soyer76  Dołączył: 22 Lis 2014
M.K dziękuję za odpowiedź.
Coś chyba nie tak jest z oprogramowaniem Nikona (ludzie się skarżą na zagranicznych forach). Też na razie odpuszczę, ale będę próbował po aktualizacjach oprogramowania.
Do ergonomii przywyknę pewnie z czasem.
 
soyer76  Dołączył: 22 Lis 2014
Trochę powalczyłem wczoraj i zdaje się działać, aczkolwiek nie znajduję reguły kiedy komputer (stacjonarny) widzi aparat w WTU a kiedy nie i trzeba go restartować. Ale... nie działa to tak jak to sobie wyobrażałem, że po nawiązaniu połączenia mogę przeglądać zdjęcia z aparatu bezprzewodowo na komputerze i wybierać, które pobrać z aparatu. Aparat wysyła po prostu zdjęcia z dzisiaj (tak mi się wydaje bo wcześniejszych nie tyka) i potem działa w czasie rzeczywistym - robię zdjęcie i po 20-30 sekundach pojawia się w folderze na komputerze. Więc w studio ma to sens choć wifi mocno drenuje baterię w aparacie.
Aha, aplikacja Nikon Transfer nie widzi u mnie aparatu wcale (to tak w kwestii oczekiwanej przeze mnie kwestio przeglądania zawartości kart aparatu w komputerze).
 

M.K  Dołączył: 26 Sie 2007
Też miałem nadzieje na poprawne korzystanie z tej funkcji, ale nie było to priorytetem dla mnie. Więc zaprzestałem. Generalnie jeśli rzeczywiście wysyłanie plików wysysa baterię to nie będę z tego korzystał. Może to naprawią w najbliższym półroczu.
 

deepee  Dołączył: 28 Cze 2011
Oceniając af w tej puszce, rozgraniczałbym jego działanie w dobrym i słabym świetle. W świetle dziennym jest szybki i celny niezależnie od wybranego punktu, przy czym na tych skrajnych nieco wolniejszy. W zdjęciach przy słabym świetle, mimo użycia opcji "precyzyjny AF" ciężej o uzyskanie potwierdzenia ostrości - porównuję do Pentaksa K-5 IIs. Będzie super, jeśli zapowiedziana aktualizacja oprogramowania coś w tej kwestii zmieni.
Możliwości konfiguracyjnych jest faktycznie na tyle mnogo, że każdy znajdzie coś przyzwoitego dla siebie. Niemniej pentaksowa guziko- i kółkologia jakby bardziej mi leży.
Część użytkowników narzeka na wizjer (zaszumiony obraz przy słabym świetle). Moim zdaniem wizjer jest wystarczająco dobry w każdych warunkach.

 

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Dziś wpadł nowy firmware
 

M.K  Dołączył: 26 Sie 2007
deepee napisał/a:
Oceniając af w tej puszce, rozgraniczałbym jego działanie w dobrym i słabym świetle. W świetle dziennym jest szybki i celny niezależnie od wybranego punktu, przy czym na tych skrajnych nieco wolniejszy. W zdjęciach przy słabym świetle, mimo użycia opcji "precyzyjny AF" ciężej o uzyskanie potwierdzenia ostrości - porównuję do Pentaksa K-5 IIs. Będzie super, jeśli zapowiedziana aktualizacja oprogramowania coś w tej kwestii zmieni.
Możliwości konfiguracyjnych jest faktycznie na tyle mnogo, że każdy znajdzie coś przyzwoitego dla siebie. Niemniej pentaksowa guziko- i kółkologia jakby bardziej mi leży.
Część użytkowników narzeka na wizjer (zaszumiony obraz przy słabym świetle). Moim zdaniem wizjer jest wystarczająco dobry w każdych warunkach.


Większość testów z af robiłem na jasnych stałkach 1.8 i 1.4. I ich problem słabego światła praktycznie nie dotyczy. Ale na chwilę obecną mam już dwa zoomery wakacyjne 24-120 - 70-210 i faktycznie tutaj jeśli jest mniej światła wydajność af nieco spada.
Co do szumu widocznego w wizjerze przy wysokich iso - wybieram wizjer elektroniczny. Teraz jak patrzę w wizjer d610 to widzę jak bardzo jest ograniczony.

Enzo, dzięki, wrzuciłem już.

 

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
M.K napisał/a:
70-210

Tamrona kupiłeś, czy starego Nikkora?
 

M.K  Dołączył: 26 Sie 2007
Tamrona. Jest bajeczny. Dałem 1700(dwa miesiące był u pierwszego właściciela na d810 - ale chyba mu się nie polubiły, bo egzemplarz ma jakiś problem na af - nie ustawia poprawnie na nieskończoność przy 210. U mnie ten problem też się pojawił ale z5 go ogarnęła bez większych problemów, bo ma regulacje na wartościach tele i szerokich oraz korekcję przy bliskich i dalekich odległościach ostrzenia).
 

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
M.K napisał/a:
ma regulacje na wartościach tele i szerokich oraz korekcję przy bliskich i dalekich odległościach
Masz na myśli mikroregulację AF?
 

M.K  Dołączył: 26 Sie 2007
Tak
 

deepee  Dołączył: 28 Cze 2011
Enzo napisał/a:
Dziś wpadł nowy firmware

Dzięki. Firmware wgrany.
Przed aktualizacją zrobiłem próbę działania AF na kilku obiektach, na które aparat przy słabym świetle albo ostrzył powoli albo nie był w stanie wyostrzyć. Po aktualizacji powtórzyłem próby w identycznych warunkach, wszędzie dostałem potwierdzenie ostrości.

 

M.K  Dołączył: 26 Sie 2007
Czy ktoś z Was podpinał manuale bez elektroniki? Chodzi o to czy aparat potwierdza ustawienie ostrości i czy działa peak?
 

M.K  Dołączył: 26 Sie 2007
Chciałem Wam pokazać skuteczność wykrywania pola ostrości w tandemie z5 z samyangiem 135/2. Zdjęcia z ręki, stabilizacja włączona, włączone wsparcie dla ustawiania ostrości. F2. Zdjęcia są wykonane jedne po drugim, bez sprawdzania połączonego z powiększeniem miejsca wyostrzania. Po prostu kwadracik zrobił się zielony i robiłem zdjęcie.

1.

2.

3.

4.
 

bbartlomiej  Dołączył: 10 Wrz 2007
M.K, ale jakiś kontekst? Co mamy o tym sądzić właściwie? Trafiał/potwierdzał tam gdzie chciałeś czy za każdym razem gdzieś indziej? Kadry są różne, więc celowo mierzyłeś w różne obiekty czy to aparat wariował?
 
rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
bbartlomiej napisał/a:
M.K, Trafiał/potwierdzał tam gdzie chciałeś czy za każdym razem gdzieś indziej? Kadry są różne, więc celowo mierzyłeś w różne obiekty czy to aparat wariował?

Breketing ostrości 👍
 

M.K  Dołączył: 26 Sie 2007
No tak. Znów jakoś wyraziłem myśli w sposób niezrozumiały. Aparat bardzo dobrze potwierdza ostrość z manualami, ale z elektroniką wbudowaną w obiektyw. Bez elektroniki - nie miałem takiego i nie wiem czy potwierdza, ale raczej nie. Co dokładnie chciałem powiedzieć - to, że np z takim samyangiem lepiej się ustawia ostrość niż na klinie w klasycznym aparacie z porządnym układem pentagonalnym i dużym pryzmatem. Powód - dokładność w każdych warunkach, nawet jak jest ciemno, drugi powód to kwadracik można mieć gdzie się chce, a klin był zawsze centralnie(mikroraster)
 

bbartlomiej  Dołączył: 10 Wrz 2007
No to teraz jasne :-) wczesniej myślałem, że ostrzysz na to samo, masz potwierdzenie, a aparat jednak inaczej ustawia ostrość :roll:

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach