Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
dyptam napisał/a:
to obok DA 50-200 wystawisz FA 50/1.4

FA 50, która jest u StarskiPL, była na początku u mnie. Bawiłem się nią w testy i nie zauważyłem niczego złego.

StarskiPL  Dołączył: 23 Wrz 2007
PiotruśP napisał/a:
Przy świetle błyskowym? Co ma piernik do wiatraka, że się tak nieśmiało zapytam :-) . Przecież lampa błyska po ustawieniu ostrości?

[ Dodano: 2007-10-25, 22:19 ]
Chyba, że chodziło o wspomagacza w postaci stroboskopu?

Chciałbym wiedzieć czemu tak się dzieje ale nie jestem w stanie tego wyjaśnić. Po prostu tak jest...

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
alkos napisał/a:
U mnie permanentny.

A mam dopiero Contaxa

Ale tu mozna wyroznic dwa warianty.

Zapominasz o koncie, bo nic na nim nie masz.
Zapominasz o koncie, bo masz tyle, ze nie muszisz o nim pamietac ;-)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Cytat
Zapominasz o koncie, bo masz tyle, ze nie muszisz o nim pamietac

Wariant trzeci: zapominasz, bo masz tak mało, że wolisz o tym nie myśleć :-P

aramis  Dołączył: 25 Maj 2007
Paweł Szkup napisał/a:
Ile procent klasycznych lustrzanek AF miało "zezowatego" autofocusa?

Sto. Dziesięć. Pięćdziesiąt. Kto zgaduje dalej? Wybaczcie, ale statystykę tego rodzaju to sobie można uprawiać długo i zawzięcie. Ze względu na zawód wyuczony wiem o czym mówię. Porównania tego typu są niestety całkowicie bezsensu, brak danych. Równie dobrze mogę powiedziec:

Lustrzanki klasyczne miały dużo częściej "zezowatego" autofocusa niż DSLR.

Będzie to dokładnie taka sama bzdura a może prawda - tego nie mogę wiedzieć bo brak mi danych. Jaki procent użytkowników klasycznego sprzętu używał internetu, zaglądał na fora, robił zdjęcia testowe? To kosztowało, wymagało czasu i zachodu dużo większego niż obecnie.

A dla tych, którzy mają ochotę zrozumieć choć w części dlaczego statystyka musi być rozważnie używana a jakimś cudem nie mieli tego w liceum pozwolę sobie zacytować Michała Szurka:

"Ot prosty i wymowny przykład. 230 osób poddano leczeniu pewnym lekiem A. Istotna poprawa nastąpiła u 65 osób. Innym 160 osobom podano lek B, uzyskując poprawę u 60 pacjentów. Który lek jest lepszy: A czy B? Wystarczy, prawda, porównać procenty: 65/250 = 0,28, 60/160=0,38, a więc widać, że jakkolwiek skuteczność obu leków pozostawia wiele do życzenia, to drugi jest lepszy o 10 procent. I wszystko byłoby dobrze, gdyby nie zainteresowano się skutecznością obu leków oddzielnie dla kobiet i mężczyzn. Oto odpowiednie zestawienie:

Lek A ---------------- Leczeni--------------Poprawa--------Skuteczność
mężczyzn-------------210------------------50---------------0,24
kobiet-----------------20--------------------15---------------0,75
ogółem----------------230------------------65----------------0,28

Lek B ---------------- Leczeni--------------Poprawa--------Skuteczność
mężczyzn-------------100------------------20---------------0,20 (mniejsza)
kobiet-----------------60--------------------40---------------0,67 (mniejsza)
ogółem----------------160------------------60----------------0,38 (większa)

[...] Aby stosować matematykę (mój dopisek I STATYSTYKĘ) należy tę dziedzinę niestety poznać"

Tyle wspaniała książka pana Szurka. Ja ze swojej strony powiem tylko, że każde stwierdzenie - dawniej było mniej czegoś, więcej czegoś itp. jest w pewnej mierze stosowaniem statystyki a przynajmniej się na nią powoływaniem.

Przykładów jest wiele. Choćby to, że jak zaobserwujecie na kości, że wypada 6 kilka razy pod rząd to od razu zwraca uwagę, tyle samo razy wypadająca trójka już nie. Macie Opla, wydaje się Wam, że dużo ich jeździ po ulicach i tak dalej. Czasem jest to prawda, czasem nie, ale dwóch naukowców często przeprowadzając badania dostaje różne wyniki w zależności od NASTAWIENIA czyli tego co im powiedziano przed eksperymentem. Stąd ślepe próby, podwójne ślepe próby i tak dalej... Dobra dość bo sam siebie zanudzę.

Przepraszam za ten nudny i nie związany z fotografią wywód, ale nie mogłem się powstrzymać :-) .

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
alkos napisał/a:
Cytat:
Zapominasz o koncie, bo masz tyle, ze nie muszisz o nim pamietac

Wariant trzeci: zapominasz, bo masz tak mało, że wolisz o tym nie myśleć :-P

A ja zastanawiałem się czy by czegoś z TFI nie wyjąć i tego nie kupić: ALLEdrogo

Kobieta wybiła mi ze łba... "przecież obiecałeś..." heh...

StarskiPL  Dołączył: 23 Wrz 2007
Przeprowadziłem test przy porannym świetle dziennym. 50mm 1.4 trafia idealnie w punkt...

StarskiPL napisał/a:
50mm 1.4 trafia idealnie w punkt...

Mówiłem, że jest sprawny :-P

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
Zdano napisał/a:
że jest sprawny
Ale tylko o poranku :-P

dyptam napisał/a:
Ale tylko o poranku

Widać kondycji chłopak nie ma, ale to trochę dziwne bo to młody rocznik :roll:

diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
ja naprawde nie mam szczescia do wyszukiwarek...
zlitujcie sie nad ulomnym i podajcie mi linka gdzie mozna sciagnac taka kartke do badania BF/FF??
http://www.occur.pl/image,32b600ef38.html

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
diplodok napisał/a:
podajcie mi linka gdzie mozna sciagnac taka kartke do badania BF/FF??
o to ci chodzi ?

http://www.focustestchart.com/chart.html

KrzysiekS  Dołączył: 17 Paź 2007
http://focustestchart.com/chart.html
pod tym adresem możesz znaleźć

diplodok, tutaj jest http://www.focustestchart.com/chart.html

[ Dodano: 2007-10-27, 23:13 ]
Jak na zawałonie, ale się wstrzeliliśmy :mrgreen:

diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
argawen, KrzysiekS, Zdano, :mrgreen:

kondrath  Dołączył: 31 Lip 2007
Może to głupie ale....czy obiektyw może mieć BF\FF czy to tylko dolegliwość puszek?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
kondrath napisał/a:
Może to głupie ale....czy obiektyw może mieć BF\FF czy to tylko dolegliwość puszek?
- prawie zawsze jest to przypadlosc puszk/szklo sam obiektyw nie moze miec FF/BF - dopiero w polaczeniu z aparatem :-)

Zatem jeśli kolega ma BF\FF z danym(konkretnym)obiektywem ja wcale nie muszę go mieć?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
kondrath napisał/a:
Zatem jeśli kolega ma BF\FF z danym(konkretnym)obiektywem ja wcale nie muszę go mieć?
prawda

Ale czy jest większe prawdopodobieństwo , że będę miał BF\FF z tym właśnie (konkretnym) obiektywem? Czy nie?

Skocz do: