briho  Dołączył: 28 Sie 2007
magnum45 napisał/a:
Chyba jednak lepiej dopłacić do Sigmy APO.

Ja nie dopłaciłem i nie żałuję. Tego typu aberracji na swoich zdjęciach jeszcze nie zaobserwowałem, myślę że to jakiś odosobniony przypadek. A może faktycznie jest tak jak napisał wyżej jaad75, to by sporo tłumaczyło.

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Wybór taniego długiego zooma to chyba największy problem pentaksowców ostatnimi czasy:(
Sam dziś spać nie mogłem analizując wszystkie za i przeciw. No i w końcu kliknąłem Sigmę APO. Zwykle robię zdjęcia w ciepłych krajch i mocnym słońcu więc przeważyło jednak APO. Rano w moim osobistym sondażu wyborczym wygrywał długi kit, ale.. już sam nie wiem :roll:

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
na jednym forum jest taka wypowiedź posiadacza sigmy 70-300 APO i tej bez APO.
Według mnie on nie przesądza sprawy. Wiadomo, trafiają się zarówno kiepskie jak i niezłe egzemplarze. Trzeba również wziąść pod uwagę, że jest to szkło z dolnej półki.

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=23831 (podkreślenia moje. wyrzuciłem również fragmenty nie związane z tematem)

Cytat

Mialem i jedną i drugą wersję. Nie dostrzegałem między nimi prawie żadnych róznic. Budowa, masa, prędkość AF, winietowanie - a wlasciwie jego brak, astygmatyzm. Miałem je przez okolo pol roku. Występuje mikroskopijna róznica między aberracją, ale tylko w skrajnie niefajnych warunkach. Jeśli sigma dostenie dobre światło to do ogniskowej 250mm będziesz z niej bardzo zadowolony pod wzgledem optycznym. Inaczej będzie w przypadku Autofucusa - DRAMAT . 33% wykonanych zdjęć - o ile wogole w trybie af-s aparat zlapie ostrosc- będzie niedostatecznie dobrze wyostrzone. Zwalilem to na zbyt duzo "jalowy" luz na ostatnim - obracającym się elemencie. Nie warto doplacac takiej kasy dla samego napisu APO. To jest moje swiadome zdanie - niefaworuzujące wcale modelu bez APO. W sigmie powyżej 220mm zaczyna sie coś strasznego. Obraz jest bardzo rozmydlony. Latwo to sprawdzic na przykladzie księzyca w pelni. Celujesz przy 250mm i robisz zdjęcie, zmieniasz ogniskową na 300 i robisz zdjęcie. Po wrzuceniu na kompa dużo więcej szczegolow usyskasz powiększając sobie obraz w kompie usyskany przy 250niż nie powiększając zdjęcia zrobionego przy 300mm (450 dla 35mm).
Sigma : Duża, wolny AF - bardzo glośny, brak VR, straszne mydlo powyżej 250mm, bardzo często mylący sie Autofocus ( celujesz w ptaka a AF w tę i z powrotem sobie ostrzy, a ptaszek ucieka ).Kiepsko wykonana - duże luzy ostatniego elementu, widać każdą ryskę na pseudo zamszowo plastikowej obudowie. (Faktem jest ze masz więcej gwarancji, bo az 2+1 lat, lecz chyba i tak po roku zmienisz obiektyw na lepszy - raczej będziesz się rozwijal i swiatlo proponowane przez sigme, nie bedzie Ci odpowiadać.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
wkt, przeczytałem jak dla nie kolejny onanista "znaffca" z logo zamiast mózgu. Ot takie pieprzenie od rzeczy ;-) Już kilka osób udowodniło na tym, forum że słynne beznadzieje 300mm wcale beznadziejne nie jest i to zarówno w szkłach Sigmy jak i Tamrona. Najlepszym dowodem i argumentem są zdjęcia.

O Af moim zdanie mocno przesadzona wypowiedź, żeby nie powiedzieć że bzdura.

Vi.The.Q  Dołączył: 20 Paź 2007
ja za sigme z apo zapłaciłem 200 zloty w sumie w zestawie, wiec wzialem bo moze by sie przydał. wkrotce jednak za bardzo pokochałem stałki i takie tam. Jednak ta sigma zła nie jest. Ma nawet fajne quasi makro którym można zrobić pare ciekawych zdjęć... ale AF to tragedia. Jak jest ciut gorsze światło to słysze techniawe z obiektywu... Ale za takie pieniądze nie narzekam i polecam.

Mydło jak mydło, do 200 da się żyć.

ale udzie zapominają że za takie pieniądze z nówek to raczej nic nie znajdą bez względu czy to tamaron czy sigma. Pochwaliłbym się moimi osągami z tym obiektywem, ale nie mam na tyle odwagi póki co :)

w kążdym razie wybór między tamronem a sigmą nie jest oczywisty a pentax ma inny zakres ogniskowych.

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Spotkałem się z wieloma opiniami nt. Tamrona, że właściwie nie ma mu co zarzucić (jak na szkło tej klasy), tylko trzeba uważać robiąc w ostrym słońcu. APO też doskonałe nie jest, ale to już coś.

wybór między sigą a tamaronem to tak jakby wybór między Milką a Lindt... Zależy kto co lubi. To i to czekolada ma swoją renomę i zwolenników ale składniki pozostają niezmienne

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Vi.The.Q napisał/a:
wybór między sigą a tamaronem to tak jakby wybór między Milką a Lindt... Zależy kto co lubi. To i to czekolada ma swoją renomę i zwolenników ale składniki pozostają niezmienne

Hmmm... czy to jakies buddyjskie przyslowie ?

Tak z dzieła Bodhiatttvacaryavatara Szantidewy, albo z teklamy z TVP1 nie wiem nie moge sobie przypomnieć

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
;-)

eryk Dołączył: 18 Lip 2006
Witam
Mam pytanie. Czy ten obiektyw ma pierścień ustawiania wartości przysłony ?

ano ma

briho  Dołączył: 28 Sie 2007
Vi.The.Q napisał/a:
ano ma

Ano nie ma. Przysłonę regulujesz pokrętłem na korpusie aparatu.

Przepraszam o sigmie pomyślałem.... :mrgreen: Upps

Anno  Dołączyła: 04 Sie 2007
briho napisał/a:
Ano nie ma. Przysłonę regulujesz pokrętłem na korpusie aparatu.
A właśnie że ma. Ten Tamron, znaczy się :mrgreen: Tuż przed bagnetem.

zakup obiektywu to poważna sprawa a wy sobie jaja robicie.

rafalf  Dołączył: 08 Cze 2007
Posiadam tego Tamrona.

No wiec ostatecznie: Tamron 70-300 LD Di Macro posiada pierscień wyboru przyslon. Mozna wybrac nastepujace wartosci: 4,5.6,8,11,16,22, 32 no i oczywiscie A.

briho nie wiem skad wziales informacje ze to szklo nie ma piercienia wyboru przyslon..

Rafal

rafalf, bo ktoś mu czarnym mazakiem cyferki zamazał

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Albo widział zdjęcie obiektywu z drugiej strony

Skocz do: