adi24-78  Dołączył: 11 Lis 2010
No niestety aktualizacja nie przyniosła poprawy co do działania automatycznego horyzontu w wykorzystaniem statywu
 
radek_m  Dołączył: 21 Lis 2007
Mechanik napisał/a:
... I jeszcze odnośnie samego K1, po co czekać na MkIII? .... A przecież różnice między tymi wersjami, są tak naprawdę żadne. To co, w MkIII będzie inaczej?


Jak donoszą posiadacze k3III autofokus przeszedł rewolucję i wreszcie działa. Więc jak będzie taka różnica między k1 II i K1 III, o raczej nie będzie drobiazg ;-) . Osobne kwestie to:
    ile czasu trzeba będzie czekać na nową puszkę FF. Na K3 III czekaliśmy długgooo
    jest to będzie kosztować, patrząc na różnice w cenach k3 II, k1 II ,KP a obecną wyceną K3 III

 

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
adi24-78 napisał/a:
No niestety aktualizacja nie przyniosła poprawy co do działania automatycznego horyzontu w wykorzystaniem statywu

Miałem problem z 'prostowaniem horyzontu' przy dwóch zdjęciach ze statywu. Jednocześnie przy WIELU zdjęciach ze statywu ta funkcja zadziałała prawidłowo... Nie mam żadnych mierzalnych danych (zostawiam to koledze tatizek), ale mam swoje podejrzenia:
1. Prostowanie horyzontu ORAZ redukcja drgań mogą być włączane i wyłączane niezależnie od siebie. Zakładam (ale to trzeba sprawdzić empirycznie), że przy pracy ze statywu i specyficznej kombinacji tych dwóch funkcji wraz z ich 'wariacjami' może dochodzić do pojawiania się zakłócenia.
2. Tego dnia, gdy pojawiły się owe dwa 'zakręcone zdjęcia' fotografowałem wodospady w hrabstwie Kerry. Nie miałem żadnych problemów, gdy aparat ustawiony na statywie fotografował na wprost. Problematyczne ujęcia pojawiły się, gdy aparat 'patrzył' w dół, ze skały na której stał statyw na skalny próg poniżej. Niestety nie pamiętam, czy miałem wtedy włączoną TAKŻE SR, ale chyba tak - normalnie wyłączam ją do pracy a statywie, ale mam podejrzenie, ze wtedy zapomniałem, a że była to pierwsza sesja z nową zabawką, więc emocje wzięły górę nad systematycznością i zdjęć nie ma by zbadać, co i jak było ustawione :-D
Tak czy inaczej mam wrażenie, że problem może występować przy specyficznej kombinacji SR, prostowania horyzontu i kąta patrzenia kamery ze statywu, przy którym żyroskopy mogą zgłupieć nie wiedząc, gdzie jest horyzont. Zgadzam się, że taki możliwy błąd powinien być wychwycony i obsłużony przez oprogramowanie, ale z drugiej strony uważam, że to nie jest raczej wada aparatu, tylko brak właściwej obsługi sytuacji nietypowej przez software.
Dodam, że zrobiłem bardzo dużo zdjęć z 'prostowaniem horyzontu' z ręki i WSZYSTKIE wyszły bardzo dobrze, bez najmniejszych problemów.
 

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
radek_m napisał/a:
Mechanik napisał/a:
... I jeszcze odnośnie samego K1, po co czekać na MkIII? .... A przecież różnice między tymi wersjami, są tak naprawdę żadne. To co, w MkIII będzie inaczej?


Jak donoszą posiadacze k3III autofokus przeszedł rewolucję i wreszcie działa. Więc jak będzie taka różnica między k1 II i K1 III, o raczej nie będzie drobiazg ;-) . Osobne kwestie to:
    ile czasu trzeba będzie czekać na nową puszkę FF. Na K3 III czekaliśmy długgooo
    jest to będzie kosztować, patrząc na różnice w cenach k3 II, k1 II ,KP a obecną wyceną K3 III

Bardzo słuszna obserwacja: jeśli do hipotetycznego K-1 III wsadzą AF z K-3 III lub cokolwiek jeszcze ulepszonego - to każdy systemowy FuFUowiec, poza zadeklarowanymi landszafciarzami może, odczuje różnicę. Czekać można długo, o ile posiadana puszka nie zdycha (ja w APS-C przeczekałem K-5 II, K-3, K-3 II i poniekąd KP, cały czas robiąc zdjęcia, które mnie zadowalały...), natomiast cena... cóż, to może być traumatyczne przeżycie, obawiam się.
 
adi24-78  Dołączył: 11 Lis 2010
U mnie przy SR wyłączonym i przy włączonej funkcji prostowania horyzontu mając aparat postawiony na statywie i robiąc zdjecia z bracketingiem to wszystkie pierwsze zdjecia są zakręcone a drugie i trzecie z serii są już ok a po wyłączeniu funkcji prostowania horyzontu wszystkie zdjecia są OK
Ewidentnie coś tu się ze sobą kłuci i jak pisze Apas zgadzam się ze to nie wada aparatu tylko oprogramowanie.
 
tatizek  Dołączył: 09 Lut 2010
Apas napisał/a:
adi24-78 napisał/a:
No niestety aktualizacja nie przyniosła poprawy co do działania automatycznego horyzontu w wykorzystaniem statywu

Miałem problem z 'prostowaniem horyzontu' przy dwóch zdjęciach ze statywu. Jednocześnie przy WIELU zdjęciach ze statywu ta funkcja zadziałała prawidłowo... Nie mam żadnych mierzalnych danych (zostawiam to koledze tatizek)...

Dziękuję za podrzucenie tematu ale na szczęście ktoś już się tym zajął i opisał rezultaty na forum Dpreview https://www.dpreview.com/forums/post/65217522
W skrócie, problem pojawia się, gdy mamy włączony timer 2 lub 12 sekund oraz funkcję prostowania horyzontu i jednocześnie aparat nie jest idealnie wypoziomowany, czyli to prostowanie horyzontu musi się wykonać. Gry robimy w serii, to pierwsze zdjęcie może być przekręcone ale kolejne są dobre, zapewne to samo będzie przy bracketingu. Problem nie jest związany z włączeniem lub wyłączeniem SR. Nie ma też znaczenia czy robimy zdjęcia z wizjerem czy LV. Jeśli natomiast pracujemy z użyciem funkcji wcześniejszego podnoszenia lustra to problem się nie pojawia, więc może to jest jakieś rozwiązanie dopóki nie naprawią w kolejnym firmware.
 

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
tatizek, no i miałem rację, że research trzeba Tobie zostawiać :mrgreen: :-B
 
adi24-78  Dołączył: 11 Lis 2010
tatizek no podobnie myślę oby to rozwiązali jak najszybciej
 
adi24-78  Dołączył: 11 Lis 2010
A tak przy okazji to tez odkryłem ze przy wykorzystaniu Bluetooth i włączonego GPS w komórce można geotagowac zdjecia szkoda ze siedzenie gwiazd nie działa
 

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
adi24-78 napisał/a:
A tak przy okazji to tez odkryłem ze przy wykorzystaniu Bluetooth i włączonego GPS w komórce można geotagowac zdjecia szkoda ze siedzenie gwiazd nie działa

Do śledzenia gwiazd pomiar musi być robiony najlepiej w osi obiektywu albo ze stałym, znanym oprogramowaniu przesunięciem i 'na puszce'. To wyklucza urządzenia zewnętrzne dołączane bezprzewodowo, bo jak się odsuniesz od aparatu na kilka metrów z telefonem w kieszeni i do tego zmienisz pozycję (usiądziesz, obrócisz się etc) to wprowadzisz korektę pomiaru na odbiornik, a nie na aparat.
 
adi24-78  Dołączył: 11 Lis 2010
A o tym nie pomyślałem :-)
 

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Bardzo mi się podoba, że są już niemal 4 miesiące od premiery i ciągle nie ma żadnego porządnego testu :-D dpreview, optyczne, fotopolis milczą jakby czekali, kto zrobi pierwszy ruch... Czytałem dość słabo oceniany test na https://www.pcmag.com/reviews/pentax-k-3-mark-iii . Czuję coś, że jest jakiś dziwny nowy i kontrowersyjny manewr z np. odszumianiem i nie wiedzą, jak o tym napisać... albo też jest aż tak świetnie, że nie wiadomo, jak oszczędzić konkurencyjne konstrukcje od C i N. Ciekawie... napięcie rośnie (a spekulacje – zawsze dobre) ;-)
 
adi24-78  Dołączył: 11 Lis 2010
Optyczne.pl już testuje, pewnie niebawem się ukarze test
 

fanmario  Dołączył: 23 Paź 2007
Będzie test i to prawdopodobnie najlepsze lustro APSC od czasów Nikona D300.
 

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Samp napisał/a:
jak oszczędzić konkurencyjne konstrukcje od C i N

:mrgreen:

Przepraszam.
 

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
adi24-78 napisał/a:
ukarze
I wtedy okaże się, jaki wymiar kary przygotowano :-)
 

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Enzo napisał/a:
Samp napisał/a:
jak oszczędzić konkurencyjne konstrukcje od C i N

:mrgreen:

Przepraszam.

Żeby przeprosiny zostały przyjęte, trzeba się najpierw pokajać i złożyć samokrytykę :oops:

 

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
greentrek, oddać furę i samolot. Fajnie, że tutejsi użytkownicy chcą połechtania swego ego, ale świat już odpłynął w trochę innym kierunku. Czy to słuszny kierunek? Okaże się w praniu. Póki co słyszę o progresie, narzekający są w mniejszości. Stwierdzenia typu:
fanmario napisał/a:
Będzie test i to prawdopodobnie najlepsze lustro APSC od czasów Nikona D300.

dobrze podsumowują całą sprawę. Zresztą dlaczego Nikon miałby stanowić nadal punkt odniesienia? Bo jest na "n" jak Niemcy? W tej chwili to Sony z Fuji są w awangardzie, zresztą któż inny jak nie Michu mógłby wyznaczać trendy?
 

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Enzo napisał/a:
zresztą któż inny jak nie Michu mógłby wyznaczać trendy
Szczególnie w dziedzinie stroju.
 

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Enzo, w życiu nie jest tak że albo jesteś na jedynie słusznej ścieżce, albo giń. A już zwłaszcza w naszym nie najbogatszym kraju ugruntował się pogląd że "najlepsze albo żadne". A w kwestii awangardy - jakie tam Sony??? Samsung i Xiaomi, i już. I wyrzuć tego Nikona, przecież tym się nie da zdjęć robić, podobnie jak każdym Pentaxem [z wyjątkiem MX-a, oczywiście] ;-)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach