andmo  Dołączył: 25 Paź 2007
Czy DA 50-200 czy TAMRON 70-300 LD Di Macro
Witam. Jestem "nowym" uzytkownikiem Pentaxa - wczoraj zakupiłek K100d Super z obiektywem DA 18-55.
W przyszłym tygodniu wyjeżdżam na urlop i chcę dokupic drugi obiektyw - może jeden z powyższych?
Stąd moje pytanie - czy Tamron bedzie podobnie współpracował z kasetka jak DA? Jak ma sie jakość DA do Tamrona lub odwrotnie?
Pzdr
Liczę na życzliwy odzew - jestem zielony w temacie wymiennych obiektywów i jedno co wiem, to to, że DA jest dedykowany :-(

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Ulubiony temat Micha powrócił :mrgreen:
andmo, na temat tych obiektywów napisano wszystko, co trzeba i czego nie trzeba.
andmo napisał/a:
DA jest dedykowany
"dedykowany" jest każdy z bagnetem pentaxa.
Łatwiej dostępny jest chyba tamron, a co do jakości, to w tym przedziale cenowym nie spodziewaj się cudu, ale i jednym i drugim zrobisz dobre amatorskie zdjęcie

jakub_chojnowsk  Dołączył: 25 Mar 2007
hmm andmo, zanim założysz jakiś temat, poszukaj czy nie bylo tego tematu już wczesniej na forum bo wystarczy jedynie uzyc opcji SZUKAJ , a od razu bedize czyściej na forum :P A i takie tematy juz były :

http://pentax.org.pl/view...amron+czy+sigma

http://pentax.org.pl/view...amron+czy+sigma

ja mam Sigme i jestem z niej bardzo zadowolony, ale nie bede o niej za wiele opowiadal bo i tak chyba temat bedzie do kasacji ??

I co z tego, że był poruszony temat tamrona?
Jedno sformułowanie - nie jest kiepski.
Natomiast w odniesieniu do Pentaxa 50-200 ? - nic.
Niezaleznie od innego zakresu- bo krotność praktycznie taka sama - mozna by sie spodziewać, że Pentax będzie lepiej pracował - ale czy tak jest?
Nie wiem
Dlatego pytam nie o - a przynajmniej nie tylko - o to czy Tamron jest dobry czy nie - ale jak wygląda PORÓWNANIE Tamrona 70-300 z Pentaxem 50-200.

Tym bardziej, że na innych forach obiektywy - aprzynajmniej Tamron- były oceniane przy współpracy z innymi aparatami , z innymi matrycami w tych aparatach itp.
Żeby zgłosić temat (przeszukałem posty i nie znalazłem odpowiedzi) specjalnie zarejestrowałem się TUTAJ bo kupiłem Pentaxa a nie Canona czy Nikona[/quote]

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
andmo, Pomóżmy koledze, bo ujęła mnie jego historia:
andmo napisał/a:
specjalnie zarejestrowałem się TUTAJ bo kupiłem Pentaxa a nie Canona czy Nikona
Dołożę swoje 3 grosze. A nie rozważałeś Sigmę 70-300 APO Macro. Mam, używam i nawet BF mam mniejszy :) Jak kupisz u Czesia to i rabat dostaniesz :->

A kto zacz jest Czesia? :-)

andmo napisał/a:
A kto zacz jest Czesia?

Cześ, pozbawili cię tego i owego :mrgreen:
Najkrócej www.fotorimex.pl

piotr_luk napisał/a:
Najkrócej www.fotorimex.pl
Nie chciałem wprost aby nie było kryptoreklamy. Cześ poprawiony.

Misiek  Dołączył: 05 Lip 2007
andmo, też miałem takie dylematy, ale trafiła się okazja i kupiłem Sigmę APO. Jestem bardzo zadowolony, BF/FF nie zauważyłem, a po przymknięciu o 2 działki jest już w porządku na 300mm. Aberracji prawie nie ma, ale nie miałem porównania z Tamronem, a jedynie z Pentaxem 100-300 i tam mi aberracje przeszkadzały.

Otóż to! OKAZJA. Może nie jest to najwazniejszy wyróżnik - ale mam sznsę na Sigme APO za ~ 600zł co przy Pentaxie minimum 750 zł jednak......

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
andmo napisał/a:
przy Pentaxie minimum 750 zł jednak

Można kupić taniej.
Jakość tych trzech obiektywów jest porównywalna.

Choćby tutaj

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
Wybór jest w zasadzie prosty...
1. Czy potrzebujesz 300mm, jeśli nie łyknij pentaxa ;-)
2. jeśli jednak potrzebujesz, to zast5anów się czy Ci przeszkadzają aberacje i wybierz aberującego tamrona, ew. nieaberującą sigme.

Jakość tych szkieł będzie jak sądze porównywalna, mam tamrona i wiem że potrafi zafiolecić całkiem nieźle, jednak ja chciałem mieć te 300mm, mogłem co prawda dopłacić do APO sigmy, ale i tak w planach mam coś lepszego 100-300 ew. 135-400 (oba sigma)

Misiek  Dołączył: 05 Lip 2007
andmo napisał/a:
sznsę na Sigme APO za ~ 600zł

Cóż mam powiedzieć - ja bym brał :mrgreen:

Piotr_luk
dzięki za adres ale to i tak 700zł. Biorąc pod uwage WAGĘ i mniej o 50 zł z jednej strony(700 zamisat 750 za Pentaxa) -a 600zł (sto mniej- za Sigmę APO) ale jednocześnie 2x wzrost wagi z drugiej - o trzeciej nie wspomnę (zakres 200-----300) zaczynam rozumiec tych, którzy opisując swoje doswiadczenia piszą : aparat .XYZ = obiektyw/y ABCD--do ZET oraz dodatkowe szkła = cała skrzynia.
Jestem na dobrej drodze żeby sie wkurzyć i kupić Pentaxa i Sigmę/Tamrona - może jak doświadczę pracy z oboma to dojdę do wniosku, że strzeliłem byka i powinienem kupić całkiem coś innego np." KLJ " - tylko skąd miałem to wiedzieć?

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
na allegro właśnie jest licytowane bardzo dobre tele

vomer  Dołączył: 12 Cze 2006
Rozmawiałem dziś z kolegą z Wa-wy , który zanabył Tamrona 18-250 więc jego Pentax 50-200 jest do wzięcia. Jest całkiem nowy, prawie nie używany, z gwarancją i zapewne w atrakcyjnej cenie. Mogę podać jego namiary. Info na PW.

No i oczywiście Kit też można kupić

vomer napisał/a:
Pentax 50-200 jest do wzięcia
na naszej giełdzie Zdano też sprzedaje DA 50-200

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
Ja tylko dodam od siebie słów kilka. Nie wiem jak Tamron (nie miałem okazji się bawić), ale mam wrażenie, że Pentax 50-200 jest szybszy od Sigmy jeśli chodzi o AF...

Wrażenie czy nie? :roll:

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Cytat
wybierz aberującego tamrona

Co dla mnie np. nie jest aż tak widoczne i nie przeszkadza zbyt mocno...

Cytat
, ew. nieaberującą sigme.

Czyżby? Na Optyczne.pl twierdzą, że w przedziale 200-300 i ona ma ten problem. ...ale ok, zgadzam się, że w mniejszym stopniu niż Tamron. A koledze pytającemu się polecam Tamrona, oraz wejście na PBase.com, wwyszukanie sampli z obu szkieł i porównanie - to najlepsza metoda...

Skocz do: