Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Też jestem przeciwny. Jest tak jak pisze dzerry i rychu.

Niedawno kupiłem okazyjnie 28/2 gdyby info o tym szkle poszło na forum przypuszczam, że cena za to szkło byłaby znacznie wyższa. Jak ktoś szuka szkła to je znajdzie, ale jeżeli sami nie jesteśmy zainteresowani jego zakupem to po co psuć komuś licytację? Czasem na forum pojawiają się w giełdzie topiki z napisem [kupię] to proszę takim osobom na priva słać informacje jak ktoś czuje taka potrzebę.

pozdrawiam

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
piotr_luk napisał/a:
kierdel, o ile dobrze odczytałem jego intencje, chciał, żeby to było w jakimś określonym miejscu, a nie porozrzucane.
Moim zdaniem szkoda, że takiego miejsca nie ma.

Piotrze, :-B
Jasna sprawa, mozna by sie przy okazji dowiedzec co inni lubia/polecaja/uwazaja ze warto etc.

piotr_luk napisał/a:
Jednego nie rozumiem, dlaczego zakłada się z góry, że ktoś komuś będzie podbierał, podbijał cenę czy jakieś jeszcze inne wstręty czynił.

Kolegom chyba chodzi o podbieranie zenitow z podpietym heliosem za 30PLN. Albo moze czatuja na SMC 85mm za 85PLN :mrgreen:

piotr_luk, chipotetyczny przykład:

na allegro ktoś wrzucił aukcję Pentax AF 35/2 - myślisz że na forum kilka chociaż osób nie byłoby zainteresowanych?? Sam brałem udział w takiej aukcji i zostałem przelicytowany przez kogoś z naszego forum.
albo z gróbszej rury ktoś wrzucił na allegro 85 Pentaxa a że szkło "po tacie" i sprzedający się nie zna to cena śmiesznie niska powiedzmy 500zł i co myślisz że gdybyś napisał "znalazłem i licytuje uprzejmie proszę nie licytować" to jaki byłby rezultat :?:

[ Dodano: 2007-10-22, 16:38 ]
kierdel napisał/a:
Kolegom chyba chodzi o podbieranie zenitow z podpietym heliosem za 30PLN. Albo może czatują na SMC 85mm za 85PLN :mrgreen:
kierdel, trafiłeś w samo sedno :mrgreen:

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
kierdel, jak założymy własne forum, to taki dział zrobimy:mrgreen:. Na razie musimy jeździć zgodnie z zasadami.

awakqwq napisał/a:
ktoś wrzucił na allegro 85 Pentaxa a że szkło "po tacie" i sprzedający się nie zna to cena śmiesznie niska powiedzmy 500zł i co myślisz że gdybyś napisał "znalazłem i licytuje uprzejmie proszę nie licytować" to jaki byłby rezultat :?:

Ale zeby z drugiej strony bylo tak, ze Ty nic nie wiesz ze pod "obiektyw po tacie" kryje sie takie cudo. A jakis dobry duszek Ci to podpowiedzial na forum. Wchodzisz a tu looo matko, cena kup teraz 500PLN i bys sobie kupil. Fajnie?

Nie chodzi o to ze licytujesz i wszytkich informujesz, tylko ze nie masz kasy ale gdzies wygrzebales i moze kogos zainteresuje.

piotr_luk napisał/a:
Na razie musimy jeździć zgodnie z zasadami.

Coz, sprawa sie rypla...

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Idea bardzo fajna, tylko weźcie pod uwagę fakt, że forum jest czytane przez różnych ludzi nie związanych z naszą małą społecznością. Obawiam się, że takie osoby będą wykorzystywały informację do własnych celów nie zważając na to, że ktoś z forum jest zainteresowany daną aukcją.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
kierdel napisał/a:
Ceny i tak sa wysoko. Czesto problem polega na tym, zeby w ogole cos znalezc.
o to to to! Znaleźć! Szukać trzeba umieć!

Aukcje są dostępne dla wszystkich, działy na portalach aukcyjnych są jawne. Forum nie jest tablicą ogłoszeniową ani reklamówką aledrogich ebajów. Każdy kto sam sprzedaje swój sprzęt ma u nas możliwość ogłoszenia takiej informacji wg zasad giełdy. Reszta nie.

[ Dodano: 2007-10-22, 16:58 ]
kierdel napisał/a:
Nie chodzi o to ze licytujesz i wszytkich informujesz, tylko ze nie masz kasy ale gdzies wygrzebales i moze kogos zainteresuje.
Nie bądźmy tacy uczynni, Zdano to pięknie napisał w poście powyżej.

[ Dodano: 2007-10-22, 16:59 ]
Jak coś kogoś interesuje, to niech sam znajdzie. Własnych interesów trzeba pilnować samemu. Nic za darmo - mamy kapitalizm.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
awakqwq napisał/a:
na forum pojawiają się w giełdzie topiki z napisem [kupię] to proszę takim osobom na priva słać informacje jak ktoś czuje taka potrzebę
Tak jest i o to chodzi.

W kwestii informacji o "okazjach znalezionych w sieci":
dzerry napisał/a:
Nie zgadzam sie. Bylo juz o tym wiele razy

Popieram zdanie dzerrego.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Okazyjna oferta na sprzet, przestaje byc okazyjna w momencie podania informacji na forum. Po co wiec podawac takie informacje?

Nie popieram.

Bardzo prosze o wyslanie tematu na ksiezyc :-P

kierdel, temat wraca raz na jakiś czas, może się go przyklei dla potomnych 8-)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
zorzyk napisał/a:
może się go przyklei dla potomnych
tak jest, z podpisem załatwiono raz na zawsze ;-)

skwara  Dołączył: 16 Sie 2007
tref napisał/a:

Jak coś kogoś interesuje, to niech sam znajdzie. Własnych interesów trzeba pilnować samemu. Nic za darmo - mamy kapitalizm.

Kapitalizm polega właśnie na tym że kupuje osoba które chce coś bardziej (daje więcej kasy) a nie na ukrywaniu informacji o danej rzeczy,
np. sprawa mieszkań, wiesza ktoś ogłoszenie o sprzedaży osoba zainteresowana je zrywa, by nikt inny o tym nie wiedział by kupił okazyjnie. Uważacie że tak jest lepiej? na tym polega kapitalizm? wydaje mi się że nie i uważam że informacje powinny być ogólno dostępne.
Aukcja z heliosem 85/1.5, która się tu gdzieś przewinęła na forum ostatnio jest dobrym przykładem, sam szukam takiego, ale go nie znalazłem bo aukcja się nie nazywa helios, sonnar niekiedy nazywa się sonar itp.

skwara, w kapitalizmie jak w każdym innym systemie każdy radzi sobie sam ;-)
Szukasz to załóż na forum w giełdzie wątek [kupię] heliosa 85/1.5, może ktoś złoży Ci ofertę a może podeśle na pw link do aukcji.
To co napisałeś nie jest do końca logiczne. Jach chcesz coś kupić i jest okazja to kupujesz (i cieszysz się że masz i że tanio), a nie informujesz o tym innych coby kupić za wyższą cenę ;-)

Vi.The.Q  Dołączył: 20 Paź 2007
panowie jak każdy sobie rzepkę skrobie to jakoś jest spokój i nikt sie nie sprzecza. jak pojawia się szlachetny (naprawdę) poysł, to robi się wrzawa. Więcpo co go drążyć. Ale fakt Można przykleić temat zmienić mu tytuł i niech działa jako wabik dla potomnych.

Wszystko jest piękne ale ludzie zapominają że chcieliby wszystko mierzyć ze swojej perspektywy ale ludzie są różni, i jak ktoś już na forum powiedział, a co z osobami co nie są na forum przeglądają je tylko?

A właśnie, jeszcze jedno, wszystko w jednym miejscu po co ułatwiać, niech wiara się w końcu nauczy opcji SZUKAJ na tym forum

Vi.The.Q napisał/a:
jak pojawia się szlachetny (naprawdę) poysł, to robi się wrzawa
Dobrymi chęciami jest piekło wybrukowane. /przysłowie polskie/

Vi.The.Q napisał/a:
A właśnie, jeszcze jedno, wszystko w jednym miejscu po co ułatwiać, niech wiara się w końcu nauczy opcji SZUKAJ na tym forum
strasznie mocne słowa, jak na kogoś kto na forum jest od dwóch dni, nie uważasz :-/ Ja rozumiem ze to było żartem ale jednak zabrzmiało głupkowato. Nie żebym miał coś do Ciebie, ale zauważyłem, że starasz się za wszelką cenę być obecny w każdym wątku. Czasem, odnoszę takie wrażenie, piszesz byle co żeby tylko było. Następnym razem, proszę, zastanów się zanim napiszesz kolejny post. ;-)

pozdrawiam
awakqwq

Vi.The.Q  Dołączył: 20 Paź 2007
zorzyk, mój dziadek mawiał, Polak zawsze chciał dobrze, a i tak pod koniec zawsze coś spier* ... wiem cóż za optymizm

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
Re: okazja
kierdel napisał/a:
Moglby istniec taki watek, w ktorym uzytkownik dzieli sie ze swoimi bracmi w pentaxie (ogolnie w K) swoja wiedza (np, ze jest wlasnie Helios 85mm gdzies na allegro itp.).

moim zdaniem teoretycznie jest to niezłe. Ale praktycznie może być to przyczyną nadużyć i naganiania komuś klientów. Lepiej jest tak , że osoby szukające szkła mogą ogłosić swoją chęć kupna na giełdzie (a może stworzyć coś extra). Jak ktoś zauważy szkiełko to właściwe nawet powinien dać takiemu cynk np. na priv. Bałbym się robienia śmietniska z różnymi ofertami, bo przecież dla każdego różne szkła ma inną wartość i znaczenie.

grohu  Dołączył: 25 Wrz 2006
panowie co do tej aukcji to bym uważał, choć mogę się mylić.
czemu?
- nie jest napisane co to za obiektyw
-tytuł sugeruje ale nie mówi, co oznacza dana liczba
- w opisie ani słowa o producencie
- zdjecię w b. małej rozdzielczości, i nie napisane że zdjecie przedstawia sprzedawany egzemplarz.

Ale to taka mała przezorność, pewnie przesądzona. ale nie lubię jak jak nie chce się komuś opisywać co oferuje, a jak nie napisze to nie podstaw do reklamacji.
Za nadgorliwość przepraszam.

Skocz do: