pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Jak można porównywać ostrość RAW do ostrości JPG??? Przecież w każdym programie edycyjnym można sobie prawie dowolnie ustawiać ostrość ???

kahajoe  Dołączył: 27 Mar 2007
Najpierw PEF :mrgreen: a potem zdecydowanie NeatImage ( także jako wtyczka do PS-a) z ustawieniami dedykowanymi dla danego modelu aparatu ...

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
plastyk napisał/a:
Noiseware Community Edition- wiem,że w darmowej wersji tego programu, można zapisać tylko w jpg. Czy ktoś może wie, czy w wersji komercyjnej są i inne formaty do zapisywania zdjęć?

Są. Polecam wersję w formie plug-inu do Photoshopa, zdecydowanie najwygodniejsza... O ile oczywiście używasz Photoshopa...

plastyk  Dołączył: 30 Sie 2007
Używam CS2. Jeśli możesz,podaj gdzie modę to ściągnąć lub nabyć oficjalnie- mam legalną wersję. Zapewne internet-szukam. :lol:

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
plastyk napisał/a:
Używam CS2. Jeśli możesz,podaj gdzie modę to ściągnąć lub nabyć oficjalnie- mam legalną wersję. Zapewne internet-szukam. :lol:

http://www.imagenomic.com/download.aspx

plastyk  Dołączył: 30 Sie 2007
Dzięki za link

mirr  Dołączył: 20 Kwi 2007
Jezeli moge cos doradzic, testowalem na jednym zdjeciu zrobionym w iso 1600 kilka programow do odszumiania... najlepiej wypadl nik dfine 2. Wczesniejsza wersja to niewypal, w dwojce sie postarali... noise ninja i neat image przy nim wysiada

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Ja nie wiem co jest ale w nowszych wersjach Neat Image na odszumionych zdjęciach widać jakieś dziwne efekty głównie na jednolitych powierzchniach, które przestają byjednolite tylko mająjakieś patyczkowe wzorki. .
W Noise Ninja to samo wie ktoś co to jest?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
mirr napisał/a:
najlepiej wypadl nik dfine 2.

Zdecydowanie polecam tego wynalazka. Swietny jest - rzeczywiscie duzo lepszy, juz z "automatu", niz taki Neat Image czsy Noise Ninja.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
alkos napisał/a:
Cytat
mirr napisał/a:
najlepiej wypadl nik dfine 2.

Zdecydowanie polecam tego wynalazka. Swietny jest

...i 100 dolców do wydania 8-)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
zorzyk napisał/a:
...i 100 dolców do wydania

A łyżka na to... :-P

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
alkos napisał/a:
Zdecydowanie polecam tego wynalazka. Swietny jest - rzeczywiscie duzo lepszy, juz z "automatu", niz taki Neat Image czsy Noise Ninja.
Ale to tylko plugin do PS-a i pochodnych :-/ .

woxy  Dołączył: 23 Lut 2009
Przy okazji tego wątku podpinam się z moim pytaniem.
Próbuję odszumiać fotki programem NeatImage. Działa całkiem przyjemnie, lecz natrafiłem na problem. Na niektórych fotkach pojawiają się po odszumieniu "pasy" (banding). Na podglądzie w programie tego nie widać, dopiero po zapisaniu fotki i wyświetleniu jej.
Dzisiaj przypadkiem odkryłem, że "banding" zaczyna powstawać gdy obrabiam kolejne w serii zdjęcie. Jak zamknę NeatImage i uruchomię na nowo, to nie ma pasów, obrobię jeszcze jedno zdjęcie i wtedy są pasy. Czy mieliście takie cudo? Tak jakby nakładały się jakieś ustawienia albo co. Oto podgląd:

1. Oryginalna fotka

2. Odszumiona poprawnie (pierwsza fotka obrabiana po uruchomieniu programu)

3. Widoczne pasy, fotka odszumiana jako 2 czy 3 z kolei.

Przy okazji tego postu, widzę też że kolory na źle odszumionej fotce jakby wyblakłe są, czyżby program źle zapisywał zdjęcie do pliku?

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
Banding to raczej poziome pasy bez związku z zawartością obrazka. Tutaj widać że są mniej płynne przejścia tonalne. Oryginalny obrazek ma 172 tys. odcieni, pierwszy odszumiony 166 a drugi już tylko 102 tys.

woxy  Dołączył: 23 Lut 2009
deckard napisał/a:
Banding to raczej poziome pasy bez związku z zawartością obrazka. Tutaj widać że są mniej płynne przejścia tonalne. Oryginalny obrazek ma 172 tys. odcieni, pierwszy odszumiony 166 a drugi już tylko 102 tys.

Ano właśnie faktycznie mniej kolorów jest.
W helpie NeatImage'a jest coś o bandingu napisane, że czasem może powstawać, i żeby zmniejszyć odszumianie dla High frequency do 50%. Tylko czemu tak się dzieje, że "na świeżo" uruchomiony program poprawnie odszumia, a po kilku fotkach mu coś się knoci i te przejścia tonalne są jakieś skopane.

P.S. Właśnie zauważyłem że oryginał i dobrze odszumiony mają 400dpi a ten kiepski tylko 72dpi. To zdecydowanie coś nie tak z programem chyba.

P.S.S. Jednak chyba program skopany wersja 6 pro+, bo wersja demo 6 nie ma takiej przypadłości. Na 14 fotek wersja pro+ już drugą z kolei spierdzieliła, natomiast demo wszystkie zrobiło poprawnie.

Michał  Dołączył: 24 Wrz 2006
A jaki program polecacie pod Linuxa?

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Jeżeli nie odpowiada odszumianie w Rawtherapee , Showfoto(Digikam) , GREYCstoration jako wtyczka do Gimpa , Lightzone , to zawsze można uruchomić NeatImage w Wine , w zależności jakiego efeku potrzebujemy . Mi tam wszystkie pasują , może dlatego że nie widzę szumu np.
na zdjęciu woxy :)

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
Michał napisał/a:
A jaki program polecacie pod Linuxa?

NoiseNinja :-)

geeker84  Dołączył: 30 Mar 2009
To ja może jeszcze raz zadam pytanie odnośnie odszumiania a raczej "redukcji ziarna prrzy wysokim ISO" :-> w korpusie. Od dawna mam włączone w pozycji 3-niska, dzisiaj spróbowałem najwyższej i wył., porównałem i wydaje mi się że "odszumione" jest jakby ciut mniej ostre.
Jak działa ta funkcja i co tak na prawdę daje no i czy nie lepiej ją wyłączyć :-/

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
geeker84 napisał/a:
wydaje mi się że "odszumione" jest jakby ciut mniej ostre.

nie wydaje Ci się, tylko tak jest. W największym skrócie, odszumianie działa na takiej zasadzie, że "rozmywa" ziarno. Przez to zdjęcie traci na ostrosci(automat myli drobne szczegóły z szumem).

[ Dodano: 2009-07-17, 01:05 ]
Cytat
Jak działa ta funkcja i co tak na prawdę daje no i czy nie lepiej ją wyłączyć :-/

daje mniej zaszumione zdjęcia z mniejszą ilością szczegółów. Lepiej wyłączyć i zrobić to w dedykowanym programie.

Skocz do: