Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
awakqwq napisał/a:iPodem niby taki cudny i śliczny ale do obsługi wymaga softu iTunes (koszmarek) firmy Apple.
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
awakqwq napisał/a:Podobno Mac ze względu na zamknięta architekturę jest znacznie wydajniejszy i tak dalej
CytatPrzecież nowy Mac OS X – Leoparda ma wbudowaną przeglądarkę, program do odtwarzania multimediów, program do przeglądania i edycji zdjęć, a nawet edytor tekstu i wszystko jest ok. To jak to? Jak MS tak robi to jest be a jak robi to Apple to jest to kompleksowe rozwiązanie z myślą o użytkownikach? Przecież to jest jakaś zbiorowa schizofrenia?
CytatDodatkowo MS Windows można legalnie zainstalować na każdym komputerze na Mac OS legalnie tylko na komputerach firmy Apple
CytatKto tu jest monopolistą.
CytatTo samo jest z iPodem niby taki cudny i śliczny ale do obsługi wymaga softu iTunes (koszmarek) firmy Apple.
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, zatem
jeżeli nie ma rozwiązania to nie ma problemu.
aflinta napisał/a:O ile mi wiadomo to Mac OS X (podobnie jak i poprzednie) wymaga pewnych cech unikalnych jaka występuje w komputerach Apple i na zwykłym PC tego nie uruchomisz :)
Trochę szkiel i żelastwa
awakqwq napisał/a:Działaniem monopolistycznym na szkodę konsumentów oraz konkurencji miało być mianowicie oferowanie w raz z systemem zintegrowanej z nim przeglądarki internetowej Internet Explorer
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
uruchomisz poszukaj jest o tym sporo w sieciCytatMS Windows można legalnie zainstalować tam gdzie się uruchomi (i oczywiście zakupiono odpowiednią licencję). O ile mi wiadomo to Mac OS X (podobnie jak i poprzednie) wymaga pewnych cech unikalnych jaka występuje w komputerach Apple i na zwykłym PC tego nie uruchomisz :)
Tak nie do końca nikt nikogo nie zmusza do instalacji Win na PC Generalnie sprawa jest jak dla mnie mocno dyskusyjna. IMHO WMP i IE w niczym nie przeszkadza jak ktoś chce może sobie zainstalować sobie inne oprogramowania. Faktem jest jednak faktem, że oba systemy mimo, iż alternatywne firmy dostarczają oprogramowanie do tych platform, zawierają pewne podstawowe aplikacje i o ile w sprawie Apple nikomu to nie szkodzi to w przypadku MS już jest złeaflinta napisał/a:Ten kto ma większy udział w rynku :) Nikt nikogo nie zmusza do zakupu komputera Apple, możesz sobie kupić PC. Równie dobrze mógłbyś oskarżać Nokię, że na swoich telefonach pakuje tylko Symbiana.
idąc tym tokiem rozumowania gdyby MS wypuścił własny komputer o zamkniętej opatentowanej architekturze (ale kompatybilny z PC) i do niego tłukł MS z dodatkami, a oprócz tego sprzedawał go w postaci licencji, wszystko byłoby ok bo system skierowany byłby do komputerów MS a przypadkiem działałby też na PC?CytatRównie dobrze mógłbyś oskarżać Nokię, że na swoich telefonach pakuje tylko Symbiana.
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
To srobuj odinstalowac explorera. Ale jak zwykle pismaki wprowadzaja zamieszenia gdy musza napisca o czyms na czym sie nie znaja. Chodzi przede wszystkim o to, o czym pisze aflinta. API Windowsa jest w duzej czesci tajne, przez co pisanie aplikacji jest bardzo utrudnione. Teraz za 10 000 dolarow MS bedzie musial udostepnic pelna dokumentacje API kazdmeu kto bedzie sobie tego zyczyl. No ale do swojego najnowszego 'otwartego' standardu tekstowego tez napisali, tyle ze zajmuje kilka tysiecy stron i nie da sie tego czytac.PiotrR napisał/a:O IE też się kłócili? To już przesada.
pozdrawiam,
dzerrry
dzerry mówisz że wzięli konkurencję sposobem "na zmęczenie" Generalnie ja nie neguje kar nałożonych na MS ja pytam czemu akceptowane jest podobne zachowanie w przypadku Appledzerry napisał/a:No ale do swojego najnowszego 'otwartego' standardu tekstowego tez napisali, tyle ze zajmuje kilka tysiecy stron i nie da sie tego czytac.
Gdyby prawdziwe zarzuty byly kuriozalne, to Komisja Europejska nie ciagala sie z MS po sadach przez 8 lat, a MS nie poszedlby na ugode rezygnujac z prawa do apelacji. Ugoda to znaczy pelna kaitulacja i przyjecie wszystkich warunkow KE.awakqwq napisał/a:Generalnie zarzuty o WMP i IE są jak dla mnie dość kuriozalne, ale jestem pewien, że będą jeszcze lepsze zagrywki
pozdrawiam,
dzerrry
dzerry napisał/a:Do MS trzeba sie przywalac i chwla KE, ze to robi.
dzerry napisał/a:Bardzo dobrze, ze w koncu jest ktos, kto im sie do dupy zabral.
dzerry napisał/a:Do niedawna MS korzystal ze swojej pozycji monopolistycznej i ignorowal wszystkie powstajace standardy zamieniaja je swoimi, najczesciej niejawnymi. MS popsul CSS, kodowanie znakow, formaty przenosne, musial oczywiscie slashe w sciezkach pozamieniac na backslashe, itd itd.
Zgoda ale ja ciągle nie o tym. Poza tym nie masz w zupełności racji, bo najgłośniej krzyczano o WMP z tego też powodu MS musiał wypuścić wersję XP bez WMPCytatChodzi przede wszystkim o to, o czym pisze aflinta. API Windowsa jest w duzej czesci tajne, przez co pisanie aplikacji jest bardzo utrudnione. Teraz za 10 000 dolarow MS bedzie musial udostepnic pelna dokumentacje API
K-1, K-3, MZ-3, ME Super, IRIX 11/4, D-FA 21/2.4 Ltd, FA31/1.8 Ltd, FA50/1.4, FA77/1.8 Ltd, FA80-320...
Bo na MacOS mozesz napisac jaka tylko aplikacje sobie wymarzysz, a przegladarke albo media playera takiego IE albo WMP na Windowsa juz nie napiszesz. MacOS to inna bajka, bo w prostej lini wywodzi sie z Uniksa. Tu nie chodzi o to, ze Windows ma tam jakies programy. Ubuntu ma nawet GIMPa domyslnie zainstalowanego, ale to nie znaczy, ze Adobe bedzie zaraz z Canonicle po sadach ciagal, bo jakby tylko chcieli, to mogliby zrobic PS na Linuksa.awakqwq napisał/a:Generalnie ja nie neguje kar nałożonych na MS ja pytam czemu akceptowane jest podobne zachowanie w przypadku Apple
O tym krzyczano, co nie znaczy, ze to bylo najwazniejsze.awakqwq napisał/a:Poza tym nie masz w zupełności racji, bo najgłośniej krzyczano o WMP z tego też powodu MS musiał wypuścić wersję XP bez WMP
pozdrawiam,
dzerrry
Samp zgoda tylko powiedz mi poza tym że IE musi być obecne w systemie to czy musisz go użwać Ja IE na obecnej instalacji użyłem raz! Żeby pobrać Opere.Samp napisał/a:U Apple można wywalić Safari, to niezależna aplikacja, równie dobrze można korzystać z każdej innej przeglądarki.
K10D i szklarnia
K1000
ME Super
... i kilka innych przydatnych zabaweczek
awakqwq napisał/a:Samp zgoda tylko powiedz mi poza tym że IE musi być obecne w systemie to czy musisz go użwać Ja IE na obecnej instalacji użyłem raz! Żeby pobrać Opere.
Trochę szkiel i żelastwa
rafalf napisał/a:Niestety ale musisz... każde okienko w tzw 'eksploratorze windows' jest instancją explorera.....
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1
l_uka napisał/a:nie musisz uzywac explorera jako powloki - moj brat z powodzniem uzywa Astona
http://www.astonshell.com/
l_uka napisał/a:nie musisz uzywac explorera jako powloki - moj brat z powodzniem uzywa Astona
http://www.astonshell.com/
Do tego dorzucasz TotalCommandera i nie musisz klikac w Moj komputer ;P
Trochę szkiel i żelastwa
rafalf napisał/a:duża część z nich nie słyszała o czymś takim jak total commander... Chociaz ja nie wyobrażam sobie życia bez tego toola....
alkos napisał/a:No nie? Ja zaczynałem od Nortona, pod dosem 4.01... chyba