Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
GRZESIO, mozesz dac mi znac? Na PW? Bo moge zapomniec..... :roll:

pawcio  Dołączył: 11 Maj 2007
Jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to widzimy się w Sobieskim ;-)

GRZESIO  Dołączył: 05 Mar 2007
Z miłą chęcią się z Wami zobaczę :-B choć będę z drużyną z forum o tematyce audio, ale to w niczym nie przeszkadza. Myślę że w przeddzień coś ustalimy (czwartek-piątek)
Fafniak ma u mnie przypomnienie na PW.

ja nigdy na tej wystawie nie bylem...
czy tam mozna cos kupic? (lepiej nie... :roll: :-P )

[ Dodano: 2007-10-25, 14:42 ]
GRZESIO napisał/a:
będę z drużyną z forum o tematyce audio
- ooo to moze sie dowiem dlaczego od roku nie dostalem potwierdzenia zarejestrowania sie na pl.rec.audio :mrgreen: :-P :-P :-P :-P

Cytat
- ooo to moze sie dowiem dlaczego od roku nie dostalem potwierdzenia zarejestrowania sie na pl.rec.audio

hehe :mrgreen: odemnie się tego nie dowiesz, zalookaj na moje WWW... i wszystko jasne :-B

GRZESIO napisał/a:
demnie się tego nie dowiesz, zalookaj na moje WWW... i
- ekhm -ciezko bedzie :-P :-P :-P zajrzec

pawcio  Dołączył: 11 Maj 2007
Fafniak czasami pod koniec imprezy w niedzielę można coś wyrwać w promocyjnej cenie :)

pawcio napisał/a:
można coś wyrwać w promocyjnej cenie :)
- musiales to powiedziec ?!!! :evilsmile:

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Ja też się wybieram na Audio Show. :-) Najpewniej w sobote.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Fafniak napisał/a:
- ekhm -ciezko bedzie zajrzec

Ja nie miałem problemu. Kliknąłem ten szary zaokrąglony prostokąt z napisem www pod postem Grzesia. :-D

Wojtek.A  Dołączył: 31 Sie 2006
pawcio, wrażenie oczywiście mogę mieć mylne, nie jest poparte zbyt długimi odsłuchami, może uda mi się zjawić na audioshow.

TLu  Dołączył: 25 Gru 2006
Własny wzmacniacz
Własny wzmacniacz prawie bez lutowania do samodzielnego montażu:
wzmaczniacz 2x100 na TDA7294 97zł
dwa zasilacze 95zł
dwa transformatory 150W 150zł
obudowa ok 120zł
Reszta (potencjometr, przełącznik wejść, oprawki bezpieczników, wyłącznik, przewody, gniazda) nie powinno przekroczyć 50zł
RAZEM: niewiele ponad 500zł

Do wykonania pozostanie montaż mechaniczny gotowych płytek, tranformatorów, gniazd, potencjometru, przełącznika i gniazd. Do przylutowania pozostaną przewody do gniazd, potencjomentru i przełącznika wejść, reszta jest przykręcana.
Po skompletowaniu całości podzespołów montaż nie pownien zając więcej niż jeden sobotni poranek.

Uwaga 1. Rozmieszczenie płytek i prowadzenie przewodów wymaga rozwagi ze względu na minimalizację zakłóceń.
Uwaga 2. Zasilacz z diodami w mostku i kondensatorem silnie zakłóca sieć zasilającą ze względu na impulsowy przepływ prądu.

P.S. Czy ten wątek nie powinien znaleźć się w dziale złota rączka?

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
TLu, teraz wiem jak sie czuje "pytacz-zielony":

- Jak zrobić dobre zdjęcie?
- Ustal ekspozycję i GO. Trzaśnij fotkę, oczywiście w RAW. Wywołaj RAW-a. A resztę zrobisz w szopie.

:mrgreen:

[Dodane]
Jak znam życie musiałbym od razy koszty pomnożyć przez 2 :evilsmile:

zorzyk napisał/a:
Jak znam życie musiałbym od razy koszty pomnożyć przez 2

Trochę popraktykujesz i będziesz dzielić przez 3 :-B

OK. A teraz mam poważne pytanie (bo czasem sobie żartujemy ;-) ):
jak taki wzmacniacz, którego elementy podał wyzej TLu będzie grał? Z czym to można porównać (chodzi mi znalezienie jakiegoś punktu odniesienia, bo skoro takie płytki można kupić "w sklepie na rogu", to jak się do nich maja fabryczni konstruktorzy? )

piok  Dołączył: 17 Sty 2007
generalnie to z muzyka to tak samo jest jak z fotografia ... jednemu sie podoba to a drugiemu tamto .... samemu trzeba sobie wyrobic jakis gust ... jedni kochaja lampy drudzy nienawidza

ja tylko raz sluchalem TDA7294 i wiecej nie chce ... ze scalakow to jak bym juz musial wybrac to uszly by LM`y i hybrydowe STK

TLu  Dołączył: 25 Gru 2006
zorzyk napisał/a:
OK. A teraz mam poważne pytanie (bo czasem sobie żartujemy ;-) ):
jak taki wzmacniacz, którego elementy podał wyzej TLu będzie grał? Z czym to można porównać (chodzi mi znalezienie jakiegoś punktu odniesienia, bo skoro takie płytki można kupić "w sklepie na rogu", to jak się do nich maja fabryczni konstruktorzy? )

Moim zdaniem różnica pomiędzy składaczem na własne potrzeby a firmy to zupełnie odmienne podejście do kosztów produkcji. Dolar droższa konstrukcja to tysiące dolarów kosztów więcej. Ja dołożę chetnie 20 by były lepsze kondensatory, gniazda czy potencjometr.
Co do kosztów to nie trzeba mnożyć ich razy dwa, chyba że będziesz chciał posiadać najlepsze kondensatory, transformatory, złocone przewody, gniazda i gałki, wtedy nie ma górnego limitu mnożnika ;-)
Przy samodzielnym montażu można te koszty jeszcze zmniejszyć lub utrzymać kupując lepsze rezystory czy kondensatory.

Czy taki wzmacniacz gra? U mnie gra wyśmienicie już któryś rok z rzędu napędzając Tannoye M2. Myślę że po posłuchaniu tego wzmacniacza, swojego Radmora 5512 nie będziesz już tak chętnie słuchał :-)

Jeszcze tytułem wyjaśnienia. Zaproponowałem TDA7294 zamiast tranzystorowego rozwiązania bo:
1. jest go znacznie łatwiej uruchomić
2. posiada wbudowane zabezpieczenia
3. wiem (bo słyszę jak gra), że jak na budżetowy wzmacniacz jest dość dobry
Aha, nie nagłaśniam nim imprez większych niż mieszczących się w pokoju. Jego zapas mocy ma zabezpieczyć przed wspominanym clippingiem, pomóc kontrolować bas i zapewnić, że impulsy zostaną poprawnie przeniesione bez zniekształceń.

[ Dodano: 2007-10-25, 19:50 ]
Co do porównań, to jest to taki MZ-5n ;-)

zorzyk napisał/a:
Jak znam życie musiałbym od razy koszty pomnożyć przez 2
- zapomniales dodac jeszce koszty karetki i wyjmowania lutownicy z oka :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :-P

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
E, Fafniak, histeryzujesz. Podobno w naszym kraju się za karetkę nie płaci.

TLu napisał/a:
Co do porównań, to jest to taki MZ-5n
Coraz bardziej mnie to intryguje!

To powiedz, ten mój Radmor to taki... MZ-M ? Przekładam różnicę komfortu obsługi 5n względem M na brzmienie.

Skocz do: