Korba  Dołączył: 30 Lis 2006
  Pentax K10 niepokonany (w RAW-ach)
Odsądzany tu niegdyś od czci i wiary ;-) Phil Askey popełnił pełny tekst Canona EOS 40D i w teście tym napisał co następuje:

There isn't a single camera on the market which gains so much by shooting RAW and using Adobe Camera RAW to convert its images than the K10D. The difference is night and day and indeed the K10D in this comparison trumps the EOS 40D for detail which hints perhaps that Pentax are using a sensor with a lighter anti-alias filter (although if you look at some of the crops you can see some demosaicing artifacts).

O ile mnie nie myli śladowa znajomość lengłydżu, to oznacza to m.in., że nie ma na rynku aparatu, który tyle zyskiwałby przy fotografowaniu w RAW-ach i że w tym porównaniu Pentax zdecydowanie pokonuje Canona.

Zatem możemy się pocieszyć (jeśli ktoś takiego pocieszenia potrzebuje :mrgreen: ), że nasz sprzęt nadal jest znakomity.

Oczywiście, jeśli ktoś wczyta się w tę recenzję, to zapewne znajdzie kolejne dowody, że Phil się nie zna, bo porównuje jotpegi, nie umie poprawnie określić rozpiętości tonalnej sprzętu itp. Ale o tym to już swego czasu na forum było sporo, zatem może lepiej się nie wczytywać?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Korba napisał/a:
O ile mnie nie myli śladowa znajomość lengłydżu, to oznacza to m.in., że nie ma na rynku aparatu, który tyle zyskiwałby przy fotografowaniu w RAW-ach i że w tym porównaniu Pentax zdecydowanie pokonuje Canona.

To , ze pokonuje Canona to tak. Tylko z jakim lensem? ;-)

A co do rawow mial chyba bardziej na mysli, jak bardzo ch**** są jotpegi z K10D :-P

alkos napisał/a:
A co do rawow mial chyba bardziej na mysli, jak bardzo ch**** są jotpegi z K10D :-P

Że też musisz to tak interpretować. Ja starałem się myśleć pozytywnie.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
alkos napisał/a:
A co do rawow mial chyba bardziej na mysli, jak bardzo ch**** są jotpegi z K10D
- no chyba rzczej nie tak do konca :-P

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
no chyba rzczej nie tak do konca

Rozumiem to tak:

"Nie ma na rynku drugiego aparatu, który zyskiwałby tak wiele po przestawieniu w tryb RAW..."

Też tak to rozumiem, ale potem napisał, że jest ostrzejszy od Canona, a jeszcze dalej, że to dlatego, że ma słabszy filtr antyaliasingowy i że to skutkuje skłonnością do mory :-P

KRECIK  Dołączył: 18 Paź 2007
alkos napisał/a:
Korba napisał/a:

To , ze pokonuje Canona to tak. Tylko z jakim lensem? ;-)

FA 50/1,4 vs Nikkor 50/1,8 (ponoc ostrzejszy od 1,4) oba ustawione na F9

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
KRECIK napisał/a:
FA 50/1,4 vs Nikkor 50/1,8

Nikkor w 40D ?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
zy napisał/a:
Nikkor w 40D ?
zy, się czepiasz, ośmiorniczka, taśma izolacyjna i masz jak chcesz :mrgreen:

piotr_luk napisał/a:
ośmiorniczka, taśma izolacyjna i masz jak chcesz :mrgreen:

no chyba ze tak. to pewnie dlatego 40d tak kiepsko wypadl - izolacja sie rozkleila :mrgreen:

hehe, nie wiem dlaczego napisalem nikkor :P jakos tak rozmyslalem o nim ostatnio, moze to dlatego :)

KRECIK, ale wiesz, ze z D40 nie wspolpracuje :mrgreen:

wiem, tylko nie wiem co to ma do rzeczy?

Skocz do: