mnhck  Dołączył: 01 Mar 2007
K100D - obiektywy/flash - prosba o porade w wyborze
witam,
chodzi o to, ze glownym (ale nie jedynym) tematem zdjec sa moje pociechy i najczesciej foce je w domu.
dysponuje kasetka i podwojnym kitem , a z tym w domu jest ciezko (ciemno).
aktualnie mysle czy kupic lampe, czy jasniejszy obiektyw. jestem typowym amatorem, do tej pory nie mialem ani lampy, ani dobrego obiektywu.
wybor mam taki:
w przypadku lamp: sigmy 500 st i super, pentaxy 360 i 540 , metz 58 af-1 i gdzies rzucił mi sie w oczy metz 48 af-1
w przypadku obietktywow: fa31 (nieosiagalny), sigma 30 1.4, sigma 18-50 2.8, da 16-50

stalki wole odrzucic z tego powodu, ze procz mnie foci zona, a ja trudno bedzie przekonac do takiego rozwiazania - mamy pare stalych szkielek m42 i nie polubily sie z kobita :(

dalej:
da 16-50 ponoc bardzo slaby jak na tak duza kase.
zostaje na placu boju sigma 18-50 2.8
wszystkie 50 odpadaja ze wzgledu na ogniskowa po kropie. manuale ze wzgledu na komfort focenia ruchliwych obiektow.

pytanie 1 - czy takie szkielko pozwoli wyciagnac duzo wiecej w ciemnych pokojach niz kit? jesli nawet poprawa bedzie znaczna, to nadal leze przy dluzszej ogniskowej.

idac tym tropem biore lampe.
dylematu ciag dalszy, ktora brac?
pentaksy w zasadzie odrzucam - imo za drogo w porownaniu do sigmy, w tym 360 jest mocno okrojona.
dalej:
zostaja sigmy i metz.
metz kusi stosunkiem cena-mozliwosci, ktorych jednak pewnie nie wykorzystam, ale lepiej miec wiecej niz mniej ;)
sigma st kusi cena
sigma super lezy po srodku
metz 48 - nic wlasciwie nie wiem.

aktualnie sklaniam sie ku wyborze metza 58 af-1.
prosze o rady i wskazowki - osiolkowi w zloby dano ;)

pozdrawiam.

ps. prosze admina (moda) o przeniesienie watku w odpowiednie miejsce - nie wiem jakim cudem puscilem to w tym dziale :?:

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Ja cię kręcę. Ktoś ma problem z namiarem sprzętu do Pentaxa! A mówią, że to taki kieski system, do którego nic nie ma ;-)

z dostepnoscia - tego jeszcze nie zweryfilowalem w pelni, ale lampy ponoc sa od reki. z reszta, tym problemem zamierzam martwic sie potem. poki co stoje przed trudnym wyborem.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Wedłóg mnie do tego typu zdjęć jakie robisz, bardziej Ci potrzebna lampa błyskowa niż jasny obiektyw.

zdano, tak wlasnie mysle.
w temacie lamp moge prosic o jakies doradztwo?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Moja 540 pracuje bez problemów, Metza nawet nie widziałem więc na jego temat się nie wypowiem.
Przeczytaj może ten wątek http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=6253

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
mnhck napisał/a:
pentaksy w zasadzie odrzucam - imo za drogo w porownaniu do sigmy, w tym 360 jest mocno okrojona
mnhck napisał/a:
mozliwosci, ktorych jednak pewnie nie wykorzystam
Jesli nie zamierzasz mocno rozbudowywać zestawu korpusów to zastanów się nad AF200FG Pentaxa. Najmniejsza i najtańsza, w zasadzie takie przedłużenie wbudowanej z własnym zasilaniem.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Gwiazdor napisał/a:
Najmniejsza i najtańsza, w zasadzie takie przedłużenie wbudowanej z własnym zasilaniem.
Ale nie wspomaga AF, co w ciemnych pomieszczeniach i z kitem może mieć znaczenie.
Z czystym sumieniem mogę polecić ci metza, tylko nie wiem, czy ta słabsza (48 AF-1) jest już dostępna dla Pentaxa, mocniejsza - wiadomo droższa.
Sigma też spisuje się całkiem nieźle

[ Dodano: 2007-10-25, 09:05 ]
Poprawka: Metz 48 AF-1 jest dostępna

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Gwiazdor napisał/a:
Jesli nie zamierzasz mocno rozbudowywać zestawu korpusów to zastanów się nad AF200FG Pentaxa.

Tę lampę, wg mnie, dyskwalifikuje brak możliwości odchylania głowicy...

Arti napisał/a:
Tę lampę, wg mnie, dyskwalifikuje brak możliwości odchylania głowicy...
to jeszcze dorzucę, że niewiele mocniejsza od wbudowanej

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
mnhck napisał/a:
w tym 360 jest mocno okrojona.
chyba jedyne w czym jest okrojona to brak kręcenia główką na boki i trochę mniejsza moc. Ja wybrałem 360-tkę bo kasy nie miałem na 540.

360FGZ ma do takich pomieszczeń mocy aż nadto. Jeśli chcę mieć światło z boku to robię kadr pionowy a potem na kompie obcinam, jak na moje potrzeby to mi wystarcza.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
piotr_luk napisał/a:
Ale nie wspomaga AF
Jeśli to prawda (bo nie sprawdzałem :bije_się_w_piersi: ) to trochę bez sensu tak lampa. Jej zaletą jest to, że ma własne zasilanie, większe oddalenie od osi obiektywu i jednak większą moc.
Ja bym brał 360-kę albo Tumaxa.

PT  Dołączył: 13 Wrz 2006
Re: K100D - obiektywy/flash - prosba o porade w wyborze
Niedawno miałem podobne dylematy (choć moja córka jeszcze nie jest z tych "szybkich" ;-) ) i kupiłem lampę. Powód - AF Pentaxa do najszybszych nie należy, a z racji na generalnie dużą prędkość przemieszczania się małych dzieci w kadrze IMO i tak szkło trzeba nieco domknąć, aby dziecko zbyt łatwo nie zwiało z obszaru ostrości. Poza tym próbowałem już działać z jasnym obiektywem przy typowym świetle "domowym" i przy przysłonie rzędu 2 czy 1,7 czasy na ISO 800 wychodzą już na tyle długie, że czasami widać poruszenie małego modela (dobrze, jeśli rozmazane są tylko dłonie, jeśli buzia to już gorzej). Dlatego doszedłem do wniosku, że lampa da mi nieco więcej niż jasne szkło. Kupiłem w USA 540 Pentaxa i jestem bardzo happy, choć kupując błyskotkę w PL zdecydowanie wziąłbym Metza 58i. Najlepiej byłoby wziąć i szkło i lampę (choć DA 18-55 nie jest zły) i jakby co mieć i małą głębię i krótkie czasy, ale... jak zawsze wszystko rozbija się o $$$ :-) .

pt - tego typu odpowiedzi szukalem ;)
ide weryfikowac pentaksowa dostepnosc.

cysiu  Dołączył: 25 Paź 2007
Dodam coś od siebie (po raz pierwszy zresztą :-) - otóż moim zdaniem zakup lampy błyskowej, jest mniej więcej takim samym przełomem jak zamiana kompaktu na pierwszą lustrzankę. Oczywiście lampa musi mieć ruchomy palnik, bowiem zdjęcia z błyskiem odbitym od sufitu dzieli po prostu przepaść od tych z błyskiem "na wprost". Używam od paru lat fgz360 kiedyś z mz6 dzisiaj z k100 i już nieco rzadziej z mz6 :-( i muszę powiedzieć , że dzisiaj nie przeszkadza mi już brak obrotu głowicy w poziomie - zdjęcie poziome przekadrowuję w kompie :-) i efekt jest naprawdę zadowalający! (z mz6 obchodziłem ten problem, zdejmując lampę z korpusu i wyzwalałem ją bezprzewodowo, ale nie było to rozwiązanie zbyt praktyczne, zresztą k100 nie obsługuje tej funkcji więc problemu nie ma ). Fgz 360 ma jeszcze jedną zaletę - synchronizację z krótkimi czasami, rzecz nieoceniona przy zdjęciach w pełnym słońcu, portretowanie dzieci - sam mam dwójkę, bardzo żywych chłopców - bardzo często wymaga użycia krótkich czasów bez użycia lampy nie ma szans na poprawne zdjęcie w takich warunkach. Podsumowując, nie wyobrażam sobie fotografowania bez lampy błyskowej i z całą odpowiedzialnością mogę polecić - fgz360 :-)

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
Słuchajcie, a do czego ten drugi palnik u Metza 58?
on generuje błysk czy pomaga automatyce ostrości aparatu?

Misiek  Dołączył: 05 Lip 2007
cysiu napisał/a:
Fgz 360 ma jeszcze jedną zaletę - synchronizację z krótkimi czasami, rzecz nieoceniona przy zdjęciach w pełnym słońcu

A jak to jest z oboma Metzami :?: Mają HSS :?:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
H.M. napisał/a:
do czego ten drugi palnik u Metza 58

Doświetla na wprost aby zmniejszyć cienie (np. w oczodołach) wynikające z odbicia.

Misiek napisał/a:
A jak to jest z oboma Metzami Mają HSS
Mają oba

no to juz po zakupie. nabylem metza 58, dziala super.
z dostepnoscia nie jest zle - lampa byla w sklepi od reki, procz niej byla sigma st.
mit pentaksowy obalony ;)

pozdrawiam.

Skocz do: