marfalc  Dołączył: 08 Sty 2010
Przecież całkiem niedawno była afera z fejsem i co on zbiera o użytkowniku . Teraz jest nawet gorzej tylko o tym cicho.

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
DeTe, tak po cichu pst...nie wiem czy już go nie miałem, na początku, kiedy to wszystko się rozkręcało. ;-) Mam nadzieję, że to już po za mną
Rząd nie wie, gugiel prędzej ;)

DeTe  Dołączył: 14 Maj 2008
Aż z ciekawości sprawdziłem te uprawnienia.
Znalazłem tylko dostęp do aparatu (przy logowaniu trzeba zrobić sobie zdjęcie) i do lokalizacji, co jest raczej oczywiste.
Innych uprawnień aplikacja nie posiada. O "ukrytych" nie piszę ale mam to szczerze gdzieś bo gdybym się tym przejmował to nie używał bym smartfona :-P

akagi66  Dołączył: 16 Lis 2007
pszczołowaty napisał/a:
potraff, może mi spaść , zepsuć się itd, nikt nie zmusi mnie do instalowania jakiegoś rządowego spywera

poczytaj opinie, to nie jest spyware tylko totalna niedoróbka :) większość opinii, które przeczytałem, a pochodzących z października, zaczyna się od "dałbym zero gwiazdek, ale nie można". Polecam lekturę. Nic nie działa. Tak nie wygląda aplikacja szpiegująca :mrgreen: A odpowidzi Ministerstwa Cyfryzacji to już sam mniut - ctrlC - ctrlV.

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
akagi66, czytałem na niebezpieczniku :) lubię ich

potraff  Dołączył: 22 Maj 2016
To może być taka aplikacja szpiegująca pod przykrywką. Ot taka enigma naszego rządu :-P

DeTe napisał/a:
akagi66, Twój numer telefonu podała żona w rozmowie z sanepidem. Oni dzwonią do Ciebie, zbierają wywiad, informują o ewentualnej izolacji i przekazują numer dalej do MZ
Po zainstalowaniu trzeba uzyskać kod żeby się zalogować.

pogadali ze mną przez jej telefon. Zainstaluję, ale jak będzie działać tak, jak opisują użytkownicy to niech przyjeżdża policja. W końcu pewnie chętnie się przejadą a budżet na paliwo jest niczym nieograniczony. Zobaczymy. Sam jestem ciekaw

DeTe  Dołączył: 14 Maj 2008
Policja przyjeżdża niezależnie od aplikacji :-D

To tym bardziej po huk aplikacja,zwłaszcza że nie działa ?

RPM  Dołączył: 28 Lip 2010
Tata zachorował jako pierwszy. Dostał zaproszenie do Kwarantanny to się zapisał do niej. Pierwszego dnia próbował dopisać mnie jako domownika. "Brak połączenia z internetem". Kolejna próba 4 dni poźniej - tym razem przeszło ale do mnie nic nie doszło. Potem zgłoszenie mnie przez moją przychodnię zakładową jako podejrzanego. W ramach Kwarantanny nadal nic. W końcu 2 dni po teście na nie-smartfonowy numer zaproszenie do instalacji z groźbami. Dzwonię na infolinię i pytam co mam zrobić jak nie mam prywatnego smartfona? To może niech pan zainstaluje na ty co ma i poda nr kontaktowy prywatny. Zainstalowałem, zrobiłem selfie na dzień dobry. Poprosiłem w apce o zmianę nr telefonu. Od 8 dni czekam jak na szpilkach na jakieś zadanie. Tatę musztrowali 2x dziennie. Chyba mi się 10 dniowa kwarantanna skończy zanim apka zadziała.... Ps Policji ani innych służb na oczy nie widziałem

JacekK  Dołączył: 08 Wrz 2008
RPM,
Ja ma podobnie. I tak siedzę w domu. Czym ty się przejmujesz. Ich pies, ich pchły. Można napisać oświadczenie, jest nawet odpowiedni druczek w necie.

RPM  Dołączył: 28 Lip 2010
Śmieję się w duchu. Od wczoraj zmieniło się to, że Kwarantanna zadzwoniła koło 12.30 z tele-ankietą czy jej używam. Na numer nie-smartfonowy. Zarzekają się także, że zadzwoni człowiek.

Dziś dostaliśmy to "zaproszenie" do zainstalowania tejże aplikacji.
Żona aż poszła się choć uczesać ;)

a mnie nie mają w bazie :mrgreen: zobaczymy co będzie dalej. Faktycznie tak czy siak policja była sprawdzić obecnośc w domu i nawet w maseczkach :mrgreen: normalnie śmigają po mieście bez maseczek...

JacekK  Dołączył: 08 Wrz 2008
potraff napisał/a:
Dziś dostaliśmy to "zaproszenie" do zainstalowania tejże aplikacji.

A ja nie. Błędnie spasali mój telefon w Sanepidzie, zadzwonili tylko z policji z pytaniem jak jest i na tym się skończyło. Tydzień minął.

Właśnie dzwoniła policja i idzie sprawdzić czy żona jest w domu. Nas z córką nie :mrgreen:

żeby chociaż jaki wilk przeleciał po łace za oknem :mrgreen: a tak łapara z tele stoi nieużywany, aż żal patrzeć.

Niech choć rano mgła będzie. Masz fajnie, ja mogę obserwować czy ludzie chodzą z maskami/czy bez.
Nawet balkonów w bloku na przeciw. :-/ ;-)
jeszcze 18 dni :evilsmile:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Próbowałeś latać z balkonu dronem? 8-)

Jeszcze nie :mrgreen:

Skocz do: