szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
Przedwczoraj upiekłem chleb na drożdżach, smak skórki przywołał wspomnienia domowego chleba, który jadłem kiedyś u ciotki na wsi :-)
 

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
plwk, iiiii???

No dobra.
Mam duży piekarnik i nie zawaham się go uzyć.

Chcę upiec chleb bochenkowy. Na zakwasie. Żytnio-pszenny. Razowy, z grubego przemiału. Wyrabiany ręcznie. Długo. Cierpliwie. Z atencją. Czułością.

Ma ktoś jakiś sprawdzony przepis na takie cudo? :-)
 

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Chlebek upieczony, zaczniemy go zjadać przy kolacji.

To chleb na maślance - składniki:
1. Mąka pszenna 500 g, typ 650
2. Mąka żytnia 300 g, typ 720
3. Maślanka 500 ml
4. Woda letnia 70 ml
5. Drożdże świeże 30 g
6. Miód łyżeczka
7. Sól dwie łyżeczki

Maślankę, drożdże oraz miód podgrzać lekko w rondelku do rozpuszczenia miodu. ( maksymalnie do temperatury 35 stopni). Do dużej miski wsypać mąki, wodę, sól oraz składniki podgrzane z rondelka.
Ciasto wyrobić do połączenia się składników. odłożyć ponownie do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić na blacie posypanym mąką do momentu, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Uformować bochenek, odłożyć na blat, przykryć ściereczką i ostawić na 15 minut.
W tym czasie naczynie żaroodporne z przykrywką włożyć do zimnego piekarnika i nagrzać do temperatury 220 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje ostrożnie wyjąć naczynie, przełożyć do niego chleb, przykryć pokrywą i włożyć do piekarnika.
Po włożeniu do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec chleb przez 40 minut a następnie 15-20 minut bez przykrycia.
Po upieczeniu studzić na kracie. Najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!
 

Hermes  Dołączył: 04 Lut 2008
plwk napisał/a:
Po upieczeniu studzić na kracie. Najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!

Tiiia, spróbuj wytrzymać przy tym obezwładniającym zapachu w domu. Do tego masełko i niebo w gębie.
 

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Już próbowaliśmy, bardzo smaczny. :-P
 

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
 

kazio  Dołączył: 31 Paź 2011
Chleb na samym zakwasie:
600g mąki pszennej (750)
300g mąki żytnie (720)
duża łyżka soli
woda (tyle żeby ciasto nabrało odpowiedniej gęstości - raczej twardej)
zakwas

Zakwas można zrobić samemu (na 5 dni przed wypiekiem należy wsypać do dużego słoja około 1 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000) i trochę wody aby powstała gęstawa pulpa. Codziennie dosypywać taką samą ilość mąki i wody, słój trzymać bez zakrętki, tylko przykryty szmatką, 1 -2 razy dziennie wymieszać, trzymać w cieple. Piątego dnia zakwas już ładnie buzuje, jest gotowy. Taka ilość zakwasu starcza na 6 - 8 bochenków. Można trochę zakwasu zostawić na następny raz, dać do lodówki w słoiczku (wieczko zakryć np. woreczkiem foliowym z dziurkami, aby zakwas mógł oddychać). W ten sposób następnym razem zakwas hodujemy 3 dni zamiast 5, dodając ten z lodówki do nastawu.

Na jeden bochenek do ciasta dajemy obie mąki, sól, trochę letniej (nie gorącej!) wody i trochę zakwasu.
Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Dajemy do koszyka do wyrośnięcia na około 5 - 6 godzin.
Ja tak przygotowany chleb piekę w piecu chlebowym opalanym drewnem.
Natychmiast po wyjęciu chleb można posmarować przy użyciu pędzelka wodą - skórka nabierze wtedy połysku ;-)

Poczekać około godziny aż ostygnie - niestety niewykonalne, zwłaszcza jeśli w pobliżu jest np. swojskie masło i sól lub smalec :lol:
 

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
Przy tym tempie pieczenia muszę zacząć kupować mąkę w większych opakowaniach. Wczoraj teściowa poprosiła, żebym upiekł chleb :mrgreen:
 

Mamikur  Dołączyła: 24 Sie 2017
szpajchel napisał/a:
Przy tym tempie pieczenia muszę zacząć kupować mąkę w większych opakowaniach. ....

Fakt. I u mnie mąka idzie jak woda.... Jutro będę piec serowe bułeczki. Z rodzynkami.......
 

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
Od następnego razu będę działał z wagą i notesem. Wyszedł mi megabochen i chyba dałem za mało soli. Za jakiś czas będę przejeżdżał koło młyna gospodarczego to zapytam o worek mąki :-)
 
radek_m  Dołączył: 21 Lis 2007
Dałem się podpuścić Córce i na bazie Waszych przepisów i tych z youtube:

Efekty 1 Pszenny, drugi 100% żytni, oba na zakwasie:



Smak też jak najbardziej wyśmienity. Ostatni taki jadłem z maleńkiej piekarni na Kurpiach w Zarębach koło 2000r. Piekarni już nie ma :-(
 

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
radek_m, świetne!
Jest tylko jeden minus - zbyt szybko znika :mrgreen:
 

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wczorajszy.

 
radek_m  Dołączył: 21 Lis 2007
Zakwasu mam sporo :-) Tylko po mąkę pszenną typ 720 muszę pojechać.
 

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Jestem z Was dumna <3
 

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
mygosia, :mrgreen:
 
radek_m  Dołączył: 21 Lis 2007
Czuję się doceniony nie tylko przez domowników. Trzeba ruszyć tyłek po mąkę na kolejny.
 

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
Czy ktoś z forumowych piekarzy ma sprawdzony przepis na "zwykłe bułki"? Marzy mi się choćby zbliżenie do smaku bułek z piekarni GS Rabka kupowanych w Chabówce :)
 
radek_m  Dołączył: 21 Lis 2007
jeszcze nie trafiłem. Ale dopiero 3 przepisy testowałem.

ten był najbliższy klasycznej bułki "z przedziałkiem", choć miała wyjść bagietka frnacuska
https://www.youtube.com/watch?v=AS2FDnHVbt4
 

badworm  Dołączył: 21 Lut 2009
Udało mi się wreszcie zdigitalizować przepis na chleb od spacji:

Ilośc składników na 2 foremki "keksówki" o długości ok. 30 cm.

Pierwsza miska:
* 1 kg mąki (pszennej, można też dać mieszankę)
* 2 garści słonecznika (albo innych ziaren)
* 2 garści siemienia lnianego
* 2 łyżeczki soli
* wymieszać

Druga miska (zaczyn):
* 50 g drożdży
* 2 łyżki cukru
* 250 ml ciepłej wody
* 2 czubate łyżki mąki (z pierwszej miski)

Zaczyn roztrzepać i do ciepłego na 30 minut.

Po tym czasie dodać 2 szklanki ciepłej wody i dodać do pierwszej miski.

Dodać 2 łyżki oliwy.

Wymieszać drewnianą łyżką.

Odstawić do ciepłego na 30 minut do wyrośnięcia.

Zagnieść, będzie się lepić do rąk.

Przełożyć do foremki, uklepać.

Przykryć do wyrośnięcia na 10 minut.

Foremkę wstawić delikatnie do nagrzanego pieca.

Piec 60 minut w 200 stopniach (góra dół bez termoobiegu).

Wyjąć z foremki od razu po upieczeniu.


Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach