Zupełnie niepotrzebnie wkraczasz na jakieś głębokie tematy. Sprawdzałem telefonem, nie komputerem, więc nie ma mowy o "ustawieniach zaawansowanych sterowników" etc.bbartlomiej napisał/a:Jeśli masz ten sam SSID (a w AP + repeater jak kupiłeś tak jest), to pomaga w ustawieniach zaawansowanych sterowników do karty radiowej (zawsze trzeba mieć najnowsze sterowniki od producenta, to podstawa przy WiFi) podbij sobie agresywność roamingu i ustaw pasmo preferowane na 5GHz.
Twoja opinia nie pasuje do stanu faktycznego. Przy poprzedniej konfiguracji telefon trzymał się kurczowo raz podłączonego AP (często blokując dostęp do sieci). W nowej konfiguracji ten sam telefon sam się przełącza, mam zawsze pełen zasięg, chodzi jak należy.bbartlomiej napisał/a:W 99% roaming zależy od urządzenia końcowego, nie od Access Pointa. To Twoja karta trzymała się kurczowo jednego AP i jednej sieci bez chęci roamingu.
Wspomniany u mnie repeater działa jak AP (połączony z routerem po kablu). I to doskonały pomysł, bo znacznie zwiększa pokrycie w domu.bbartlomiej napisał/a:Fanie, że działa, ale repeatery to zły pomysł.
Pentax K10D | Sigma 17-70 F2.8-4.5 macro, Weltblick 300 F5.6, Phoenix 650-1300 (2600 z TC x2)
Lumix GX80 | Lumix G 12–32 f/3.5–5.6, Lumix G 45-150 f/4.0-5.6, Olympus M.Zuiko 45mm f/1.8
Kiedyś zrobię DOBRE zdjęcie...
To nie moja opinia tylko powszechnie znany fakt w branży. Możesz sprawdzić np. w dokumentacji Cisco, Aruby czy innych dostawców. To klient decyduje do którego AP się dołącza. Fajnie, że Twoje rozwiązanie, ma jakieś mechanizmy zmniejszające problem roamingu klienta. Fakt jednak jest bez zmian - to klient decyduje.Marooned napisał/a:Twoja opinia nie pasuje do stanu faktycznego.
No i to ma jak najbardziej sens. Radia po kablu, a nie radio po radiu.Marooned napisał/a:Wspomniany u mnie repeater działa jak AP (połączony z routerem po kablu).
To jest bardzo niecodzienne rozwiązanie wpinać WAN dostawcy do portu LAN routera (zwłaszcza takiego, który domyślnie ma uruchomiony serwer DHCP). Nie będę zgadywał co poeta ma na myśli. Punkt 2c wyjaśnia, że robią strasznie dziwne rzeczy, pewnie chcą uniknąć podwójego NAT i ułatwienia UPnP i NAT-PMP do przekierowania portów na Twoje kompy. Jeśli na komputerze dostajesz od dostawcy adres IPv4 (forma liczba.liczba.liczba.liczba typu 192.168.1.20, a nie IPv6 (dużo literek i cyferek) to jak najbardziej możesz użyć port WAN (i zostawić serwer DHCP włączony na swoim routerze). Blokowania NATu u klientów nie stosuje się od 2000-2005 roku, a i wtedy to rozwiązanie blokowania było koślawe, bo zwykle polegało zwykle na sprawdzaniu TTL pakietów. Nie wiem czemu ktoś chciałby wpinać cały swój LAN do sieci dostawcy. To jest wielkie no-no z punktu widzenia choćby bezpieczeństwa i prywatności. Jeśli stosują IPv6 w LANie to już sprawa się komplikuje i musisz rozmawiać z dostawcą.Robert K. napisał/a:zgodnie z opisem: nie korzystamy z portu WAN.
Tak, o ile urządzenie klienckie ma tylko 1 port LAN. Musiałbyś podłączać przez kolejny switch. (chyba, że jednak użyjes portu WAN)Robert K. napisał/a:Więc wychodzi na to, że miałbym tylko wifi? Bez możliwości podłączenia czegokolwiek kablem? :)
Mógłbyś próbować porównywać zysk anten routerów dla jakiegoś zobrazowania, o ile podawane wartości są prawdziwe. Wątpię czy ktoś takie rankingi robi w sensowny sposób.Robert K. napisał/a:Co do ogarnięcia domu jednym routerem: są gdzieś jakieś tabele/rankingi pokazujące wśród parametrów routerów również ich "zasięg"/"moc"/"siłę sygnału"?
Widocznie nowy router w jakiś sposób wspomaga tę decyzję, bo ten sam klient inaczej działa w zależności od dostępnych routerów. Ode mnie tyle w temacie.bbartlomiej napisał/a:To klient decyduje do którego AP się dołącza.
Pentax K10D | Sigma 17-70 F2.8-4.5 macro, Weltblick 300 F5.6, Phoenix 650-1300 (2600 z TC x2)
Lumix GX80 | Lumix G 12–32 f/3.5–5.6, Lumix G 45-150 f/4.0-5.6, Olympus M.Zuiko 45mm f/1.8
K-5 + SMC DA 18-135mm f/3.5-5.6ED AL (IF) DC WR
Cytatw dalszym ciągu będę się rozglądał za opiniami/sugestiami dot. routera z USB i _DUŻYM_ zasięgiem
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
bakulik napisał/a:ale okazała się za tania
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
POZDRAWIAM.
zloty_2000
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
bakulik napisał/a:Network Neighborhood
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
bakulik napisał/a:Niestety, ten Xiaomi nie spełnia założeń, nie ma USB i posiada tylko trzy porty LAN. No i link jest jeden, nie dwa.
POZDRAWIAM.
zloty_2000