rafalch  Dołączył: 16 Paź 2007
Uwagi do K100D
Witajcie.
Ciekawy jestem opini uzytkownikow K1OOD. Jak ich aparat pracuje. Gdyz umnie obserwuje kilka niedociagnieć zwiazanych z przeswietleniami jak i nie rów nego powtarzania zapisu klatek..
Rafal

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
podaj linki do zdjęć z exifami. Co rozumiesz przez "nie rów nego powtarzania zapisu klatek.. "?

Musze przygotowac takie zdjecia. Chodzi oto ze robione zdjecia jedno po drugim, nie zachowuje takiego samego obrazu. roznia sie klatki stopniem naswietlenia i parametrami. NIe jest to rzecz stala, zdarza sie sporadycznie, tak jak zla interpretacja oswietlonego drugiego plany przy wykorzystaniu cyfrowego obiektywu i wbudowanej lampy blyskowej. Drugi plan jest przeswietlony. Nie chodzi mi o wlaczany "breking" lecz o normalna prace przy ustwionej dominacj AV.
Upgrad oprogramowania do 1.02, nie rozwiazal problemu. Myslalem ze to jakis blad w oprogramowaniu.
NIgdy taka sytuacja nie wytepoala mi przy analogowym aparacie Pentax Z1p. wszystko bylo znakomicie pomierzone. ale najwyrazniej musze zmienic aparat na K10D gdyz wtedy bedzie bliski mojemu Z1p....

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
rafalch, jakiego pomiaru ekspozycji używasz?

Wielo segmentowego

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
rafalch, - pomiar wielosegmentowy to "logika" aparatu - drobne ruchy twojej reki i minimalne przekadrowanie czesto = inna ekspozycja....
ustaw sobie w trybie M ekspozycje i zobacz czy zmienai sie poziom naswietlenia klatki przy niezmiennych war. oswietleniowych - jezeli tak to jest problem
jezeli nie to jest wszystko ok.
poczytaj co to jest spot / CW/ matrycowy

Skocz do: