy z konkretnymi lampami TTL(bodajże Sigmą). Czy prześwietlanie jest więc wynikiem zbyt dużej zwłoki przy wyłączaniu palnika przez lampę? (zakładam, że z inną lampą TTL jest OK). Czy może problem jest bardziej skomplikowany?

pozdrawiam,
Wojtek

Adampio  Dołączył: 28 Maj 2006
Czyli rozumiem ze robimy zdjecie w manualu nastawionym tak zeby bylo kapke niedoswietlone i dopalamy lampa?
Mowie kapke bo jak damy za ciemno to i lampa mozew nie dac rady.

Canin  Dołączył: 19 Kwi 2006
Adampio napisał/a:
Mowie kapke bo jak damy za ciemno to i lampa mozew nie dac rady.

Zajrzyj do tej wiadomości i całego wątku
http://manufactura.home.p...?t=447&start=52
Problemem lampy TTL jest nie uwzględnianie światła zastanego - automatyka dobiera błysk tak jakby lampa była jedynym światłem. To się sprawdza w ciemnym pokoju - ale w jasnym już nie.
Po wielu próbach optymalne jest - aparat w M, ustawić parametry na -1ev, lampa na 0ev powinno być dobrze. Jak będzie jaśniej trzeba osłabiac lampę na korekcji siły błysku.
Ale lepiej mieć PTTL-a :)

PUZO  Dołączył: 03 Cze 2007
ttl
witam
czy ttl działa z manualnymi szkałami bez styków (M)
artur

[ Dodano: 2007-10-20, 21:03 ]
zaraz dostanę że nie czytam a pytam 8-)

aramis  Dołączył: 25 Maj 2007
PUZO napisał/a:
czy ttl działa z manualnymi szkałami bez styków (M)

Maciek napisał/a:
Przy klasycznym pomiarze błysku TTL informacja jaka jest ustawiona przysłona nie jest do niczego potrzebna.

Dobrze zrozumialem Macku? (sorry tu nie mam polskich liter gdzie klikam)

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
aramis napisał/a:
Dobrze zrozumialem Macku?

A co zrozumiałeś? Bo nie widzę wniosku do zweryfikowania.

Skocz do: