sskorpion  Dołączył: 01 Lis 2006
Dlaczego MIR-1B 37/2.8......

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
sskorpion napisał/a:
a tu widać że zdjęcia są nie takie złe:
A co to za sample w takiej rozdzielczości ?

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
sskorpion, miałem dwa miry.Pierwszy kupiony w Foto-Optyce(gdy istniały takie sklepy)-po pewnym czasie (3-4lata ) zacząl miec luzy,przednia soczewka wypadła razem z pierścieniem,który ja przytrzymywał.Przy ówczesnej jego wartości(40-50zł) nie warto było naprawiać(50-60zł).Optycznie był dobry.Drugi trafił mi sie przypadkiem razem z zenkiem TTL z komisu.Chyba nawet miał powłoki MC-nie jestem tego pewien.Mechanicznie był lepszy,wiec ostatecznie trafił w inne rece,gdy rozbudowałem sobie optykę do pentaxa.Jakośc tych dobrych obiektywów zależy jednak od egzemplarza-trafiaja sie troche słabsze.Konstrukcyjnie sa troche archaiczne(brak popychacza przysłony w cyfrankach raczej jest zaletą).Przy niedawnych cenach obiektyw ten nie wybijał sie az tak bardzo,w porównaniu z firmówymi K,M 2,8/35.A jest jeszcze sporo dobrych revinonów z MC i bagnetem w niewiele wyższej cenie.Ot i powód niedoceniania tego szkła.

Kornel Lone  Dołączył: 30 Cze 2007

I są jeszcze w zbliżonej cenie (bądź tej samej) szkła z NRD-owa, lepszej (i przede wszystkim równej) jakości tak mechanicznej jak i optycznej

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Po pierwsze - nie jest to obiektyw wybitny. Jak dobrze się trafi, to najwyżej poprawny. W dobrych rękach potrafi wykonać dobrą robotę - jak wszystko na tym świecie. Dodatkowo, poza jakimiś anomaliami, jest to obiektyw niedrogi. No i na koniec - szczególnie ostatnie serie (te cięte w kratkę) posiadają swoisty urok solidnej, metalowej konstrukcji. Oczywiście nie będę powielał opinii o optyce i winetowaniu, bo tego są całe tony, traktujące często owe szkło jako dyżurnego chłopca do bicia. A ono jest na tyle dobrye, na ile dobry jest ten, który go używa i dodatkowo ma szczęście do porządnie skręconego egzemplarza. O czym było powyżej. Ja przymierzałem się do niego kilka razy, ale jakoś te, które oglądałem były fatalnie, wręcz niechlujnie zmontowane. Ale chyba miałem takie szczęście...

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
a_czacha napisał/a:
ale jakoś te, które oglądałem były fatalnie, wręcz niechlujnie zmontowane
Pewnie w poniedziałek ;-)

Witam.
Mam taki obiektyw do testów, znajomy chce za to szkło 40zł. Chyba warto.
Zrobiłem nim już trochę zdjęć, kilka można obadać tu:
http://poczta.2com.pl/Zielezny/albums/1256

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
sskorpion napisał/a:

Jak sie bada znaczki pocztowe z monitora?

:-P

alkos napisał/a:
sskorpion napisał/a:

:-P

???

sskorpion napisał/a:
???

No, widze jakies miniaturki i ciezko mi nawet powiedziec, czy są z aparatu w komórce czy z 1Ds mkII...

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
alkos napisał/a:

Bierzesz jakis stary CRT 14", ustawiasz 640x480 i juz masz tapety zamiast znaczkow :-P

alkos napisał/a:
sskorpion napisał/a:
???

No, widze jakies miniaturki i ciezko mi nawet powiedziec, czy są z aparatu w komórce czy z 1Ds mkII...

Klikasz na tą miniaturkę i już, a jak chcesz zobaczyć w pełnej rozdzielczości to klikasz ikonkę dyskietki z lewej strony zdjęcia i zapisujesz na dysku-tak łopatologicznie :-)

sskorpion napisał/a:
a jak chcesz zobaczyć w pełnej rozdzielczości to klikasz ikonkę dyskietki z lewej strony zdjęcia i zapisujesz na dysku-tak łopatologicznie

aaaaahaaa....!

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
sskorpion, hehe widze że jedno ze zdjęć na moonie wylądowało :D

Michał K napisał/a:

:oops:

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
sskorpion napisał/a:
Klikasz na tą miniaturkę i już, a jak chcesz zobaczyć w pełnej rozdzielczości to klikasz ikonkę dyskietki z lewej strony zdjęcia i zapisujesz na dysku-tak łopatologicznie

Wot tiechnika.

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Z ogonem i nieprzyciętymi uszami wygląda znacznie lepiej. A co do obiektywu - jak wyżej... Za taką cenę - jak najbardziej warto.

Michał K napisał/a:

Co do twojego komentarza na Foto moonie cytat: ”Michał K. napisał(a) 2 dni temu heh widze kolega z forum P@PL ;) w tym obiektywie(Mir 37/2,8) jest ogniskowa 37 a nie 35mm...exif się chyba pomylił :D”. Jak byś miał Pentaxa to byś wiedział że do współpracy z obiektywami M w menu ustawia się ogniskową obiektywu w celu prawidłowej pracy układu SR a że wartość 35mm jest najbliższa tej z Mira (37mm) taką właśnie miałem zdefiniowaną co zresztą widać w EXIFie. :lol:

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
domyślałem się że tam musi być tylko wybór gotowej ogniskowej a nie ręcznie ustawianie cyferek :-P
mam Samsunga...prawie jak Pentax 8-)

Skocz do: