Miło się czytało ten wątek, szczególnie oceniając z perspektywy czasu prognozy forumowiczów, co do przyszłych cen produktu:) Nie obyło się również bez emocji, gdyż wątek ten przeczytałem dopiero po zakupie przeze mnie tego obiektywu.
Początkowo zasadzałem się na Pentax HD DA 15mm F4 ED AL Limited, gdyż szeroki kąt jest u mnie priorytetem. Pół roku rozważałem, czy mogę/powinienem wydać na to pieniądze, a kiedy w końcu stwierdziłem, że tak, to zachciało mi się uniwersalności – a bo czasem do obiektu nie można podejść dla właściwego skadrowania, a czasem człowiek chce wyciąć jakiś detal architektoniczny z ogólnej bryły i takie tam. No i padło ostatecznie na Pentax HD DA 16-85mm F3.5-5.6 ED DC WR.
Przyszedł wczoraj, jeszcze nie testowany. Przeraziła mnie jego wielkość i ciężar. Zmusi mnie to do zmiany transportowych przyzwyczajeń. No i z Pentaxem KP wygląda, jakby to powiedzieć, niezbyt efektownie.
Zacząłem kombinować, czy nie zwrócić tego obiektywu do sklepu i rozważyć inne opcje:
1. Pentax HD DA 16-50 mm f/2.8. Troszkę mniej na długości, drożej co najmniej x1,6 w stosunku do tego co mam, ale lepsze światło. Tylko jak spojrzałem na katalogowe wymiary, to wyszło, że to jest jeszcze większa kobyła. Bez sensu.
2. Wrócić do pierwotnego pomysłu, czyli Pentax HD DA 15mm F4 + Pentax DA 18-135 mm F3.5-5.6 WR. Byłoby drożej gdzieś tak x1,7, ale byłaby lekka i mała stałka jako obiektyw podstawowy oraz ciężka uniwersalna rezerwa w plecaku.
3. PENTAX 12-24 mm f/4.0 DA ED AL+ Pentax DA 18-135 mm F3.5-5.6 WR. Byłoby uniwersalniej na szerokości, ale znacznie drożej. No i ten 12-24 chyba nie jest istotnie mniejszy i lżejszy od tego 16-85?
4. Pentax HD DA 15mm F4 + Pentax SMC DA 18-55 F 3,5-5,6 Al WR, czyli kit, który już posiadam. Tylko że ten kit to taka średnia rezerwa byłaby, ale za to opcja w tych samych pieniądzach.
Albo nie marudzić i zostawić tego 16-85? A koledzy jak by postąpili?
Rozumiem, że jakiegoś bardziej filigranowego zooma, który koniecznie powinien zacząć się od co najmniej 16mm a kończyć korzystnie nie wcześniej niż 70mm nie znajdę?