gilby  Dołączył: 28 Lut 2007
Cytat
pokazesz cos z 1.9? :-D

jeszcze nie mam co pokazać z mniejszej przysłony,
coś mało fotografuje ostatnio, a jak już to raczej szerokim, ale pewnikiem z żoną i synem w przyszły weekend będziemy się "spacerować", to coś wybiorę ciekawego.

gilby

yourNIGHTMARE  Dołączył: 12 Maj 2007
Fajnie ostrzy no i te mydelko ;-)
Co do sampla na 1.9 to pstryknij cokolwiek, aby mozna bylo porownac.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
yourNIGHTMARE napisał/a:
no i te mydelko

cooo?

mydelko czyli bokeh ;-)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
yourNIGHTMARE napisał/a:
no i te mydelko
alkos napisał/a:
cooo?
to taki polski odpowiednik bokeh

piotr_luk napisał/a:

mydlo to taki polski odpowiednik nieostrego szkla, prosze panstwa... funkcjonuje juz od dawna...

(a polski odpowienik bokeh to "budyń" :-P )

yourNIGHTMARE, wieczorem coś sfotografuje.

alkos napisał/a:
mydlo to taki polski odpowiednik nieostrego szkla
mydło jak najbardziej, ale mydełko ...

alkos napisał/a:
piotr_luk napisał/a:

mydlo to taki polski odpowiednik nieostrego szkla, prosze panstwa... funkcjonuje juz od dawna...

(a polski odpowienik bokeh to "budyń" :-P )

Moze byc i budyn w kazdym badz razie fajny :mrgreen:
gilby jak bedziesz sie chcial go pozbyc to daj znac :-P

piotr_luk napisał/a:
mydło jak najbardziej, ale mydełko ...

Tez zle sie kojarzy. :-P

jeszcze coś na 2.8

yourNIGHTMARE, dopóki nie będzie mnie stać na coś z bagnetem PK (np. 85mm f2, albo 77mm f1.8) to raczej nie sprzedam.

gilby napisał/a:
jeszcze coś na 2.8

nie, no, budyń cholerka - malinowy :-D

alkos napisał/a:
budyń cholerka - malinowy
wolę czekoladowy, albo waniliowy z sokiem malinowym

piotr_luk napisał/a:
waniliowy z sokiem malinowym

pysznie :-)

alkos napisał/a:
pysznie
ślinianki ruszyły, a do fajrantu jeszcze trochę

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Dołączę do głosu kolegi, szkło zacne, to widać od razu, no i temat zdjęcia bardzo trafny, zarysowanie twarzy i fragmentów ubioru na wysokim poziomie. Gratuluję, na pewno jeszcze nie raz coś fajnego tu zobaczymy!

mrboke  Dołączył: 16 Lis 2006
Witam - to ja, wyznawca i wielbiciel Takumarów. Z naciskiem na wyznawca - a nie znawca. Mam ich KILKA... Postanowiłem iść ortodoksyjnie i zbierałem tylko wersje Super-Multi-Coated...Mam 1,8/85. Jest niewiarygodnie przyjemny! Jak wszystkie inne - pełna dziura raczej nie powinna służyć do robienia OSTRYCH zdjęć. Natomiast przymknięty o 2 działki - pokazuje, jak w tekście reklamowym "niezwykłą plastykę, wspaniałą rozdzielczość, znikomą dystorsję..."bla, bla... Również potrafi podle wrzasnąć wielkim CA na krawędziach jasnego i ciemnego...Ale i tak jest moim ulubionym, najczęściej używanym, wielkim, ciężkim szkłem! Dla mnie to słój miodu!

No cóż, serdecznie współczuję koledze.
P.S. Też robię ostatnio tylko Takumarami...

mrboke  Dołączył: 16 Lis 2006
No i nie zapominajmy o przejściówkach M42/K- to osobna bajka. Ja do swoich kilkunastu szt chciałem założyć na stałe pierścienie - ale zrezygnowałem po kilku...Ten sam pierścień założony na różne obiektywy jest albo OK, albo za luźny albo oczywiście za ciasny...Kupiłem w sumie 6 szt, różnych, ale idealnie nie jest. Opiłki z puszeczki szufluję regularnie. Boję się trochę o ten gniazdo w puszce yeż, bo szkła zmieniam często. Ale przyjemności ostrzenia Takumarami nic mi nie odbierze. Nawet konieczność korygowania WB dla różnych słoiczków - ze szczególnym uwzględnieniem żółtego jak cytryna 2/35 (nazywam go Xray...) nie obrzydzi mi tych szkieł. Mam skalę porównawczą: CZ Makro Planar 2,8/60 i CZ Planar 1,4/85. Tak, są zdecydowanie lepsze w kwestii rozdzielczości, ostrość porażająca. Budyń w tle świetny, prawie jak w Takach ;-) )) .Zasadnicza wada: zapina się takie szkło do C....No i alkos wie, do czego jeszcze :-D A, zapomniałem wspomnieć o różnicy cen, ale o pieniądzach się nie mówi, pieniądze się ma! :mrgreen:

Ośmielę się zauważyć, że w tej materii Kolega czuje bluesa, że tak powiem...

Skocz do: