ME Super
K-50 + SMC Pentax-DA L 18-55mm F3.5-5.6 AL WR + Tamron AF 70-300mm F/4-5.6 Di LD + SMC Pentax-A 1:1.7 50mm + MC Soligor C/D Wide-Auto 1:2.8 28mm + Tamron SP AF 90mm F2.8 Di Macro | analogowo: P30N, MV i kilka szkieł
zidam napisał/a:W T 70-300 wkurza mnie mały skok pierścienia ostrości, między nieskończonością a 3 metrami na skali ma jedynie z 3 cm obrotu. Zdaje się, że w T 90 jest to o wiele wygodniejsze.
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
Grzechotnik napisał/a:co wcale nie przeszkadza precyzjnie ostrzyć
K-50 + SMC Pentax-DA L 18-55mm F3.5-5.6 AL WR + Tamron AF 70-300mm F/4-5.6 Di LD + SMC Pentax-A 1:1.7 50mm + MC Soligor C/D Wide-Auto 1:2.8 28mm + Tamron SP AF 90mm F2.8 Di Macro | analogowo: P30N, MV i kilka szkieł
modrzew napisał/a:Fenol, ja mam dość egzotycznego Schneider-Kreuznach D-Xenon 100/2.8 macro czyli klona D-FA 100 produkowanego dla Samsunga. Bardzo ostre bydlę.
Pentax K-30;
SMC Pentax-DA 18-55mm F3.5-5.6 AL WR; Samsung D-Xenon 100mm F2.8 Macro; SMC Pentax-DA 55-300 mm F4.0-5.8 ED; MC Rubinar Macro 500 mm f/5.6; MC Zenitar 50 mm f/2.0
Moje zdjęcia
zidam napisał/a:To ja może podłączę się pod wątek. Planuję upolować w tym roku używkę Tamrona 90, albo pentaksowe 100mm F lub FA, o ile się coś z nich trafi na rynku. Mam w związku z tym pytanie do użytkowników w/w obiektywów - czy przyjemnie ostrzy się nimi manualnie? Nie miałem żadnego z nich w ręce i nie wiem, czego się spodziewać. F i FA mają dość wąskie te pierścienie, w każdym razie tak wygląda to na zdjęciach. W przypadku FA to za pierwszym razem nie mogłem nawet zlokalizować na zdjęciu pierścienia ostrości, bo nie ma żadnej karbowanej okładziny. Optycznie cała trójka jest chyba dość podobna, cenowo powiedzmy, że też, dlatego interesuje mnie wygoda użytkowania.
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
Pentax katrójka i słoików górka
K-70 + Helios 44K-4+ Tokina ATX 50-250 +DA L18-50 DC WR RE Tamron 90 2.8 sp di
Rezydentka Głównego Miasta, była u siebieslwk2020 napisał/a:Ta ptaszyna musiała być ufna ludziom skoro dała si tak podejść
Z Tamronem 70-300 silnik AF potrafił wkurzyć. Jechał ciężko, głośno i długo. Teraz mam same stałki, jest leciutkie bzzt... i załatwione. Nauczyłem się używać AF w moich starych Pentaksach i już nie pamiętam, kiedy zaliczyłem przejazd całej skali ostrości. Zdaję sobie sprawę, że upowszechniły się lepsze napędy, ale naprawdę nie pojmuję biadolenia nad śrubokrętemslwk2020 napisał/a:więc chyba AF jest cichszy, jak niektórzy mówią, od wiertarki Celma
K-70 + Helios 44K-4+ Tokina ATX 50-250 +DA L18-50 DC WR RE Tamron 90 2.8 sp di
Ryszard napisał/a:A'propos głośności aparatów: oglądałem film z profesjonalnej sesji zdjęciowej, gdzie modelce przeszkadzał brak dźwięku migawki. Potrzebowała od fotografa znaku, kiedy ma zmienić pozę. Hasselblad z elektroniczną migawką milczał - zamiast niego fotograf musiał gadać, że to już