PUZO  Dołączył: 03 Cze 2007
zoom af
witam
czytam i czytam i mam coraz większy mętlik Czy w kwocie ok800 złociszy jestem w stanie kkupić zoom af ( do analoga )który nie będzie dużo odbiegał jakością optyczną od stałek? wiem że zoom to kompromis więc może warto kupić jakiś stałoogniskowy af? interesuje mnie ogniskowa zbliżona do portretowej.
Artur

Vi.The.Q  Dołączył: 20 Paź 2007
to polecam jako amator dla amatora stałke pentaxa fa 50/1,4 na allegro za 700 chodza... ja sie zadowalam wersją a bo i tak lubie recznie kręcić sobie :)

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
A może tamrona 28-70 f2.8 ;-)

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
PUZO napisał/a:
Czy w kwocie ok800 złociszy jestem w stanie
Jak zoom za małe pieniądze, to może Sigma 70-300 APO Macro, masz portret przy 70-105; zooma do 300 i makro 200-300, a całość za jakieś 800 PLN

[ Dodano: 2007-10-20, 20:39 ]
PUZO napisał/a:
może warto kupić jakiś stałoogniskowy af?
tak jak napisano poprzednio w tym przedziale cenowym FA 50/1.4 ze stałek

PUZO  Dołączył: 03 Cze 2007
A może tamrona 28-70 f2.8
Jest lepszy od smc 28-70 f 4,0 ?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
PUZO napisał/a:
A może tamrona 28-70 f2.8
Mam obydwa. U mnie lepszy jest Tamron. Tylko trzeba trochę przebierać z tym Tamronem. Akurat mnie sie trafił dobry, ale na razie dużo zdjęć nim nie robiłem. Z analogiem 28-70 był bardzo ok. Z cyfrą jakoś nie bardzo. Możliwe, ze coś mam z tym szkłem. Na pewno coś się dzieje z powłokami. Ale niektórzy sobie chwalą tego FA.

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
PUZO napisał/a:

jak dla mnie to fajny obiektywik: maly, kontrastowy, wazy tyle co nic, szybki af, egzemplarz ktory mam jest ostry od pelnej dziury (ogolnie ostre szklo - porownywalem z kilkoma 28/2.8 i smc-a 50/2 - wypadl bardzo ok). tylko jedno ale - portretowo raczej sobie go nie wyobrazam na analogu. imho raz ze za krotki, dwa ze rozmycie tla jakie daje to szklo na swietle 4ry i mniejszym jest 'nieportretowe'. - zakladam tu ze potrzebujesz portretowej ogniskowej wlasnie do portretow.
podobnie, choc moze troszke lepiej bedzie z fa 28-105/2.8-4.5, uzywka nie powinna przekroczyc budzetu ktory wymieniles
PUZO napisał/a:
wiem że zoom to kompromis więc może warto kupić jakiś stałoogniskowy af?

od jakis 2 tyg. bawie sie tamronem 90/2.5. o ile przymkniety robi sie brzytewny, to na pelnej dziurze daje ladne tlo i super ostry nie jest. jak dla mnie ogniskowa calkiem portretowa (wersje 2.8 z af mozna kupic za ok 1kpln uzywka)
dyptam napisał/a:
Jak zoom za małe pieniądze, to może Sigma 70-300 APO Macro

zla nie jest, ale imho jakoscia od 'stalek odstaje', do niedawna moje ulubione szklo 'na ludzi';]
pozdrawiam
kp

Skocz do: