kahajoe  Dołączył: 27 Mar 2007
  Pilot , wężyk ... a bracketing ... K100D
Witam !

Koledzy czy jak zakupię pilota ( lub wężyk/wyzwalacz) to trzymając wciśnięty przycisk na pilocie aparat zrobi mi pełny bracketing ( 3 zdjęcia ) ? ... niestety wtedy klapnie też za każdym razem lustrem , bo z podniesionym lustrem nie ma możliwości zrobienia brecketingu (trochę niedopatrzenie :mrgreen: )

Polecacie jakieś piloty/wężyki elektr. ???

Pozdrawiam!

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Przyznam, że i w K10 mnie to nieco irytuje (przyzwyczajenia z kompakta) - nie rozumiem, dlaczego przy bracketingu trzeba ręcznie każde zdjęcie wyzwalać :| Ryzyko poruszenia aparatu przez to dochodzi. To taka sprawa, którą mogliby jako opcję dodać w nowym firmware wg mnie.

Ganz  Dołączył: 30 Kwi 2007
Braketing jest możliwy tylko przy użyciu wężyka spustowego, menu wyklucza inne opcje (oczywiście oprócz przycisku migawki na korpusie...)

Krzysztof  Dołączył: 23 Paź 2007
Czy w systemie Pentaxa jest pilot na podczerwień wyzwalający migawkę i czy jest możliwość wybrania przy tym wstępnego podniesienia lustra?

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
W K10 jest możliwość zastosowania pilota z wstępnym podnoszeniem lustra ( 3 sek opóźnienia )
Ja zakupiłem taki jak na aukcji:
http://allegro.pl/item255..._control_e.html

P.S. Tak spojrzałem na cenę i stwierdziłem, że zakupiłem u tego samego sprzedawcy tego lotnika, ale cena była tak około 40 zł niższa, co to się Panie Dzieju porobiło . . .
Pozdrówka - Kuszelas

W jako sposób może sterować zoomem? Chyba nie każdym?
Co trzeba ustawić w aparacie, aby wyzwolić migawkę ze wstępnym podniesieniem lustra?

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Krzysztof napisał/a:
W jako sposób może sterować zoomem? Chyba nie każdym?
W kompakcie jeno. ;-)
Krzysztof napisał/a:
Co trzeba ustawić w aparacie, aby wyzwolić migawkę ze wstępnym podniesieniem lustra?
FN, strzałka w góre i wybierasz "pilota 3s". :mrgreen:

mariw  Dołączył: 03 Kwi 2007
Krzysztof napisał/a:
Czy w systemie Pentaxa jest pilot na podczerwień wyzwalający migawkę i czy jest możliwość wybrania przy tym wstępnego podniesienia lustra?

Byc moze w k10d jest taka mozliwosc ale nie jest to rozwiazanie ogolnosystemowe bo w ist ds nie ma takiej opcji

Czyli działa to tylko w K10D, a już w K100D - nie?

Paulos  Dołączył: 08 Mar 2007
Krzysztof napisał/a:
Czyli działa to tylko w K10D, a już w K100D - nie?

W K100D nie podnosi wstępnie lustra . Nawet z pilotem RM-816 od telewizora Jedynie Słusznej Marki (w odniesieniu do telewizorów, ma się rozumieć :-)

Skocz do: