bossini  Dołączył: 23 Sty 2007
A czy były tez zgłoszenia niestabilności pracy TB i ogólnie "humorów" pod Linuxem?

TLu  Dołączył: 25 Gru 2006
awakqwq napisał/a:
TB ma jedna świetna funkcję której w Sylpheed nie znalazłem. Mianowicie auto uzupełniaanie adresów :-?

Claws-mail ma, sylpheed chyba też, naciśnij TAB po wpisaniu pierwszych znaków.
Klawiszologia jak w bashu ;-)

[ Dodano: 2007-10-11, 16:05 ]
bossini napisał/a:
A czy były tez zgłoszenia niestabilności pracy TB i ogólnie "humorów" pod Linuxem?

TB działa lepiej pod Windows niż pod Linuksem, szczególnie przy dużych skrzynkach. Claws-mail odwrotnie. Spróbuj Kmail wielu sobie bardzo chwali

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
TLu napisał/a:

TB działa lepiej pod Windows niż pod Linuksem, szczególnie przy dużych skrzynkach.

Ciekawe spostrzeżenie, rozumiem, że chodzi o skrzynki lokalnie posadowione na mbox a nie imapowe? Dalej będę stał na stanowisku, że POP to jakiś totalny archaizm do poczty, pełno z nim problemów jak owa niedorobiona obsługa przez TB czy problemy z synchronizacją poczty. Ktoś pisał, że nie ma darmowych serwerów IMAP, to zawsze można (jak ktoś ma taką możliwość) postawić sobie własny serwer, albo wykupić usługę komercyjną. Jeżeli dla kogoś poczta ma wymierną wartość wynikającą z pracy itp. to doceni takie rozwiązanie.

TLu  Dołączył: 25 Gru 2006
aflinta napisał/a:
TLu napisał/a:

TB działa lepiej pod Windows niż pod Linuksem, szczególnie przy dużych skrzynkach.

Ciekawe spostrzeżenie, rozumiem, że chodzi o skrzynki lokalnie posadowione na mbox a nie imapowe?

Tak

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
No to mamy mały przełom chyba :)
http://mail.google.com/su....py?topic=12760

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
aflinta napisał/a:
http://mail.google.com/su....py?topic=12760

Coś ten link się nie otwiera poprawnie (mimo, że nie tylko przez ciebie jest podawany) ale znalazłem informację także w newsletterze proline: http://www.proline.pl/sho...protokolem-imap
W skrócie: Gmail wprowadza obsługę IMAP.

Radzik  Dołączył: 24 Lip 2006
mam ten IMAP od google. Początkowo na polskim interfejsie nie było go w menu, ale wystarczy zmienić sobie język na angielski ( US ).

Wszystko było by fajnie gdyby nie bugi TB w pracy z kontami IMAP :\

Głównie chodzi o to, ze TB mógł by nie ściągać załączników przy czytaniu poczty a dopiero gdy zechce się je zobaczyć. Gdy załącznik ma kilka/naście MB to nie przeczytamy maila zanim go nie pobierze. A gdy zechcemy zapisać ten załącznik to TB pobierze go z poczty raz jeszcze.

screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
Radzik napisał/a:

Głównie chodzi o to, ze TB mógł by nie ściągać załączników przy czytaniu poczty a dopiero gdy zechce się je zobaczyć.
Wystarczy przeczytać manuala:
Quick configure:
· When browsing messages, retrieve only message text - check this to only download texts of messages, no attachments.
· Except message smaller than - if checked, you will not download messages smaller than the set size.

Albo:

There are two ways to set up the synchronisation mode of folders:
1. Open the Manage IMAP Folders dialog
2. Fine-tune the options

or

1. Click the right mouse button on an IMAP folder
2. Choose Synchronisation

You have the following options:

Synchronise this folder now
make an immediate a connection to the server (if not yet connected) and synchronise the chosen folder using one of the synchronisation options listed below.

Don't Synchronise
this option sets up the selected folder not to synchronize it at all.

Headers Only
downloads only the headers of all messages stored at the server and synchronises them with the local copies.

Headers and Text
downloads all message from the server with headers and text, but without any attachments.

Full messages
downloads all parts of the messages stored on the server, including all attachments.

New headers only
checks and synchronises the headers of only new messages.

New headers and text
synchronises the headers and bodies of new messages, but without any attachments.

New messages
synchronises all new messages at the server including all their parts.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Radzik napisał/a:

znaczy sie jakie bugi?

Radzik napisał/a:
Głównie chodzi o to, ze TB mógł by nie ściągać załączników przy czytaniu poczty a dopiero gdy zechce się je zobaczyć. Gdy załącznik ma kilka/naście MB to nie przeczytamy maila zanim go nie pobierze. A gdy zechcemy zapisać ten załącznik to TB pobierze go z poczty raz jeszcze.

no tak dziala IMAP. Mozesz sobie zrobic skrzynke dostepna offline i wtedy wszystko bedziesz mial na dysku + funkcjonalnosc IMAP

TePe  Dołączył: 24 Sie 2006
Ja używam gmail od dłuższego czasu, może ktoś napisać jakie są odczuwalne plusy używania IMAP (po co, dlaczego i dla kogo to :) ? ). i jeżeli warto to jak to dobrze skonfigurować na TB

screwdriver, gdzie są te opcje? Ja nic takiego nie widzę :|

Głównie to przeszkadza mi to pobieranie załączników. Nie da się przeczytać treści maila zanim nie pobierze załącznika. Gmail ma sporą pojemność więc trzymam tam trochę plików. Nie chce tego ściągać na dysk.

Radzik napisał/a:
gdzie są te opcje? Ja nic takiego nie widzę :|

Ja IMAP konfigurowałem wg tego co jest napisane w helpie googla: http://mail.google.com/su...py?answer=77662

Takiego okna jak na u Ciebie to u mnie nawet nie ma, albo ja nie potrafię znaleźć.

Radzik, coś mi się zdaje że my tu o innych klientach poczty :) TB = TheBAT czy TB=Thunderbird?

hehe... temat wątku jest: "Uwaga na Mozilla Thuderbird" ;) Cały czas pisałem o Thunderbirdzie :P

Radzik, moja wina, pisałem tu wcześniej o TheBAT i tak z rozpędu... Może to pomoże:

Ustaw sobie jakiś mały rozmiar i nie powinno zasysać Ci wielkich emaili automatycznie.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
A mi poczta przychodzaca zniknęła bardzo skutecznie
W pierwszym momecie w thunderbirdzie przestało mi pokazywać "zawartość" maila mogłem sobie klikać :(
ponieważ była opcja "NAPRAW" no to kliknąłem i efektem jest brak czegokolwiek - w folderze przychodzące jest czysto.
Zastosowałem się do działań opisanych w tym temacie, ale bez skutku. :(
sprawdziłem czy na serwerze astercity jest cokolwiek - niestety nie...
Znalazłem pliki thunderbirda w podfolderze "mail" i podfolderze pop3.astercity.net - jest tam plik Inbox - ma 340 MB - jak go zaimportować?

Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
Fafniak napisał/a:
Znalazłem pliki thunderbirda w podfolderze "mail" i podfolderze pop3.astercity.net - jest tam plik Inbox - ma 340 MB - jak go zaimportować?

Na początek podejrzyj ten plik jeżeli widzisz tam wiadomości to jest dobrze, na początek sprawdź gdzie masz lokalne wiadomosci(prawym myszy - ustawienie - zobacz katalog na lokalnym komputerze)
Wyłącz tb i skopiuj (nie przenieś) plik inbox do tego foldera, zmieniając mu nazwę na np asterInbox. Utwórz tez pusty plik asterInbox.msf.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
jak mam utworzyć pusty plik?

np. notatnikiem: uruchamiasz notepada i zapisujesz pod wskazana nazwą bez wpisywania czegokolwiek.

Skocz do: