K-3III, szkła 17 - 300 x 1,4 (stałki Pentax, zoomy S i T) i jakieś inne szpeje.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
opiszon napisał/a:W mym pobliżu jest knajpka o wdzięcznej nazwie Gluten Tak
POZDRAWIAM.
zloty_2000
zloty_2000 napisał/a:opiszon napisał/a:W mym pobliżu jest knajpka o wdzięcznej nazwie Gluten Tak
W trakcie studiów (lata przełom XX i XXI wieku... choć brzmi to ciekawie), na Rakowieckiej vis a vis starego budynku SGGW była cukiernia... "Słodka dziurka"
Mam pralko-suszarkę i może jest gorsza niż sobne urządzenia, ale ma jedną wielką zaletę: działa i zajmuje tylko jedno miejsce a nie dwa.zloty_2000 napisał/a:Miałem przez chwilę pralko-suszarkę i moim zdaniem to bezsensowne wywalanie kasy.
A nie odwrotnie? Wszystkie, które widziałem mają mniejszy wkład suszenia niż prania.mirekin napisał/a:Pralka na 7 kg wsadu, a suszarka na 9. Taki układ jest optymalny.
Oszczędność względem czego?zloty_2000 napisał/a:No i cykl prania z suszeniem - nie mówię teraz o jakichś super szybkich zamoczeniach - łącznie to około 2,5-4h, więc oszczędność czasu w sumie niewielka.
Dlaczego? Wystarczy znać zasadę pracy.Generic napisał/a:W dodatku nie wiem czy coś uległo zmianie, ale pralko-suszarki potrafią zużywać wodę do suszenia - bo coś tam nią chłodzą. No abstrakcja...
ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
Gwiazdor napisał/a:Mam pralko-suszarkę i może jest gorsza niż sobne urządzenia, ale ma jedną wielką zaletę: działa i zajmuje tylko jedno miejsce a nie dwa
MZ-50, K-50, DSC-W35.
fotki
Gwiazdor napisał/a:Mam pralko-suszarkę i może jest gorsza niż sobne urządzenia, ale ma jedną wielką zaletę: działa i zajmuje tylko jedno miejsce a nie dwa.zloty_2000 napisał/a:Miałem przez chwilę pralko-suszarkę i moim zdaniem to bezsensowne wywalanie kasy.
Można się mądrzyć że lepiej wywiesić, ale kiedy nie ma miejsca to nie ma i już. Wtedy pralko suszarka pozwala mieć wysuszone pranie.
Mamy LG, działa, nie jest przesadnie cicha ale nie przeszkadza.
Ubrania po suszeniu są suche (o ile nie wybiorę programu "Do prasowania"), miłe w dotyku i wbrew pozorom nie są pogniecione.
No i ma polskie napisy i instrukcę.
Gwiazdor napisał/a:Oszczędność względem czego?zloty_2000 napisał/a:No i cykl prania z suszeniem - nie mówię teraz o jakichś super szybkich zamoczeniach - łącznie to około 2,5-4h, więc oszczędność czasu w sumie niewielka.
POZDRAWIAM.
zloty_2000
zloty_2000 napisał/a:docelowo najlepiej mieć pralkę i suszarkę osobno
zloty_2000 napisał/a:pralko-suszarka to spore zużycie energii i wody.
POZDRAWIAM.
zloty_2000
opiszon napisał/a:suszenie na słoneczku i koszulki i ręczniki twarde jak deska - podziękuję
dybon napisał/a:
Długo ją masz?
Na co zwracać uwagę przy zakupie?
Pierwszym ograniczeniem u mnie są wymiary?
Czy wsad po praniu faktycznie dzielisz na dwie partie do suszenia?
zloty_2000 napisał/a:Poza tym pralko-suszarka to spore zużycie energii i wody. Np pralko suszarka Samsung WD70J5A10AW masz tak: zużycie prądu na pranie 0.91kWh, na suszenie 4,76kWh, zużycie wody sumaryczne 77l (42l pranie i reszta suszenie).
Pralka Whirlpool EFWG81283BPL zużywa 1,04kWh i 5l wody na cykl.
A suszarka Beko EDH8634RXS ma zużycie 1,48kWh na jeden cykl w pełnym załadunku.
I wychodzi, że dwa urządzenia sumarycznie zużywają 2,52kWh i 52 litry wody a pralko-suszarka ciągnie na to samo 5,67kWh i 77 litrów wody.
zloty_2000 napisał/a:Nie chodziło mi o mądrzenie się a o porównanie pralko-suszarki z osobnymi urządzeniami, co miałem i mam okazję testować. Po moich doświadczeniach nadal będę uważał, że docelowo najlepiej mieć pralkę i suszarkę osobno. Jeśli nie ma możliwości, to warto to przegryźć i przeliczyć...
Ok, rozumiem. Tyko wracamy to tego, że porównujesz dwie kompletnie różne rzeczy.zloty_2000 napisał/a:Jest oszczędność względem czasu - pralka z suszarką: pierzesz, suszysz i w międzyczasie pierzesz kolejne. Jedno masz wysuszone i z pralki kolejne siup do suszarki i możesz kolejne prać i tak w kółko.
MZ-50, K-50, DSC-W35.
fotki
imagineskop :)