Filippo  Dołączył: 29 Wrz 2007
wiecie co, Kocham was, kurcze jak ja was Kocham. Wy tak wszystko potraficie wytłumaczyć :mrgreen:

Szubi
[Usunięty]
pavlos osoby ktore wyslaly mi zdjecia mialy k100d dosc krótko...chcilabym by wyslal mi ejszcze ktos kto juz ten aparacik zna na wylot i siedzi troche w fotografii

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Szubi, fotografuję lustrzankami od 15. roku życia tj już 8 lat z pewnymi przerwami, mam K100D od niedawna i znam go prawie na wylot, jeśli moja opinia będzie dla ciebie cenna, to nie czekaj na fotki tylko bierz D40

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Szubi, wiesz co.....ja mam pytanie....
ten aparat to ma ci sluzyc do czego?
Analizy obrazu w 100% powiekszeniu na monitorze czy do robienia zdjec?
Bo jezeli to pierwsze to kup hybryde i bedziesz szczesliwy (tak cudownie wyostrzaja obraz ze mozna sie sklaleczyc)
Jezeli do robienia zdjec to kup lustrzanke i uruchom wyobraznie to duzo bardziej wazne niz technika zamontowana w aparacie
Tutaj masz tez troche zdjec z istD - poprzednika K100D - sa to male netowe obrazki ale robie z nich tez odbitki 30x40 i uwierz mi dobrze to wychodzi....
jak bedziesz sie bawil w analize obrazu na poziomie pixeli to wyjdzie g...... a nie zdjecia...

http://www.pbase.com/fafniak/marcin_krynicki

[ Dodano: 2007-10-22, 04:55 ]
nie wiem jaki aparat ma dtox - ale jego watek ze zdjeciami :
http://pentax.org.pl/view...r=asc&start=350

:-P

babylock  Dołączył: 23 Maj 2007
Tak jest Szubi mówi prawdę, jak zrobisz odbitkę to gały ci na wierzch wyjdą. Tak ostrość daje po oczach, niestety na monitorze to nie jest to. Mam wielu znajomych którzy posiadają lustrzanki i to różnych firm i uwierz mi każdy zaraz po kupnie załamywał łapy. Potrzeba przejścia w zaświaty aby doszło do mózu że sprzęt za 3000 zł nie jest bogiem i nie robi zdjęć idealnych. Dotyczy to w szczególności tych którzy mieli wcześniej kompakty, ciągłe ja miałem gówienko za 500zł i robiło ostrzejsze zdjęcia niż lustrzanka (tu słychać płacz i zgrzytanie zębów). Jedynym lekarstwem jest walnąć takie zdjęcie

Vi.The.Q  Dołączył: 20 Paź 2007
Fafniak, ma racje słuchaj się go :) ręczę za to głową :mrgreen:

Korba  Dołączył: 30 Lis 2006
Fafniak napisał/a:

Fafniak tak się skoncentrował na zawartości wątku, że zapomniał, jaki jest jego tytuł (K100D w rękach szaleńca amatora). Ale po obejrzeniu tych fotografii (zwłaszcza późniejszych) nikt nie uzna, że kasetka nie robi ostrych zdjęć :-D .

Szubi
[Usunięty]
Fafniak napisał/a:
Szubi, wiesz co.....ja mam pytanie....
ten aparat to ma ci sluzyc do czego?
Analizy obrazu w 100% powiekszeniu na monitorze czy do robienia zdjec?
Bo jezeli to pierwsze to kup hybryde i bedziesz szczesliwy (tak cudownie wyostrzaja obraz ze mozna sie sklaleczyc)
Jezeli do robienia zdjec to kup lustrzanke i uruchom wyobraznie to duzo bardziej wazne niz technika zamontowana w aparacie
Tutaj masz tez troche zdjec z istD - poprzednika K100D - sa to male netowe obrazki ale robie z nich tez odbitki 30x40 i uwierz mi dobrze to wychodzi....
jak bedziesz sie bawil w analize obrazu na poziomie pixeli to wyjdzie g...... a nie zdjecia...

http://www.pbase.com/fafniak/marcin_krynicki

[ Dodano: 2007-10-22, 04:55 ]

Dtox ma k100d z kitem no i zainstalowanego photoshopa… Fafniak, a mi aparat będzie służył do robienia zdjęć portretowych i plenerku… Planuje zbudować małe studio… I nie ukrywam iż w moim mieście niedużym jest tylko jeden fotograf „dowodowy” więc może z czasem by dorobić to jakiś swój mały interesik się otworzy związany z powyższym.…No ale to tylko taka moja wizja przyszłości która zależy od różnych i różnistych spraw… Nie ukrywam że nie pogardziłbym programem graficznym i chętnie go do teraz odpalam jak mam jakieś zdjęcia które wydają mi się „fajne” :) … A aparacik chce by mi również służył do tego bym mógł pięknego ranka gdy jeszcze ciemno wstać, zabrać statyw i aparacik na plecy wsiąść do samochodu… pojechać w jakieś miejsce rozłożyć sprzęt odpowiednio ustawić i polować na wschodzące słońce… a gdy nadejdzie ten moment zrobić zabójcze zdjęcie i później patrzeć na nie z zachwytem wiedząc że jest mojego autorstwa… A później w domku w swym małym studio zrobić swojej dziewczynie kolejne zabójcze Ala studyjne zdjęcia, wywołać i postawić na biurku w pracy… A gdy mojemu przyjacielowi urodzi się za czas niedługi synek, powiem nie wydawaj pieniędzy na fotografa gdy będą chrzciny, masz mnie :) zrobię ci jako prezent świetne profesjonalne fotki … a wywołasz sobie sam hehe …itd… itd… :)

a tu parę jakiś tam starych fotek z mojego byłego kompakta...
http://www.fotogalerie.pl/galeria/galeria_szubi

[ Dodano: 2007-10-22, 17:04 ]
A czy uwierzycie że k100d z kitem zrobił np. takie foty ?

..

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Szubi napisał/a:
A czy uwierzycie że k100d z kitem zrobił np. takie foty ?
A dlaczego w to wątpisz?

Szubi
[Usunięty]
np. te oko... taka ostrość z takiego bliska... przy kitowym obiektywie... ktoś mnie chyba okłamał he he... A Fafniak chyba już mniej więcej będziesz wiedział czytając mój post.. na co będzie mi potrzebny k100d...

Z właściwości obrazka wynika: "Wykonano za pomocą urządzenia: FUJIFILM" i obrobiono np. "Oprogramowanie: Adobe Photoshop 7.0 CE". Pstryknąć można było niemal dowolnym sprzętem.

[ Dodano: 2007-10-22, 17:21 ]
Szubi, do obróbki zdjęcia (w tym do wyostrzania) służy odpowiedni program plus doświadczenie w jego obsłudze plus efekt, jaki chcesz osiągnąć.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Szubi, zanim zaczniesz otwierać pro zakład foto i uszczęśliwiać ludzi fotografią... poczytaj jeszcze trochę.

To taki zimny prysznic, który każdemu się przydaje. Mnie również.

Szubi
[Usunięty]
zorzyk napisał/a:
i obrobiono np. "Oprogramowanie: Adobe Photoshop 7.0 CE"

właśnie :) ... i dlatego nie ufam fotografią z internetu he he... ale fakt faktem ze efekt jest.

Szubi, Nie bardzo Ciebie rozumiem.
Nie śledziłem tego całego wątku, ale musiało już być powiedziane, że fotka prosto z puszki musi zostać przygotowana do prezentacji/publikacji/druku itd. Przygotowana, znaczy poddana takim operacjom, aby autor/twórca przekazał przez zdjęcie to, co zamierza pokazać odbiorcy.

Co to znaczy, że nie ufasz fotografiom z internetu?

GRZESIO  Dołączył: 05 Mar 2007
Nie wiem czy ktoś proponował, ale Szubi popatrz na nasze boje RAW Challenge, zabaw się razem z nami w wywoływanie rawów a poźniej porównaj z innymi i odpowiedz sobie czy sie podoba. :-B

Szubi, pamiętaj im dłużej podejmujesz decyzje tym więcej masz znaków zapytania. Odpowiedz sobie na jedno pytanie czy aparat za ciebie zrobi dobre zdjęcie? Kiedyś nie było cyfrówek a ludzie zdjęcia robili :) Ba Stare lustrzanki cyfrowe raczej jakością nie były aż tak powalające a ludzie zdjęcia robili

briho  Dołączył: 28 Sie 2007
A wiecie jakie były reakcje mojego kolegi, który zobaczył moją kasetkę? Najpierw przyglądał się dłuższą chwilę aparatowi i wypalił, że pewnie to jakaś podróbka lustrzanki, bo on takiej firmy nie zna. Potem gdy zobaczył parę zdjęć (nieobrabianych) stwierdził, że jego kompakt Canon A610 robi o niebo ostrzejsze zdjęcia i był gotów mi to udowodnić. W końcu stwierdził, że on by takiej kasy na aparat nigdy nie wydał, bo ma to samo co ja, a nawet więcej (ostrzej) za mniejsze pieniądze. Nie kłóciłem się i nie kłócę, tylko robie zdjęcia, a potem je sobie wyostrzam. I dobrze mi z tym :-)

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
briho napisał/a:
ma to samo co ja, a nawet więcej (ostrzej) za mniejsze pieniądze

Ta, jasne. Szczególnie ma użyteczne ISO 1600 ze stabilizacją :-P

PS. M.in. za to lubię kasetkę. Zdjęcia w świetle zastanym - i to nawet z kitem.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
briho napisał/a:
że pewnie to jakaś podróbka lustrzanki, bo on takiej firmy nie zna.

Widać, że prawdziwy znawca.

briho, Dobra postawa
MiQ27, A zdziwisz się może on lubi śnieg na zdjęciu? i uważa ze to dodatkowy efekt
PiotrR, ale przyznasz że pentax jakoś ogólnie nie jest znana TERAZ, czasy świetlności iała kiedyś, Ale ja mam Samsunga, i mnie nic nie obchodzi tylko moje zdjęcia

Skocz do: