kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
  okazja
Wymyslilem, ze czasem bywaja takie chwile w ktorych czlowiek nie sprzedaje obiektywu, nie ma za co kupic kolejnego ale ma jakikolwiek cynk, ze cos poszukiwanego jest do nabycia. Moglby istniec taki watek, w ktorym uzytkownik dzieli sie ze swoimi bracmi w pentaxie (ogolnie w K) swoja wiedza (np, ze jest wlasnie Helios 85mm gdzies na allegro itp.).

Jezeli inicjatywa wydaje wam sie glupawa/naiwnawa prosze temat usunac. Dla mnie wydaje sie byc calkiem fajna.

A zeby bylo cos w temacie, to podaje za uzytkownikiem H.M.
Helios 85/1.5 na razie <500PLN

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
np. wygrzebane/wyszukane/wypatrzone/polecane aukcje, bez zbędnych komentarzy z datą wygaśnięcia postu

piotr_luk napisał/a:
bez zbędnych komentarzy z datą wygaśnięcia postu

O, super! I post zniknie np po wygasnieciu aukcji, tak ?

kierdel napisał/a:
post zniknie np po wygasnieciu aukcji, tak ?
na przykład.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Nie zgadzam sie. Bylo juz o tym wiele razy. W ten sposob bedziemy sobie nawzajem podbierac okazje i bez sensu podbijac cene.

dz.

dzerry, a uczciwość koleżeńska.
Ja bym to widział tak: np. kierdel daje linka z aukcją, ktoś inny wyraża zainteresowanie i reszta trzyma paluszki z daleka od klawiatury. Wg zasady: kto pierwszy...

[ Dodano: 2007-10-22, 13:56 ]
tylko czy to się uda

piotr_luk napisał/a:
Wg zasady: kto pierwszy...
taaa ;-) A jak na przyklad ja wczesniej sam wypatrzylem ta aukcje?

dz.

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
piotr_luk, raczej tak nie przejdzie...dzerry, ma racje.

BTW: takie okazje jak są to i tak wylezą przy okazji jakiegoś wątku.

Ceny i tak sa wysoko. Czesto problem polega na tym, zeby w ogole cos znalezc. A jak juz ktos znajdzie ale sam nie moze nabyc (brak kasy albo akurat takiego nie poszukuje) to moze przynajmniej obtrabic, by nabyc mogl ktos.

I tak na naszym forum nie ma szejka, ktory skupuje wszystkie obiektywy swiata, wiec skorzystac moglby na tym kazdy.

Zreszta, nie ma obowiazku raportowania okazji.

kierdel napisał/a:
Zreszta, nie ma obowiazku raportowania okazji.
Ja jestem konsekwentnie przeciw. To nie jest moja fanaberia - podobne zasady obowiazuja na PDML i Leica User's Group. Mozna wspomniec, ze cos gdzies jest dostepne, ale jestem przeciw umieszczaniu linkow.

dz.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
Mozna wspomniec, ze cos gdzies jest dostepne, ale jestem przeciw umieszczaniu linkow.

O to, popieram.

dzerry napisał/a:
Mozna wspomniec, ze cos gdzies jest dostepne
no i o to chodzi, że nie ma gdzie

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Tylko, że takie "wspomnienie" już spowoduje odszukanie przez kilka osób tej aukcji i zacznie się wzajemne przebijanie. Sam nieraz zastanawiałem się czy nie wrzucić do Hydepark-u linków do fajnych obiektywów, na które nie było mnie stać w danej chwili, ale po przemyśleniu sprawy zrezygnowałem. Jeśli ktoś szuka konkretnego obiektywu to pewnie go znajdzie, a jeśli nie to po ujrzeniu aukcji napali się i będzie się denerwował, że okazja mu przeszła pod nosem - a tymczasem mania posiadania kolejnego szkiełka się rozwija :mrgreen:

Cytat
Tylko, że takie "wspomnienie" już spowoduje odszukanie przez kilka osób tej aukcji i zacznie się wzajemne przebijanie.

No i co w tym zlego? Jak ktos sprzedaje to sie martwi, ze nikt nie licytuje. Jak kupuje, to sie martwi, ze ktos sie dowie. Jakos nie zaczelo sie przebijanie Heliosa z 1 postu. Prosze, podbijaj. Juz widze jak osiaga cene serduszka Owsiaka.

gebi napisał/a:
Sam nieraz zastanawiałem się czy nie wrzucić do Hydepark-u linków do fajnych obiektywów, na które nie było mnie stać w danej chwili, ale po przemyśleniu sprawy zrezygnowałem.

Gratuluje.

Vi.The.Q  Dołączył: 20 Paź 2007
piotr_luk, uczciwośc koleżeńska zawsze się topi jeżei w gre w chodzą pieniądzę. Wiaomo ty wierzysz że ty świństwa nie zrobisz to nie znaczy że ktos inny nie zrobi i wkrótce ten topic amieni się w wyswizka ' że jak ty k* mogłes no polowałem na to tyle czasu' Może przesadzam, ale pewnie zrobi się nieprzyjemnie

Poza tym jak ktoś czegos szuka to i tak sam poluje na okazję...

taka moja uwaga, proponuje zamknąć topic

Vi.The.Q napisał/a:
wkrótce ten topic amieni się w wyswizka ' że jak ty k* mogłes no polowałem na to tyle czasu'

Chodzi o to ze ktos zapoda cynk. Jedna osoba bedzie chciala kupic, ale kupi inna osoba poniewaz dla niej to bedzie warte wiecej niz ta poprzednia zaproponowala?

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
dzerry napisał/a:
bedziemy sobie nawzajem podbierac okazje i bez sensu podbijac cene.

Dokładnie. W zeszłym roku byłem potencjalnym posiadaczem pewnego szkiełka, do momentu, kiedy jakiś p....t nie rzucił na pl.rec.foto: słachajta, w aukcji xxx w komplecie z zenkiem jest xxx f:1,8 może ktoś szuka? :evil:

OK, rozumiem wasze podejscie i nie podzielam a temat wywale.

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
kierdel ja wiem, że Twoje pobudki są szlachetne. Ja również myślałem w ten sposób, że fajniej byłoby, gdyby ktoś z naszego forum zdobył te obiektywy, niż jakiś Niemiec czy Szkot, niestety dochodza do tego problemy, o których wspominał dzerry. Generalnie cała ta sprawa jest dyskusyjna. :-/

Jednego nie rozumiem, dlaczego zakłada się z góry, że ktoś komuś będzie podbierał, podbijał cenę czy jakieś jeszcze inne wstręty czynił. Z czasów posiadania minolty i przebywania na ichnim forum pamiętam, że jest tam specjalny dział pt. Wypatrzone aukcje i nic takiego się nie dzieje. Nawet u nas wiele razy było: Koledzy pomóżcie, chodzi o ten obiektyw z aukcji [link do konkretnej aukcji]. I nigdy nie słyszałem, żeby ktoś wszedł komuś między wódkę a zakąskę. A kierdel, o ile dobrze odczytałem jego intencje, chciał, żeby to było w jakimś określonym miejscu, a nie porozrzucane.
Moim zdaniem szkoda, że takiego miejsca nie ma.

Skocz do: