Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
alkos napisał/a:
Kazdy producent robi obiektywy z lepszym i gorszym bokehem...
pewnie masz rację ale czyż stwierdzenie o "leicowskiej" plastyce nie jest poetyckie
(snobistyczno poetyckie ale jednak) :mrgreen:

Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
piotr_w napisał/a:
alkos napisał/a:
Paweł Szkup napisał/a:
Plus dla Minolty za "leicowską" plastykę wielu szkieł.

Co to znaczy?

Raczej dotyczy to szkieł MD, część "Lejków" to minoltowskie Rokkory.

Ot co :-) Nie pamiętam które, ale kilka Rokkorów opracowywanych było w ścisłej współpracy z Leitzem. Poza tym szkła MD (i kilka AF) projektowane były według "niemieckiej szkoły", czyli nacisk położony był nie na super-hiper-odlotową ostrość (zwłaszcza w środku) ale przy kiepskiej plastyce (tak jak np. Nikkory) a raczej na równomierny rozkład ostrości w kadrze za to przy bardzo ładnej plastyce. Oczywiście nie mówię, że Nikkory są złe, tutaj chodzi o niuanse. Chociaż pamiątem daaawno temu trafiłem (chyba na rec.photo.equipment.35mm???) na post faceta zawodowo parającego się fotografią, który przeszedł przez Nikona ("super ostrość, ale zdjęcia jakieś takie sztuczne"), Canona ("wszystko płaskie, jakby oglądać odbitki przez szybę") i zakończył poszukiwania na Pentaxie ("wysoka ostrość i piękne kolory, kontrast i plastyka").

--
Pozdrawiam,
Paweł

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Cytat
(snobistyczno poetyckie ale jednak)

snobistyczno-onanistyczne :-P

alkos napisał/a:
ładnie to kolega ujął :mrgreen: definicja może i dosadna, ale za to kompleksowa no i zwięzła :evilsmile:

alkos napisał/a:
piotr_w napisał/a:
an przykład 58/1.2, czy 85-tka Varisoft.

No tak, ale to chyba nie powod zeby mowic o "leicowskiej" plastyce, cokolwiek to nie znaczy... Kazdy producent robi obiektywy z lepszym i gorszym bokehem...

Tak, ale też szkła każdego producenta mają swój indywidualny charakter. Podobno wytrawne oko bez problemu wybierze z wielu zdjęć te, które było robione szkiełkami leici. Ja sam tego nie sprawdzałem, powtarzam tylko to, co mówili Ci, którzy sami tego doświadczyli.

--
Pozdrawiam,
Paweł

[ Dodano: 2007-10-25, 00:22 ]
awakqwq napisał/a:
alkos napisał/a:
ładnie to kolega ujął :mrgreen: definicja może i dosadna, ale za to kompleksowa no i zwięzła :evilsmile:

Eeeee... gadaj tutaj z takimi... Kiedyś, w dawnych czasach ludzie mieli ciekawsze problemy i tematy do poruszania niż te Wasze BF/FF i balanse bieli

:mrgreen:

Paweł Szkup napisał/a:
Ja sam tego nie sprawdzałem, powtarzam tylko to, co mówili Ci, którzy sami tego doświadczyli.

A-ha.

Paweł Szkup napisał/a:
Eeeee... gadaj tutaj z takimi... Kiedyś, w dawnych czasach ludzie mieli ciekawsze problemy i tematy do poruszania niż te Wasze BF/FF i balanse bieli

Na przykład: że lajka lepsza? :-P

alkos napisał/a:
Na przykład: że lajka lepsza?

alkos, przecież to jest najważniejsze pytanie :!: Pytanie to wręcz determinuje istotę rzeczy. w fotografii przecież nie chodzi o zdjęcia, tylko o to której marki sprzęt jest lepszy, a której najlepszy. Dopiero ta wiedza pozwala osiągnąć szczęście i nirwanę. Biedni nieświadomi ignoranci robią zdjęcia zamiast zgłębiać te ważkie i istotne problemy. Bo niestety jak ktoś ma talent i wypracowany warsztat (a może wystarczą czasem dobre chęci, zapał i odrobina szczęścia), to dobre zdjęcie zrobi i kiepskim obiektywem. To jest dopiero straszne bo przecież jak ktoś wybuli ciężka kasę na naj.. szkła to jego powinno być na wierzchu, prawda :?: :evilsmile:

[ Dodano: 2007-10-25, 00:34 ]
więc proteza w postaci a moje szkło jest lepsze jest niczym koło ratunkowe :mrgreen: w tych smutnych chwilach :evilsmile:

awakqwq napisał/a:
alkos napisał/a:
Na przykład: że lajka lepsza?

alkos, przecież to jest najważniejsze pytanie :!: Pytanie to wręcz determinuje istotę rzeczy. w fotografii przecież nie chodzi o zdjęcia, tylko o to której marki sprzęt jest lepszy, a której najlepszy. Dopiero ta wiedza pozwala osiągnąć szczęście i nirwanę. Biedni nieświadomi ignoranci robią zdjęcia zamiast zgłębiać te ważkie i istotne problemy. Bo niestety jak ktoś ma talent i wypracowany warsztat (a może wystarczą czasem dobre chęci, zapał i odrobina szczęścia), to dobre zdjęcie zrobi i kiepskim obiektywem. To jest dopiero straszne bo przecież jak ktoś wybuli ciężka kasę na naj.. szkła to jego powinno być na wierzchu, prawda :?: :evilsmile:

[ Dodano: 2007-10-25, 00:34 ]
więc proteza w postaci a moje szkło jest lepsze jest niczym koło ratunkowe :mrgreen: w tych smutnych chwilach :evilsmile:

Nooo, widzę, że powoli się dogadujemy

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

BTW czasem sam zapał i dobre chęci nie wystarczą przy kiepskim szkle, bo takie może złapać silną flarę, może być za ciemne itp. Inna sprawa, zwróćcie uwagę, że zmieniło się medium, nośnik obrazu na którym ogląda się zdjęcia - kiedyś to była odbitka, najlepiej duża a teraz bardzo często ludzie oglądają swoje zdjęcia na monitorach, co z punktu widzenia jakości optyki jest znacznie mniej wymagające.

[ Dodano: 2007-10-25, 00:44 ]
alkos napisał/a:
Cytat
(snobistyczno poetyckie ale jednak)

...powiedział robiący zdjęcia Contaxem :evilsmile:

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
awakqwq napisał/a:
Szlak by to trafił mnie zakup gxdychy kosztował nie prawie, a ponad 2 pensje no ale ja zdecydowanie nie zarabiam powyżej średniej krajowej (na razie, na razie )
Dla mnie tańsza, w stosunku do zarobków, jest K10D. Najwyższy model DSLR Pentaxa. Gdy kupowałem MZ-5N, to nawet nie myslałem o Z1P. W dodatku zakup był poprzez TIP-a. W Polsce MZ-5N kosztował 50 % drożej.

Paweł Szkup napisał/a:

...powiedział robiący zdjęcia Contaxem :evilsmile:

Ale ja sie nie rozwodze nad poetycką miazmatycznością zeissów, dla mnie są ostre, a AF body - szybki. I tyle... :-P

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
Paweł Szkup napisał/a:
Nie pamiętam które, ale kilka Rokkorów opracowywanych było w ścisłej współpracy z Leitzem.

Tak było ze szkłami do dalmierzy CL/CLE.

AFAIR wszystkie pozostałe Rokkory sprzedawane przez Leicę były zaprojektowane przez Minoltę, Leicy była kontrola jakości, obudowa i czerwona kropka.

Do tego Leica sprzedawała dwa Rokkory pod nazwą "Minolta", a nawet produkowała swoje topowe tele z bagnetem MD.

StarskiPL  Dołączył: 23 Wrz 2007
Ostateczne testy przeprowadzone na FA 50mm 1.4. Wyniki:
FF rzędu 1mm przy świetle żarówek ekonomicznych.
FF 6mm przy świetle błyskowym.

Zgłupiałem...

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
argawen napisał/a:
A jak to udowodnią ?
jak w końcu będę mógł żyć przez 2-3 tygodnie bez kasetki to się przekonamy :-P

[ Dodano: 2007-10-25, 22:10 ]
StarskiPL napisał/a:
FF rzędu 1mm przy świetle żarówek ekonomicznych.
FF 6mm przy świetle błyskowym.
Mam dokładnie tak samo i to też najbardziej z FA 50/1.4

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
StarskiPL, dyptam, przez Was sprawdzę jeszcze raz swój egzemplarz, ale jak do tej pory nie zauważyłem ani FF, ani BF przy żadnym szkle.

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Przy świetle błyskowym? Co ma piernik do wiatraka, że się tak nieśmiało zapytam :-) . Przecież lampa błyska po ustawieniu ostrości?

[ Dodano: 2007-10-25, 22:19 ]
Chyba, że chodziło o wspomagacza w postaci stroboskopu?

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
awakqwq napisał/a:
ytanie to wręcz determinuje istotę rzeczy. w fotografii przecież nie chodzi o zdjęcia, tylko o to której marki sprzęt jest lepszy, a której najlepszy.

Leike kupuje sie podobno po to, zeby o sprzecie zapomniec, a nie sie nad nim rozczulac ;-)

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
Zdano, sprawdź, sprawdź, to obok DA 50-200 wystawisz FA 50/1.4 :-P

Cytat
Leike kupuje sie podobno po to, zeby o sprzecie zapomniec,

Chyba o koncie.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
alkos napisał/a:
Chyba o koncie.

To etap wczesniejszy, pewnie u posiadaczy Leiek dosc powszechny ;-)

dan napisał/a:
To etap wczesniejszy

U mnie permanentny.

A mam dopiero Contaxa :shock:

Skocz do: