GrzehooFR  Dołączył: 08 Sie 2007
Filtr połówkowy szary-Cockin
Witam. Przymierzam sie do kupna szarej polowki. Na allegro znalazlem cos takiego:
http://www.allegro.pl/ite...pu_cokin_p.html
Czy ktos z Was uzywa tego modelu, czy lepiej kupic cos takiego:
http://www.allegro.pl/ite...pu_cokin_p.html
Ewentualnie, co innego polecacie. I czy do szerokiego kata 18mm lepiej kupic wersje przejscia soft czy hard? Z góry dziekuje za odpowiedzi i przepraszam jak podobny temat juz byl.
Pozdrawiam

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Jeden jest podróbką Cokina. Niektórzy mówią, że może miec zafarb.
Drugi firmy Hitech (dosyć znana firma), podobno naprawdę neutralnie szary. Sam posiadam filtry Hitech. Cena niestety wyższa. Hitech pasuje do akcesoriów Cokina P.

MG  Dołączył: 20 Gru 2006
argawen napisał/a:
Jeden jest podróbką Cokina. Niektórzy mówią, że może miec zafarb.

Szare podróbki Cokina, zarówno połówki jak i pełne, te tanie za 50 zł i mniej, nigdy nie są do końca neutralne, przynajmniej te które widziałem. Szarość zazwyczaj wpada w fiolet lub brąz. W cyfrze nie jest to wielki problem, bo zazwyczaj da się skorygować samym tylko WB, w połączeniu z kolorową kliszą nie będzie już tak prosto.
Cytat
Drugi firmy Hitech (dosyć znana firma), podobno naprawdę neutralnie szary. Sam posiadam filtry Hitech. Cena niestety wyższa. Hitech pasuje do akcesoriów Cokina P.

Potwierdzam, filtry Hitech są rzeczywiście neutralne.

Osobiście polecam szare (połówki i pełne) Hitech natomiast kolorowe PPL (gorsza jakość, ale cena dużo atrakcyjniejsza, a nie używa się ich tak często jak szarych no i asortyment trzeba mieć szerszy)
Połóweczka, jeśli tylko jedna lub dwie o różnej gradacji, to raczej z przejściem typu soft, jest zdecydowanie bardziej uniwersalna.

daniello12  Dołączył: 10 Lip 2007
Ja kupiłem akurat na aukcji tego człowieka filtr Hitecha i jestem zadowolony (kupiłem zresztą też polara, uchwyt i parę drobiazgów) doszło w jeden dzień z fakturą. Mogę polecić go jako sprzedającego.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ja natimiast przestrzegam tych ktorzy wpadna na pomysl dostosowania filtrow hitecha do wymiarow cokin....(zeby naprzyklad wykorzystac opakowania po cokinach) ja kompletnie zepsulem sobie 1 filtr...a 2 bardzo bardzo lekko - wewnetrzne naprezenia....i filtr jest nie do pracy...

Swoja droga jezeli ktos ma namiary na pochewki na oryginalne hitechi to prosze o info...

Fafniak napisał/a:
zeby naprzyklad wykorzystac opakowania po cokinach
Chodzi o te plastikowe pudełka na filtry ?

[ Dodano: 2007-10-26, 23:39 ]
Fafniak napisał/a:
Swoja droga jezeli ktos ma namiary na pochewki na oryginalne hitechi to prosze o info...
Rays Foto ma w swojej ofercie etui na 7 filtrów, uchwyt i adaptery.
Cytuje:
Piórnik wymoszczony miękkim, niepalnym materiałem, zapinany na zamek, z mocowaniem na pasek naramienny( załączony w komplecie), oraz mocowany na pas biodrowy.
Cena: 174 zł.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
jak ich sie pytalem to twierdzili ze nie maja nic takiego :evil:

Fafniak napisał/a:
Wziąłem to z ich cennika.

[ Dodano: 2007-10-27, 15:06 ]
Fafniak napisał/a:
Zapytałem ich poprzez e-mail i odpowiedzieli :

Witam.

Na filtry Hitech pasuje etui Cokin P 306 które może pomieścić 7 filtrów oraz uchwyt i adapter.

Cena etui 92,00 zł.

W imieniu firmy pozdrawia,

Katarzyna Krzyżaniak
RaysFoto

A wygląda to tak :

[ Dodano: 2007-10-27, 15:07 ]
Ale na stronie Antymexu jest tańszy( 81 zł). Ale tam napisali, że jest na 5 filtrów.

[ Dodano: 2007-10-29, 20:32 ]
Jeszcze dopisali w następnym e-mailu:

Właśnie to Etui P306 jako jedyna oferta Cokina pasuje do przedłużanych filtrów Hitech. Pozostałe pokrowce oraz pudełko Cokina na filtry Hitecha nie pasują.

Skocz do: